Looking For Anything Specific?

Μπουντούρης: "Τι θα γίνει με την υγεία των παιδιών μας;" - Μαυρωτάς: "Μέχρι να βγούμε στο φως, το τούνελ έχει παγίδες..."

Πριν από λίγες εβδομάδες ο διεθνής βετεράνος καλαθοσφαιριστής Νίκος Μπουντούρης είχε εκφράσει τις ανησυχίες του μιλώντας στο Sportbubble, σχετικά με την παρατεταμένη αγωνιστική απραξία στο ερασιτεχνικό-αναπτυξιακό μπάσκετ. 

Ο Ν. Μπουντούρης μέσω των social media δεν έχει σταματήσει να μεταφέρει απορίες και προβληματισμούς για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Σε τελευταίο μήνυμα του απευθυνόμενος στον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Γιώργο Μαυρωτά, αναρωτιέται αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, κάποιο πλάνο με συγκεκριμένα δεδομένα; 


 Αναλυτικά γράφει: "ΘΥΜΑΣΤΕ ΚΥΡΙΕ ΜΑΥΡΩΤΑ; Κύριε Αυγενακη, κύριε Μαυρωτα, πιστεύω ότι το Υφυπουργείο Αθλητισμού θα έπρεπε να ανήκει στο Υπουργείο Υγείας και όχι σε αυτό του Πολιτισμού. Ο αθλητισμός είναι υγεία. Τι θα γίνει λοιπόν με την υγεία των αθλητών, των παιδιών μας; Οι άνθρωποι του αθλητισμού ξέρουν να πειθαρχούν, έχουν υπομονή και αντοχές. Είναι άνθρωποι του προγράμματος. 

Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα; Κάποιο πλάνο με συγκεκριμένα δεδομένα; Διαβάζουμε για μια πρόταση από κάποιο φορέα, για επανέναρξη και μετά διαβάζουμε ότι η πρόταση απορρίφθηκε. Από ποιον, γιατί και τι θα γίνει δεν μαθαίνουμε ποτέ. Αυτή την στιγμή όλοι στον ερασιτεχνικό αθλητισμό περιμένουμε από εσάς να μας καθοδηγήσετε, να μας εμπνεύσετε και να κατακτήσουμε έναν στόχο. Όσο δύσκολος και να είναι αυτός. Εμείς οι άνθρωποι του αθλητισμού ξέρουμε να αγωνιζόμαστε για να τον πετύχουμε. Θυμάστε κύριε Μαυρωτά;".

Η απάντηση του κ. Μαυρωτά

Λίγες ώρες αργότερα ο ΓΓΑ, Γ. Μαυρωτάς απάντησε στο post του Νίκου Μπουντούρη αναφέροντας τα εξής : "Αγαπητέ Νίκο καλή χρονιά κατ’ αρχήν,
Επίτρεψέ μου τον ενικό γιατί τους αθλητές τους θεωρώ αδέλφια μου (μικρότερα, συνομήλικα ή μεγαλύτερα) και στα αδέλφια μου μιλάω στον ενικό.
Όντως ο αθλητισμός ξέρει να πειθαρχεί και το έδειξε το καλοκαίρι με τα πρωτόκολλα και τους κανόνες που έχουν εισαχθεί και τηρήθηκαν.

Σχετικά με το άνοιγμα των αθλητικών δραστηριοτήτων η διαδικασία έχει ως εξής: εισηγούνται ομοσπονδίες, διοργανώτριες αρχές και ΓΓΑ για το τι και πώς θα μπορούσε να ανοίξει στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας η οποία με βάση το πρόσθετο επιδημιολογικό φορτίο της κάθε δραστηριότητας, τη γενική εικόνα και τις αντοχές του συστήματος υγείας εισηγείται στην κυβέρνηση, η οποία έχοντας τη συνολική εικόνα, αποφασίζει.

Σχέδιο για τη σταδιακή επανεκκίνηση του αθλητισμού υπάρχει και είναι από την κορυφή της πυραμίδας προς τα κάτω, καθότι το πλήθος των αθλητών σε κάθε επίπεδο παίζει ρόλο με βάση το επιδημιολογικό φορτίο που δημιουργείται. Επίσης, επειδή στον αθλητισμό δεν φοράμε μάσκα, η μετάδοση είναι πιο εύκολη και πρέπει το περιβάλλον να είναι πολύ ελεγχόμενο και να «στεγανοποιείται» άμεσα σε περίπτωση κρούσματος (εξ’ ου και ο εβδομαδιαίος προληπτικός έλεγχος). Βήμα – βήμα σε αυτό προχωράμε όπως έχεις δει, ίσως όχι με μεγάλα βήματα όπως θα θέλαμε, αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. 

Τα στάδια επανεκκίνησης τα ξέρουμε, το πότε θα μπαίνει σε εφαρμογή το κάθε στάδιο έχει να κάνει με τη γενικότερη επιδημιολογική εικόνα, η οποία δεν εξαρτάται μόνο από τον αθλητισμό. Έτσι, την επιπολαιότητα άλλων την πληρώνει δυστυχώς ο αθλητισμός που είναι συνεπής και πειθαρχημένος, καθότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων επηρεάζεται στις αποφάσεις της από τη συνολική εικόνα που καθορίζει και το μήνυμα που θέλει κάθε φορά να περάσει.

Για χρονοδιάγραμμα δεν μπορούμε να μιλάμε όταν τα πράγματα αλλάζουν κάθε εβδομάδα (μην πω κάθε μέρα) και αν δεις δίπλα μας χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία ανοίγουν και κλείνουν και αυτές ανάλογα με τα δεδομένα που αλλάζουν ραγδαία.

Στην αβεβαιότητα που υπάρχει απαντάμε με υπομονή και πειθαρχία όπως έχουμε μάθει. Αναγκαστικά λοιπόν προσαρμόζουμε την αθλητική μας δραστηριότητα στους υπάρχοντες περιορισμούς. Με τα εμβόλια υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, αλλά μέχρι να βγούμε στο φως, το τούνελ έχει παγίδες που πρέπει να αποφύγουμε, για να μην γυρίσουμε πιο βαθιά μέσα σε αυτό.
Σ’ ευχαριστώ και καλή δύναμη με υπομονή και αντοχή στις αντιξοότητες όπως σίγουρα ξέρεις".

"Να προσκαλέσει η ΓΓΑ σε διάλογο την ΕΟΚ"

Ο Νίκος Μπουντούρης ανταπάντησε: "Αγαπητέ Γιώργο σε ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση. Αυτό σε τιμάει και δείχνει την ευαισθησία σου σε κάθε κάλεσμα, όπως επίσης ότι τελικά παραμένεις ένας από εμάς, δηλαδή άνθρωπος του αθλητισμού.

Καταλαβαίνω ότι στις συνθήκες στις οποίες ζούμε, πρωτεύοντα ρόλο παίζει η ασφάλεια των ανθρώπων και για αυτό πρέπει να τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα υγείας. Οι ειδικοί επιστήμονες αποφασίζουν και εμείς πειθαρχούμε σύμφωνα με τις οδηγίες τους.

Αναφέρθηκες στην διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι προτάσεις,δηλαδή η κάθε ομοσπονδία να προτείνει για το άθλημα της και η ΓΓΑ με τους εμπειρογνώμονες που διαθέτει να αποφασίσει. Η Ελληνική Ομοσπονδία Μπάσκετ έχει βγάλει ανακοίνωση ότι ακολουθεί πιστά τους κανόνες που η ΓΓΑ έχει θεσπίσει και γιαυτό σταμάτησε τα πρωταθλήματα και κατά επέκταση τις προπονήσεις.

Εδώ λοιπόν υπάρχει μια διένεξη-είναι γνωστό αυτό τουλάχιστον σε όλους που ασχολούνται με το μπασκετ- η οποία δεν τιμάει κανένα από τα δύο μέρη. Ούτε την ΓΓΑ ούτε την ΕΟΚ. Ειδικά όταν στην μέση είναι όμηροι χιλιάδες άνθρωποι του μπάσκετ, επαγγελματίες και μη, παιδιά και οικογενειες. Θεωρώ λοιπόν ότι πρέπει η ΓΓΑ να προσκαλέσει και να προκαλέσει αν θέλεις σε διάλογο την ΕΟΚ για να προτείνει λύσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Αν αρνηθεί η ΕΟΚ να συνεργαστεί θα είναι υπόλογη απέναντι σε όλους μας.

Αξίζετε τον σεβασμό μας ως πολιτική ηγεσία γιατί έχετε ψηφιστεί από τον Ελληνικό Λαό. Ο κύριος Βασιλακοπουλος αξίζει τον σεβασμό μας γιατί έχει ψηφιστεί από τα σωματεία για την θέση την οποία κατέχει, αλλά και όσα έχει προσφέρει στο μπάσκετ και είναι πάρα πολλά. Είστε θεσμικά όργανα του κράτους και του αθλητισμού. Δεν μας ενδιαφέρουν οι προσωπικές αντιδικιες αν υπαρχουν και πόσο εκτιμά ο ένας τον άλλο. Οι θεσμοί ενός κράτους πρέπει να συνεργάζονται για το καλό των πολιτών, αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν.

Εγώ δεν ανήκω σε κάποιο θεσμικό όργανο. Όμως επειδή είμαι όλη την ημέρα μέσα στα γήπεδα, από την εμπειρία που έχω αποκομίσει από αυτή την δουλειά, έχω κάνει κάποιες προτάσεις, τις οποίες αν ανατρέξει κάποιος στο Facebook και στο Google θα τις βρει. Ελπίζω να βοηθήσουν. Περιμένουμε δράση και οι άνθρωποι του μπάσκετ θα είναι κοντά να βοηθήσουν".


ΘΥΜΆΣΤΕ ΚΎΡΙΕ ΜΑΥΡΩΤΑ; Κύριε Αυγενακη, κύριε Μαυρωτα, πιστεύω ότι το Υφυπουργείο Αθλητισμού θα...

Δημοσιεύτηκε από Nikos Boudouris στις Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2021

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια