Looking For Anything Specific?

Αγωνία για την επόμενη μέρα στον Αθλητισμό: Οι προβληματισμοί, οι προτάσεις, οι αποχωρήσεις - Τι ισχύει για Μπάσκετ, Βόλει, Χάντμπολ, Πόλο





Η επόμενη μέρα στον Ερασιτεχνικό αθλητισμό μετά το σαρωτικό πέρασμα της πανδημίας(που ακόμη υφίσταται), θα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που ξέραμε.

 Σχετικά με την φετινή χρονιά (2020-21) η ΓΓΑ ανακοίνωσε μεν την έναρξη των προπονήσεων για τις πρώτες κατηγορίες Μπάσκετ (Α1 Γυναικών), Βόλει (Α1 Γυναικών), Χάντμπολ(Άνδρες, Γυναίκες) και Πόλο (Άνδρες, Γυναίκες) όμως στις τάξεις σωματείων και Ομοσπονδιών υπάρχουν προβληματισμοί. Θυμίζουμε πως τα πρωταθλήματα της Super League και της Basket League συνεχίζονται ενώ σε "τροχιά" επανέναρξης βρίσκονται τα πρωταθλήματα της Super League2 και της Α1 Ανδρών στο βόλεϊ.

Ας δούμε τι ισχύει για την ώρα στις υπόλοιπες κατηγορίες:

Μπάσκετ

Σχετικά με το Μπάσκετ και πιο συγκεκριμένα την Α1 Γυναικών  όπως ήδη αναφέραμε αυτό που απασχολεί τις ομάδες είναι ότι ξεκινώντας τις προπονήσεις αυτόματα ξεκινούν και τα έξοδα μισθοδοσίας παικτριών και προπονητών (τα οποία είχαν «παγώσει» τους τελευταίους 2 μήνες). Πολλές ξένες παίκτριες έχουν ήδη αποχωρήσει από τις ομάδες. Απασχολεί επίσης έντονα τα σωματεία και το θέμα του κόστος των τεστ αντιγόνου σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Παρόλα αυτά οι περισσότεροι σύλλογοι είναι θετικοί στην επανέναρξη του πρωταθλήματος αμέσως μετά τους αγώνες της Εθνικής ομάδος στις αρχές Φεβρουαρίου και θεωρούν ότι για το καλό του γυναικείου μπάσκετ το πρωτάθλημα θα πρέπει να ολοκληρωθεί με κάθε τρόπο. 

Η αδυναμία των ομάδων της Α2

Σχετικά με το πρωτάθλημα της Α2 Ανδρών στο μπάσκετ, τα σωματεία (με εξαίρεση τους Ολυμπιακό και την Ελευθερούπολη) ,ενημέρωσαν την ΕΟΚ ότι δεν θέλουν και δεν μπορούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος των τεστ. Επίσης ζήτησαν να λάβουν χρήματα (οδοιπορικά για τα ταξίδια τους) σε περίπτωση που ξεκινήσει η σεζόν. Τόσο η Πολιτεία όσο και η ΕΟΚ δεν μπορούν όμως να καλύψουν το κόστος των τεστ. 

Σχετικά με τα πρωταθλήματα Β΄και Γ΄ Εθνικής στο μπάσκετ δεν υπάρχει καμία κινητικότητα, δεν έγινε καμία τηλεδιάσκεψη  μεταξύ των ομάδων, πολλές εκ των οποίων μάλιστα είναι απρόθυμες να επιστρέψουν στην αγωνιστική δράση!

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Ο Ολυμπιακός προ ημερών αποφάσισε να αποδεσμεύσει ξένους παίκτες του όπως και τον προπονητή του, Νέναντ Κλιάιτς. Στις αρχές του μήνα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητών Χειροσφαίρισης σε ανακοίνωση του ανέφερε πως "Το χάντμπολ έχει φτάσει στα όρια του, ζητήματα επιβίωσης είναι πλέον μπροστά μας και δυστυχώς έχουμε φτάσει πρόσωπο με πρόσωπο με αυτά".

Το λουκέτο στον αθλητισμό έγινε η αφορμή προκειμένου ο Διομήδης Άργους να δηλώσει την απόσυρση του από το EHF Cup κάτι που ωφέλησε την Αντάλιασπορ της Τουρκίας η οποία πέρασε στην επόμενη φάση. Αρκετά σωματεία της Α1 Ανδρών και Γυναικών δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους σχετικά με το αν είναι δυνατή ή όχι η επανεκκίνηση πρωταθλημάτων και κάτω από ποιες συνθήκες τελικά μπορεί αυτή να γίνει.

ΒΟΛΕΪ

Σχετικά με τις γυναίκες η ΕΟΠΕ πραγματοποίησε πολύωρη τηλεδιάσκεψη με τις 14 ομάδες του πρωταθλήματος στην διάρκεια της οποίας έγινε γνωστό πως ο Ολυμπιακός  αποδεσμεύει όλες τις αθλήτριες του, δίνοντας τους το δικαίωμα να βρουν συμβόλαια αλλού. Δήλωσε πως εφόσον κάποια στιγμή αποφασιστεί η επανέναρξη του πρωταθλήματος θα κατέβει με τις νεάνιδες και όσες αθλήτριες παραμείνουν

Στην διάρκεια της σύσκεψης τέθηκε το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί ένα νέο format με λιγότερα παιχνίδια. Πολλές ομάδες ήταν υπέρ της ολοκλήρωσης του πρωταθλήματος με την ΕΟΠΕ να προειδοποιεί πως θα υπάρξουν κυρώσεις υποβιβασμού σε όποια σωματεία δεν κατέβουν. Ακούστηκαν προβληματισμοί από τις ομάδες που έθεσαν οικονομικά ζητήματα αλλά και θέμα αλλοίωσης εξαιτίας αποχωρήσεων πολλών αθλητριών… Επίσης ζητήθηκε να οριστεί πιθανή ημερομηνία επανέναρξης.


Διαβάστε ακόμη: Τα αθλητικά γεγονότα που μας συγκλόνισαν το 2020


ΠΟΛΟ

Αρκετές ομάδες έχουν ήδη αποδεσμεύσει παίκτες τους. Πρόσφατα ο Απόλλων Σμύρνης ανακοίνωσε κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας με τον Στέφαν Μίτροβιτς. Ο Σέρβος προτίμησε, ενόψει και Ολυμπιακών Αγώνων να παίξει σε μια χώρα όπου επιτρέπονται οι αγώνες : "Δυστυχώς η κατάσταση στην Ελλάδα με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις  αλλά και τις προπονήσεις των ομάδων να έχουν διακοπεί από τις 2 Νοεμβρίου, σε αντίθεση με το σύνολο σχεδόν των υπολοίπων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων όπου η δράση συνεχιζόταν και συνεχίζεται κανονικά...", ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Απ. Σμύρνης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εκπροσώπων ομάδων η επανέναρξη του πρωταθλήματος πηγαίνει προς τον Μάρτιο. 

Στις γυναίκες του πόλο θυμίζουμε πως είχαμε την απόσυρση της ομάδας του Εθνικού από την Euroleague "Οι λόγοι που οδήγησαν την ομάδα να απέχει από την κλήρωση είναι η μεγάλη αποχή των αθλητριών από τις προπονήσεις μέχρι σήμερα. Η απραξία όλο αυτό το διάστημα από αγώνες δεν δίνουν την παραμικρή ελπίδα για μία αξιοπρεπή εμφάνιση της ομάδος στην διοργάνωση παρ' ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη τα τοπικά πρωταθλήματα διεξάγονται κανονικά", ανέφερε η ανακοίνωση του συλλόγου. Το παράδειγμα του Εθνικού ακολούθησε κι ο ΝΟ Λάρισας.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια