Looking For Anything Specific?

Εξελίξεις στον Αθλητισμό: Οι νέες αποφάσεις, οι διευκρινίσεις και η απογοήτευση

 



Πολύ καλά έκανε η ΓΓΑ και έδωσε κάποιες διευκρινίσεις ενώ  εξέδωσε και ανακοίνωση σχετικά με την αθλητική δραστηριότητα και τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα Σάββατο 30 Ιανουαρίου, έως και την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου. 

Κι αυτό το λέμε γιατί δημιουργήθηκαν κάποιες παρερμηνείες με αφορμή απαντήσεις που δόθηκαν  στην καθιερωμένη ενημέρωση προς τον Τύπο από τον κ. Χαρδαλιά και την  καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου

Ο κ. Χαρδαλιάς ξέχασε να αναφέρει στη διάρκεια της συνέντευξης την Volley League Ανδρών μεταξύ των αθλημάτων που συνεχίζουν την δραστηριότητα τους ενώ δεν έγινε καμία αναφορά στην Α1 Γυναικών στο Βόλεϊ  που τελικά αποφασίσθηκε πως θα ξεκινήσει την αγωνιστική της δράση.

 Γενικότερα η εικόνα που δόθηκε προς τον κόσμο που περίμενε ξεκάθαρες τοποθετήσεις ήταν πως οι Υπεύθυνοι δεν ασχολούνται και τόσο σοβαρά με τον Αθλητισμό αλλά ούτε και δείχνουν να λαμβάνουν στα σοβαρά εκκλήσεις παραγόντων, αθλητών,προπονητών. 

Η τοποθέτηση ας πούμε της κυρίας Βάνας Παπαευαγγέλου πως "η  μπάλα αποτελεί καλό μεταφορικό μέσο για τον ιό", μάλλον δεν έπεισε ως επιχείρημα σχετικά με τους λόγους παράτασης του λουκέτου σε Ακαδημίες. Κι αυτό γιατί από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε έχουν γίνει προτάσεις για άθληση σε εξωτερικό χώρο, με λιγότερα άτομα, με παιδιά που θα εκτελούν άσκηση με δική τους μπάλα… Μιλάμε για προπονήσεις, όχι για άδεια τέλεσης αγώνων.

"Είναι κάτι που το έχουμε στο μυαλό μας και με την πρώτη ευκαιρία θα οδηγήσουμε τα παιδιά μας στα γήπεδα για να αθληθούν και να είναι ευτυχισμένα" πρόσθεσε η κα Παπαευαγγέλου με τον  υφυπουργό Πολιτικής προστασίας να λέει: "Σε περιπτώσεις που είχαμε έξαρση της πανδημίας μέσα στους κορυφαίους 4-5 λόγους μετάδοσης που προέκυπταν από την ιχνηλάτηση, δυστυχώς ήταν και η αθλητική δραστηριότητα, είτε σε ανοιχτές, είτε σε κλειστές δομές. Μάλιστα με μέσο όρο ηλικίας τα 17-18 έτη",ανέφερε συγκεκριμένα.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής όμως  ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς  παρουσίασε στοιχεία αναφέροντας πως στον Αθλητισμό έγιναν πρόσφατα 30.000 έλεγχοι και μόνο 150 δείγματα ήταν θετικά. 

Όπως έγινε γνωστό από διαρροές ο κ.Μαυρωτάς παρέθεσε στοιχεία ( με χωρητικότητες γηπέδων, τετραγωνικά κλπ) και όλο το πλάνο που είχε καταρτίσει ζητώντας μερική άρση περιορισμών. Η απάντηση όμως της Επιτροπής ήταν αρνητική.

Εδώ να ανοίξουμε μια παρένθεση. Η ζωή μας έχει σε μεγάλο βαθμό  "παγώσει" εξαιτίας της πανδημίας. Παρόλα αυτά επειδή το διάστημα της "αδράνειας" είναι μεγάλο, επιχειρείται μια… αυτορρύθμιση ώστε να υπάρχει μια επίφαση κανονικότητας. Στο εμπόριο προτάθηκαν λύσεις… Click away , Click in shop,  Click inside… Στην εστίαση συζητούν για άνοιγμα εξωτερικών χώρων με σόμπες. Στην εργασία λήφθηκαν μέτρα αποφυγής συνωστισμού στα γραφεία(πρόγραμμα ΣΥΝ-εργασία κλπ). Στον Αθλητισμό δεν μπορεί η "φαρέτρα"  του οπλοστασίου μας να είναι άδεια. Να μην γίνονται αποδεκτές κάποιες προτάσεις έστω δοκιμαστικά. 

Η χρονική συγκυρία βέβαια με την οποία συνέπεσε η συζήτηση για τον Αθλητισμό πρέπει να παραδεχθούμε πως δεν ήταν καλή με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων από τα μέσα της εβδομάδας. Αλλιώς υπολογίζονταν κάποια πράγματα στην αρχή κι αλλιώς εξελίχθηκαν. Κάπως έτσι οι οποίες προσπάθειες έγιναν (κατά άλλους δεν ήταν συντονισμένες και καλά οργανωμένες) έπεσαν σε "τοίχο". 

"Ο αθλητισμός πλέον, με ελέγχους, με τεστ και οργανωμένα, μπορεί να ξεκινήσει εφόσον το επιτρέψει η γενική εικόνα, υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια ακόμη και τώρα",  δήλωσε ο κ. Μαυρωτάς στο SDNA εννοώντας πως υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια ολοκλήρωσης των πρωταθλημάτων ακόμη και τον Ιούλιο.

Για την Football League και τις μικρότερες κατηγορίες λένε πως μπορεί να γίνει σέντρα μέσα Μαρτίου για να ολοκληρωθούν τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου.

Για την volley league γυναικών δόθηκε άδεια εκκίνησης γιατί το πρωτάθλημα  έπρεπε πάση θυσία  να ολοκληρωθεί μέχρι τις 18/4.

Για το μπάσκετ γυναικών ειπώθηκε πως έτσι κι αλλιώς  δεν μπορεί να αρχίσει πριν από τις 14/2 λόγω ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Το Χάντμπολ σύμφωνα με την ΓΓΑ μπορεί να ξεκινήσει μέσα Φεβρουαρίου, όπως και η Α2 ανδρών στο  μπάσκετ.

Στο Πόλο θυμίζουμε πως η Εθνική Ανδρών έχει αγωνιστικές υποχρεώσεις (προολυμπιακό τουρνουά από 14-21/2). Στο πόλο γυναικών υπάρχουν ανοικτές ημερομηνίες ακόμη καθώς η ομάδα μας δεν προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς

Για τις Ακαδημίες και την έναρξη προπονήσεων (δεν απαιτούνται καν τακτικά τεστ στη περίπτωση τους) δεν έγινε καμία συγκεκριμένη αναφορά. 

Η ανακοίνωση της ΓΓΑ:

"Οι αλλαγές που αφορούν στην αθλητική δραστηριότητα, σύμφωνα με τα μέτρα τα οποία ισχύουν από σήμερα Σάββατο 30 Ιανουαρίου, έως και την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, έχουν ως εξής:

- Στις περιοχές με επιδημιολογική επιβάρυνση επιπέδου «αυξημένου κινδύνου» (κόκκινες) αναστέλλεται η λειτουργία ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων προς τον σκοπό άθλησης μέσω ατομικών αθλημάτων.

 Και στις δύο διαβαθμίσεις επιδημιολογικής επιβάρυνσης (επίπεδο «επιτήρησης» -κίτρινες περιοχές- και επίπεδο «αυξημένου κινδύνου» -κόκκινες περιοχές) επιτρέπονται πλέον οι αγώνες για τη Volley League γυναικών.

Κατά τα λοιπά, εξακολουθεί να ισχύει σε όλη τη χώρα:

- Η λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων ΓΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΕΣ, χωρίς την παρουσία θεατών:

α) των ομάδων που μετέχουν

-  στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου ανδρών (Super League 1 και  Super League 2),

-  στo πρωτάθλημα μπάσκετ ανδρών (Basket League),

-  στο πρωτάθλημα βόλεϊ ανδρών (Volley League),

-  στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις,

β) των εθνικών ομάδων, ανδρών ή γυναικών, που έχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις στο συγκεκριμένο διάστημα.

-  Η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων ΓΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ, χωρίς την παρουσία θεατών, των ομάδων που μετέχουν

 στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας μπάσκετ γυναικών,

-  στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας πόλο ανδρών και γυναικών,

-  στο πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας χάντμπολ ανδρών και γυναικών.

- Η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.) και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Π.Ε.), για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες 2021.

·- Η λειτουργία και χρήση των κολυμβητηρίων για θεραπευτική άσκηση από Άτομα με Αναπηρίες, καθώς και από τους συνοδούς τους".


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια