Looking For Anything Specific?

Η Εθνική μπάσκετ στο Σαράγεβο: Την πόλη του πολέμου, της θρυλικής Μπόσνα και του αξέχαστου Ντελίμπασιτς

 


Στο μαρτυρικό Σαράγεβο,  την πόλη με τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία της Ευρώπης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την έδρα της ιστορικής Μπόσνα και του Μίρζα Ντελίμπασιτς, βρίσκεται η Εθνική μας ομάδα του μπάσκετ, ενόψει των αγώνων με την Λετονία και την Βουλγαρία για την προκριματική φάση του Ευρωμπάσκετ

Πάντα συγκινεί η συγκλονιστική ιστορία του Μίρζα Ντελίμπασιτς, ενός εκ των σπουδαιότερων παικτών που έχει αναδείξει το ευρωπαϊκό μπάσκετ ( δυο πανευρωπαϊκά με την Εθνική Σερβίας, παγκόσμιος πρωταθλητής το 1978 και χρυσός ολυμπιονίκης του 1980 στη  Μόσχα), ο οποίος κατά την περίοδο της πολιορκίας του Σαράγεβο(1992-95) αρνήθηκε να εγκαταλείψει την πόλη! "Να έφευγα και να πήγαινα πού; Εδώ είναι η καρδιά μου, εδώ ζουν οι άνθρωποι μου", είχε δηλώσει πριν φύγει από την ζωή σε ηλικία μόλις 47 ετών τον Δεκέμβριο του 2001. Μια φανέλα της αγαπημένης του Μπόσνα Σαράγεβο τον συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία. 



Ήταν φυσικά εκ των πρωταγωνιστών της(μαζί με τον Ζάρκο Βάραϊτς)  στο Παλέ ντε Σπορ της Γκρενόμπλ στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος τον Απρίλιο του 1979 απέναντι στην θρυλική Βαρέζε του Ντίνο Μενεγκίν. Η Μπόσνα(με προπονητή τον Μπόγκνταν Τάνιεβιτς), πήρε τη νίκη γράφοντας την ενδοξότερη σελίδα της ιστορίας της. Ο Μίρζα έκλεισε την καριέρα του στην Ρεάλ αγωνιζόμενος για τρία χρόνια με την ομάδα της Μαδρίτης. Είναι μέλος του Hall Of Fame της FIBA από το 2007. Η θρυλική Μπόσνα που είχε ιδρυθεί το 1951, τον Οκτώβριο του 2014 ανέστειλε τη λειτουργία της υπό το βάρος οικονομικών προβλημάτων. 


Για την ιστορία να θυμίσουμε πως το Σαράγεβο στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη σχεδόν ισοπεδώθηκε. Ο πόλεμος της Βοσνίας θεωρείται από τους σκληρότερους που διεξήχθησαν καθώς σκοτώθηκαν 278.000 άνθρωποι ενώ μετακινήθηκαν 1.370.000 κάτοικοι από τις εστίες τους. 



Οι "φούσκες" της FIBA

Σχετικά με τις υποχρεώσεις της Εθνική μας, θυμίζουμε πως η FIBA δημιούργησε bubbles ("φούσκες") ανάλογες με του NBA σε 8 διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης(για μεγαλύτερη ασφάλεια εν μέσω πανδημίας), προκειμένου να διεξαχθούν οι προκριματικοί αγώνες του Ευρωμπάσκετ. 

Η Εθνική μας όπως ήδη μετέδωσε το basket.gr κατέλυσε μαζί με τις υπόλοιπες αποστολές του 8ου ομίλου στο «Hills Hotel».  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το γήπεδο των αγώνων επικοινωνεί με το ξενοδοχείο κάτι που σημαίνει πως οι αθλητές θα αποφύγουν κάθε μετακίνηση:

"Το γήπεδο επικοινωνεί με το ξενοδοχείο με εσωτερικό διάδρομο στο ισόγειο, μόλις βγαίνει κάποιος από τα ασανσέρ των ορόφων. Μοναδικό… εμπόδιο για να εισέλθει, είναι το ειδικό μηχάνημα, σαν αυτό των αεροδρομίων όταν περνάει κάποιος από έλεγχο, το οποίο ψεκάζει κάθε εισερχόμενο για απολύμανση! Δεν υπάρχει χρήση αποδυτηρίων και μετά από προπονήσεις και αγώνες άπαντες θα κάνουν μπάνιο στα δωμάτιά τους


Οι Βόσνιοι έχουν απομονώσει πλήρως τους χώρους του ξενοδοχείου που διατίθενται για τις τέσσερις αποστολές, τους ανθρώπους της FIBA και της τοπικής οργανωτικής επιτροπής. Υπάρχει ξεχωριστή είσοδος και φυσικά ξεχωριστές αίθουσες συγκεντρώσεων για κάθε αποστολή. Τα δωμάτια είναι μονόκλινα για όλους, όπως σαφώς ορίζεται...

Στην τεράστια αίθουσα φαγητού, η κάθε αποστολή έχει τον δικό της μπουφέ και τα τραπέζια είναι με τις προβλεπόμενες αποστάσεις από καρέκλα σε καρέκλα".



Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την Λετονία (27/11, 19.00, ΕΡΤ3) και τη Βουλγαρία (29/11, 19.00, ΕΡΤ3) για την προκριματική φάση του Ευρωμπάσκετ 2022.

Οι όμιλοι και οι πόλεις της "φούσκας" 

Group A: Βαλένθια (Ισπανία, Ισραήλ, Πολωνία, Ρουμανία)

Group B: Ταλίν (Εσθονία, Ιταλία, Ρωσία, Σκόπια)

Group C: Βίλνιους (Λιθουανία, Δανία, Βέλγιο, Τσεχία)

Group D: Κωνσταντινούπολη (Τουρκία, Κροατία, Σουηδία, Ολλανδία)

Group E: Έσπο (Φινλανδία, Σερβία, Γεωργία, Ελβετία)

Group F: Λουμπλιάνα (Σλοβενία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Αυστρία)

Group G: Πο Ορτέζ (Γαλλία, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Μαυροβούνιο)

Group H: Σεράγεβο (Βοσνία Ερζεγοβίνη, Λετονία, Βουλγαρία, Ελλάδα).


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια