Looking For Anything Specific?

Όταν οι Χάρλεμ γοήτευαν το κοινό της Θεσσαλονίκης!

 


Στις 22 Ιουνίου 1964 το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ της ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη πλημμυρίζει από κόσμο. Τα επιφωνήματα θαυμασμού και τα γέλια ακούγονται χιλιόμετρα μακριά. Οι Harlem Globetrotters η γνωστότερη επαγγελματική ομάδα επίδειξης μπάσκετ της Αμερικής έχει έρθει στην πόλη!

Ο τόμος πρακτικών του Τμήματος Φυσικής Αγωγής της ΧΑΝΘ για το έτος 1964, που σώζεται σήμερα στο Ιστορικό Αρχείο της ΧΑΝΘ, περιέχει την πληροφορία πως αθλητικός παράγοντας αιτείται τη «χρησιμοποίησιν του γηπέδου καλαθόσφαιρας της Αδελφότητος την Δευτέραν 22 Ιουνίου δι ‘οργάνωσιν καλαθοσφαιρικού αγώνος της επαγγελματικής ομάδος Harlem ΗΠΑ».

Η αίτηση γίνεται δεκτή, και λίγες ημέρες μετά η εφημερίδα Μακεδονία ανακοινώνει (και καλεί το κοινό σε) ένα «μεγαλειώδες θέαμα». Το 1964 η ήδη παγκοσμίως διάσημη ομάδα των Harlem Globetrotters βρίσκεται σε περιοδεία (όπως σχεδόν κάθε χρόνο από την ίδρυσή της το 1926 ως σήμερα), και ένας από τους ευρωπαϊκούς σταθμούς της είναι η Θεσσαλονίκη. 


Το φύλλο της εφημερίδας Μακεδονία της 23ης Ιουνίου 1964, δηλαδή της επομένης του αγώνα επίδειξης, μαρτυρά την επιτυχία της εκδήλωσης. «Ενώπιον τριών χιλιάδων και πλέον θεατών, οι οποίοι από ενωρίς είχον κατακλύσει κυριολεκτικώς το καλαθοσφαιρικόν γυμναστήριον της ΧΑΝΘ έλαβε χώρα χθες τη νύκτα η επίδειξις του παγκοσμίου φήμης καλαθοσφαιρικού συγκροτήματος των Χάρλεμ Γκλόμπ Τρόττερς… Η επίδειξις, διότι περί επιδείξεως επρόκειτο και όχι περί αγώνος, υπήρξεν όντως εντυπωσιακή. Οι Χάρλεμ διεσκέδασαν, εγοήτευσαν, ενεθουσίασαν και εντυπωσίασαν το κοινόν με τα εξαιρετικά των προσόντα, όπως η εκπληκτική ταχύτης αλλαγής της σφαίρας και αι απίθαναι «κομπίναι»…

Την ίδια εποχή που οι πανύψηλοι αφροαμερικανοί των Harlem Globetrotters, με τις απαράμιλλες αθλητικές τους ικανότητες και τις εντυπωσιακές τους ντρίπλες, σκορπούν τα γέλια σε ένα διψασμένο για θέαμα λευκό κοινό, η συνοικία Harlem στη Νέα Υόρκη φλέγεται. Βίαιες συγκρούσεις και φυλετικές ταραχές μάς θυμίζουν πως η καθημερινή πραγματικότητα των «νέγρων» παικτών στην αμερικανική κοινωνία (τότε, αλλά και σήμερα) ήταν άλλη. Είναι οι δύο όψεις ενός νομίσματος που ο ερευνητής της σύγχρονης ιστορίας μπορεί να μελετήσει εξετάζοντας τεκμήρια σαν τα σημερινά, στο ιστορικό αρχείο της ΧΑΝΘ.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ΧΑΝΘ στο μπάσκετ και η έλξη του αθλήματος στην κοινωνία της πόλης, σε συνδυασμό με τις εκδηλώσεις τις οποίες η ΧΑΝΘ διοργάνωσε ή φιλοξένησε, θα αποτελέσουν πεδίο έρευνας για τους ιστορικούς που θα κληθούν να μελετήσουν το Ιστορικό Αρχείο της ΧΑΝΘ μόλις ολοκληρωθεί η μεγάλη εκστρατεία για τη χρηματοδότηση της νέας αίθουσας του. Ενημερωθείτε και βοηθήστε και εσείς, επισκεπτόμενοι τη σελίδα δωρεών στη διεύθυνση αυτή:  http://ymca.gr/ymca-archives-el/

Πηγή: https://www.facebook.com/Greek-YMCA-Archives




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια