Looking For Anything Specific?

Basket League: "Τι νόημα έχει η παρουσία έξι ξένων στην Α1; Δώστε χώρο στους Έλληνες"

Ο Ηρακλής κάποτε τόλμησε να κατεβάσει στην Α1 ομάδα δίχως ξένους παίκτες

 

Η Εθνική Ελλάδος αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων στο πρώτο παιχνίδι της προκριματικής φάσης του Eurobasket στον όμιλο του Σαράγεβο. Έχασε από την Λετονία με 77-66 και πλέον καλείται να διεκδικήσει τη νίκη στο αυριανό(29/11) παιχνίδι με την Βουλγαρία.Η εικόνα της ομάδας ήταν κακή. Ασύνδετη, προβληματική στην άμυνα με έλλειμμα επικοινωνίας… Για μισό λεπτό όμως. 

Με βάση την λογική, μάλλον θα ήταν έκπληξη εάν συνέβαινε το αντίθετο. Πότε να προλάβει να βρει συνοχή, ρυθμό ένα σύνολο παιδιών που στο μεγαλύτερο ποσοστό του παίζει για πρώτη φορά μαζί; Πότε και πώς να αφομοιωθεί το πλάνο του προπονητή σε διάστημα 7-8 ημερών; 

Αφήνουμε ασχολίαστο το παράδοξο(και πολύ λυπηρό για το άθλημα) φαινόμενο της παράλληλης διεξαγωγής αγώνων Εθνικών ομάδων και της Euroleague. Όχι, δεν το συνηθίσαμε. Αυτό που εξακολουθεί να συμβαίνει αποτελεί ντροπή και ήττα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. 

Κλείνουμε την παρένθεση και πάμε στο ερώτημα που μας απασχολεί σήμερα: Εξυπηρετεί αυτή την στιγμή το ελληνικό μπάσκετ και την Α1 η παρουσία έξι ξένων παικτών; 

"Κατά την γνώμη μου όχι, είναι εις βάρος της παραγωγικής διαδικασίας, εις βάρος του Έλληνα παίκτη και του ελληνικού μπάσκετ. Και θα σας εξηγήσω το γιατί...", δηλώνει στο SportΒubble ο βετεράνος διεθνής καλαθοσφαιριστής Γιώργος Καράγκουτης

"Ειδικά τα τελευταία χρόνια η ποιότητα ξένων παικτών που έρχεται στην χώρα μας θα έλεγα πως είναι κάτω του μετρίου στην πλειοψηφία τους. Με αυτές τις συνθήκες πραγματικά δεν βλέπω το νόημα της παρουσίας των έξι ξένων στην Α1. Η εικόνα μιλάει μόνη της. Δεν ξέρω τι περιμένουν οι ομάδες , η διοργανώτρια αρχή και γενικά οι εμπλεκόμενες πλευρές.   

Δεν θέλω να αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα και ονόματα όμως πιστέψτέ με, πολλά παιδιά ηλικίας 20, 21 , 22 ετών θα προσέφεραν περισσότερα, η παρουσία τους θα είχε θετική επίδραση εάν τους δίνονταν λίγος χώρος. Πώς θα αναδείξουμε πρωταγωνιστές, με ποιο τρόπο παιδιά που δεν έχουν τον απαραίτητο χρόνο συμμετοχής στις ομάδες τους θα κληθούν στο μέλλον να βοηθήσουν την Εθνική;". 


Σε άλλο σημείο ο Γ. Καράγκουτης λέει: 

"Δεν πιστεύω αυτό που λένε πως μας λείπουν οι αξίες και τα ταλέντα. Σας πληροφορώ πως εάν η δυνατότητα της χρησιμοποίησης των έξι ξένων υπήρχε και στο παρελθόν, στην εποχή μου ή και πιο πίσω , πολλά παιδιά ενδεχομένως να μην έκαναν την καριέρα που έκαναν γιατί δεν θα είχαν ευκαιρίες και χρόνο συμμετοχής. Πρέπει να δώσουμε λίγο χώρο επιτέλους και στον Έλληνα παίκτη.  

Ας γίνει τουλάχιστον ένα πρώτο βήμα. Να μειωθούν έστω κατά ένας οι ξένοι.  ΠΣΑΚ, ΕΣΑΚΕ και ΕΟΚ ας καθίσουν ίδιο τραπέζι. Θεωρώ πως με μια τέτοια απόφαση θα προσφέρουν υπηρεσίες στο ελληνικό μπάσκετ και στην ανάπτυξη του. 

Για μένα δεν αποτελεί δικαιολογία πως Παναθηναϊκός , ΑΕΚ, Προμηθέας ή ο Ολυμπιακός και οι ομάδες γενικά  που παίζουν στην Ευρώπη θα έχουν πρόβλημα από την εφαρμογή μιας απόφασης μείωσης των ξένων. Υπάρχουν λύσεις, αρκεί όλοι να βάλουμε το κοινό συμφέρον σε προτεραιότητα. 

Ίσως να μην τα έλεγα όλα αυτά εάν πραγματικά έβλεπα πως το επίπεδο των ξένων που έρχεται είναι υψηλό , εάν διαπίστωνα πως κερδίζει η λίγκα σε θέαμα, σε ποιότητα , σε ενδιαφέρον. Λυπάμαι, όμως δεν είναι έτσι.

Ακούω για τα μπάτζετ , για τα οικονομικά προβλήματα. Οι παράγοντες και οι ομάδες όμως επιμένουν στο μοντέλο των ξένων που είναι και πιο δαπανηρό. Λέμε για τις Ακαδημίες ,υπάρχουν πράγματι πολύ δυνατές Ακαδημίες στην Ελλάδα με 500-600 παιδιά. Και το αποτέλεσμα ποιο είναι; Τι θα γίνουν αυτά τα παιδιά; Πότε θα παίξουν; Πως θα απορροφηθούν;"



**Θυμίζουμε πως σύμφωνα με το ετήσιο Migration Report (λαμβάνει στοιχεία από 16 χώρες που παίζεται το μπάσκετ στην  Ευρώπη), την περσινή σεζόν καταγράφηκαν 4.538 μεταγραφές ξένων παικτών, αριθμό που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. Το 51% των παικτών που αγωνίστηκαν στην Ελλάδα ήταν ξένοι. Στην χώρα μας, μόνο το 13.5% των παικτών είχε ηλικία μικρότερη των 21 ετών. Οι παίκτες κάτω των 21 στην Basket League έχουν μέσο όρο συμμετοχής τα 4 λεπτά! 

**Ο Γιώργος Καράγκουτης γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1976. Έπαιξε σε Πανιώνιο, Παναθηναϊκό, Ηρακλή, Νήαρ Ηστ και Μαρούσι. Αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο Μουντομπάσκετ των εφήβων (1995). Με την Εθνική Ανδρών έπαιξε στο Μουντομπάσκετ του 1998 και στο Ευρωμπάσκετ του 1999. Με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε Πρωτάθλημα Ελλάδος και Ευρωλίγκα. Τα τελευταία χρόνια ο Γ. Καράγκουτης έχει εγκατασταθεί στις Σέρρες. Είναι υπεύθυνος της Ακαδημίας του Ορφέα Νέου Σκοπού. Πριν από λίγους μήνες ανακοίνωσε την απόφαση του να συστρατευθεί με τον Παναγιώτη Φασούλα στις επικείμενες εκλογές της ΕΟΚ. 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια