Looking For Anything Specific?

Τα νέα δεδομένα για την επανέναρξη των πρωταθλημάτων και το "εμπόδιο" που πρέπει να ξεπεραστεί

 


 


"H χώρα βαδίζει με μικρά αλλά προσεκτικά βήματα σε αυτό που λέμε κάποια κανονικότητα.  Τα δεδομένα των τελευταίων επτά ημερών θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις μας. Επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων. Άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα…". Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων στην Βουλή ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Είναι ήδη γνωστό πως ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων (τη Παρασκευή 22/1) θα είναι το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το άνοιγμα πρακτορείων ΟΠΑΠ (απασχολούν 20.000 προσωπικό) των χιονοδρομικών κέντρων και ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα (ψάρεμα, κυνήγι). Εστίαση και ερασιτεχνικός αθλητισμός όπως έχει μεταφερθεί κι όπως είχε συμβεί μετά και το πρώτο lock down θα ανοίξουν τελευταία. 

Το θετικό σε σχέση με ό,τι συνέβαινε το προηγούμενο διάστημα είναι πως η κατάσταση επιδημιολογικά είναι πολύ καλύτερη, κάτι που σημαίνει πως ο χρόνος αναμονής μπορεί να είναι μικρότερος από ότι αρχικά υπολογίζονταν.

Όσο αφορά ειδικά για το μπάσκετ θυμίζουμε πως τις τελευταίες ημέρες συνέβησαν τα εξής: 

** Δεκαέξι (16) προπονητές της Α2 Κατηγορίας Ανδρών συνέταξαν την μια επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης ζητώντας ενέργειες με στόχο την επανέναρξη του πρωταθλήματος. Μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση ΕΔΩ

Την επόμενη ημέρα ο ΣΕΠΚ κατέθεσε σειρά αιτημάτων στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, ζητώντας την επιστροφή στα γήπεδα, με την τήρηση και διασφάλιση του προβλεπόμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου. Η ανακοίνωση του ΣΕΠΚ υπάρχει ΕΔΩ.

Η ΕΣΚΑ, η μεγαλύτερη Ένωση Σωματείων ζήτησε επανέναρξη δραστηριότητας του Αναπτυξιακού Μπάσκετ. Η  επιστολή είχε αποδέκτες τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, όπως επίσης και τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργο Μαυρωτά. Η επιστολή υπάρχει ΕΔΩ

Το Δ.Σ.της  ΕΟΚ σε συνεργασία με τον ΠΣΑΚ συντόνισαν τις κοινές τους ενέργειες προς την κατεύθυνση της άμεσης επανέναρξης της δράσης στις κατηγορίες που παραμένουν ανενεργές. Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση ΕΔΩ

Παράλληλα η ΕΟΚ δέχθηκε προτάσεις για τον τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων της Α2 Ανδρών και της Α1 Γυναικών (με λιγότερες αγωνιστικές και λιγότερες μετακινήσεις για ασφάλεια), ώστε να διευκολυνθούν τα σωματεία. 

Ένα θέμα που πρέπει να διευθετηθεί

Αξίζει πάντως να σημειωθεί το εξής: ΠΣΑΚ και ΣΕΠΚ πρότειναν την κάλυψη από τα ταμεία τους (για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) του κόστους των rapid test. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Μετά το πέρας των πρώτων 3-4 εβδομάδων ποιος θα καλύψει αυτό το κόστος; Θα μπορέσουν να ανταποκριθούν τα σωματεία;

 Τα τεστ για τα παιχνίδια θα είναι rapid ή μοριακά γιατί η διαφορά (στη τιμή τους) είναι σημαντική. Αυτά τα ερωτήματα ισχύουν και για τις υπόλοιπες κατηγορίες, την Α2 Γυναικών την Β΄ και την Γ΄ Εθνική. Εάν ξεπεραστεί κι αυτή η «σκόπελος» ίσως να ανοίξει οριστικά ο δρόμος για τη συνέχιση των πρωταθλημάτων.

Θυμίζουμε πως πρόσφατα 14 ομάδες της Α2  ζήτησαν με επιστολή τους προς την ΕΟΚ τα εξής ως προαπαιτούμενα για την επανέναρξη: 

**Κάλυψη υπολειπόμενου κόστους των απαιτούμενων, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, COVID-19 tests (rapid ή μοριακών) για τη διεξαγωγή αγώνων και προπονήσεων 
**Κάλυψη των εξόδων μετακίνησης των ομάδων για τους εκτός έδρας αγώνες τους
**Κάλυψη πλήρους κόστους των εντός έδρας αγώνων (διαιτησία, οδοιπορικά, γραμματεία, ιατρός κ.λ.π.). 


Στην ανακοίνωσή τους οι 14 ομάδες έγραψαν πως: " η μη προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα, η παύση δραστηριότητας των Ακαδημιών, η αναστολή λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς (εμπορίου κι εστίασης) που αποτελεί σημαντική πηγή χορηγικών και διαφημιστικών εσόδων, είναι μόνο κάποιοι από τους λόγους που έχουν καταστήσει τη λειτουργία των ομάδων μας μη βιώσιμη...". 

Σχετικά με τις Ακαδημίες και την έναρξη σε πρώτη φάση των προπονήσεων, τα πράγματα δείχνουν να είναι πιο εύκολα.  Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Φεβρουάριο, εφόσον η κατάσταση παραμείνει επιδημιολογικά σταθερή, η Κυβέρνηση  θα ανάψει το πράσινο φως για την λειτουργία τους ενώ θα συνταχθεί κι ένα πρωτόκολλο που θα αφορά αυτές τις ηλικίες (για παιδιά ως 16-17 ετών). Ειδικά στο μπάσκετ θα είναι πιο αυστηρό καθώς είναι άθλημα επαφής και παραμένει ψηλά στον δείκτη επικινδυνότητας όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια