Looking For Anything Specific?

Έρευνα: Ο αθλητισμός καταστρέφεται και αργοπεθαίνει- Ακούει κανείς;

 


"Η πολιτική βούληση είναι να μην σταματήσει να κτυπά η καρδιά του αθλητισμού, ακόμα και σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, αλλά όπως καταλαβαίνετε η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και το πώς μπορεί να γίνει αυτό με ασφάλεια για όλη την κοινωνία, είναι κάτι που υπαγορεύεται από τους ειδικούς... Το άνοιγμα της αθλητικής δραστηριότητας θα γίνει σταδιακά μόλις αρχίσει να βελτιώνεται η μεγάλη εικόνα σε σχέση με την πανδημία".

Ο  Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς έχει κληθεί αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με το "λουκέτο" που έχει επιβληθεί στον ελληνικό αθλητισμό. Παρόλα αυτά μια σειρά από ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα αναφορικά με το πλάνο(άραγε υπάρχει τέτοιο;) που εφαρμόζει η κυβέρνηση. 

Το sdna.gr προχώρησε σε σκληρές αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικές διαπιστώσεις αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, παραθέτοντας εύλογους προβληματισμούς. 

Διαβάστε το πλήρες άρθρο

"Ο αθλητισμός πεθαίνει, οι αθλητές είναι σε απόγνωση και οι άνθρωποι που θα έπρεπε να τους εκπροσωπούν αδιαφορούν. Κι όχι μόνο αδιαφορούν, αλλά καθημερινά σαμποτάρουν την επιστροφή στα γήπεδα.

O αθλητισμός πεθαίνει. Όχι ο ερασιτεχνικός, όπως θέλουν να τον παρουσιάσουν. Ο αθλητισμός. Τα γήπεδα έχουν ερημώσει, οι εγκαταστάσεις παραμένουν κλειδωμένες, οι αθλητές είναι σε απόγνωση, στέλνουν υπομνήματα, ζητούν τηλεδιασκέψεις, αναρωτιούνται ποιοι είναι εκείνοι οι λοιμωξιολόγοι που τόσο κάθετα και απόλυτα στέκονται απέναντί τους, όμως δεν υπάρχει ούτε μία ένδειξη ότι κάποιος προωθεί ή ασχολείται με το πρόβλημα.

 Ούτε ένα δείγμα σκέψης για το τι θα συμβεί με τον αθλητισμό μετά τις 7 ή τις 14 Δεκεμβρίου. Και αυτό, διότι όπως φαίνεται ο εχθρός είναι εντός των τειχών!

Η χθεσινή τοποθέτηση του Λευτέρη Αυγενάκη για τις εγκαταστάσεις των ερασιτεχνικών σωματείων που δεν μπορούν να «σηκώσουν» το υγειονομικό πρωτόκολλο, προκάλεσε εύλογα απορίες για το κατά πόσο ο Υφυπουργός Αθλητισμού – τη στιγμή που πληθαίνουν οι κραυγές αγωνίες των αθλητών, με τη χθεσινή επιστολή των διεθνών αθλητριών του βόλεϊ να καταδεικνύει το πρόβλημα - αντιλαμβάνεται της κατάστασης, αλλά και του αθλητισμού εν γένει. Διότι μοιάζει όλο και περισσότερο ως ένας άνθρωπος που κατέχει μια θέση για την οποία δεν έχει την προσωπική τριβή που θα έπρεπε, να μην έχει και γνώση. Κι αν για το πρώτο δεν ευθύνεται, το δεύτερο θα μπορούσε να λυθεί αν έμπαινε στον κόπο να μάθει πριν μιλήσει.


Το περίφημο υγειονομικό πρωτόκολλο για τις προπονήσεις, αρχίζει να μοιάζει με το Τρίγωνο των Βερμούδων. Όλοι το έχουν ακούσει και το φοβούνται, αλλά υπάρχει στ’ αλήθεια; Ποιο είναι και για ποιο λόγο να μην μπορούν οι ομάδες να το ακολουθήσουν για να προπονηθούν; Τι απαιτεί που δεν το έχουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις ανά την Ελλάδα; Γιατί δεν συμμετέχουν οι λοιμωξιολόγοι στις τηλεδιασκέψεις που αφορούν τον αθλητισμό; 

Πώς έδωσαν στις 19 Οκτωβρίου πράσινο φως για να μπει κόσμος στα γήπεδα του ποδοσφαίρου και δώδεκα μέρες μετά έκλεισαν τελείως τις αθλητικές εγκαταστάσεις; Έχει επισκεφτεί ποτέ ο Λευτέρης Αυγενάκης τις εγκαταστάσεις στην επικράτεια; Έχει ενημερωθεί για τα σωματεία, τα οποία θεωρεί ερασιτεχνικά, και για τα γήπεδα που αγωνίζονται;

Ή για να κάνουμε τα ερωτήματα προς τον κύριο Αυγενάκη πιο συγκεκριμένα:

1. Γνωρίζετε ότι η γυναικεία ομάδα του Άρη, που παίζει στην Α2 κατηγορία και στον τέταρτο όμιλο, αγωνίζεται στο ίδιο γήπεδο με την ανδρική ομάδα του Άρη που παίζει στην Α1; «Αλεξάνδρειο» συνήθως το λένε, ψάξτε το.

2. Γνωρίζετε ότι η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ και η ανδρική ομάδα βόλεϊ του ΠΑΟΚ αγωνίζονται στο ίδιο γήπεδο με την ανδρική ομάδα του ΠΑΟΚ; www.google.gr, αναζήτηση «Παλατάκι ΠΑΟΚ», γιατί αν δε βάλετε ομάδα θα σας βγάλει σουβλατζίδικο στο Χαϊδάρι.

3. Γνωρίζετε ότι ο Ιωνικός Νικαίας χρησιμοποιεί ως έδρα του το κλειστό «Σοφία Μπεφόν» στο Π. Φάληρο, το οποίο προφανώς και είναι έδρα και του τοπικού ΑΟΠΦ. Η ανδρική ομάδα παίζει στη Β' Εθνική κατηγορία ανδρών, η γυναικεία στην Α ΕΣΚΑΝΑ.

4. Γνωρίζετε ότι η γυναικεία ομάδα του Ηρακλή, η οποία αγωνίζεται στην Α2 κατηγορία του βορρά, παίζει στο ίδιο γήπεδο με την ανδρική ομάδα που παίζει στην Α1;

5. Γνωρίζετε ότι η Ολύμπια Λάρισας, γυναικεία ομάδα που αγωνίζεται στην Α2 κατηγορία, αγωνίζεται στο κλειστό της Νεάπολης όπως και η Λάρισα Bread Factory; Το ίδιο γήπεδο χρησιμοποιεί και ο Φιλαθλητικός Λαρισαϊκός, ομάδα Α2 βόλεϊ γυναικών.


6. Γνωρίζετε ότι ο Διαγόρας Ρόδου, ομάδα της Γ' Εθνικής, αγωνίζεται στο Βενετόκλειο, μέχρι πρότινος έδρα του Κολοσσού Ρόδου.

7. Γνωρίζετε ότι η αναπτυξιακή ομάδα του Ολυμπιακού, που αγωνίζεται στην Α2 ανδρών, όπως και η γυναικεία ομάδα του Ολυμπιακού, αγωνίζονται στο ΣΕΦ; Μήπως δεν πληροί τις προϋποθέσεις το ΣΕΦ;

8. Γνωρίζετε ότι ο Χαρίλαος Τρικούπης, ομάδα που συμμετέχει στο πρωτάθλημα Α1 ανδρών μπάσκετ, προπονείται (τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας) στο ΔΑΚ Μεσολογγίου, ίδιες εγκαταστάσεις με εκείνες που χρησιμοποιεί ο Λέων Μεσολογγίου, ομάδα Γ’ Εθνικής κατηγορίας στο μπάσκετ;

9. Γνωρίζετε ότι ο Απόλλων Πατρών, όπως και η γυναικεία ομάδα βόλεϊ ΑΣΠ Απόλλων (Α2 γυναικών) αγωνίζονται στο κλειστό της Περιβόλας, γήπεδο 3.500 θέσεων, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για All Star Game, ενώ έχει φιλοξενήσει και την Εθνική ομάδα.

10. Γνωρίζετε ότι το Νέο Κλειστό Γυμναστήριο Καρδίτσας, το οποίο παραδόθηκε το 2019, φιλοξενεί την τοπική ομάδα και κατ' επέκταση αγώνες Α2;

11. Γνωρίζετε ότι στο κλειστό του Αγίου Θωμά, γήπεδο που έχει χρησιμοποιηθεί και από την Εθνική Γυναικών, αλλά και σε ευρωπαϊκούς αγώνες, παίζει το Μαρούσι;

12. Γνωρίζετε ότι δύο - όπως τις λέτε - ερασιτεχνικές ομάδες παίζουν στο Κλειστό Κλαδισού Χανίων, το οποίο έχει φιλοξενήσει μέρος του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Κ20 το 2017; Σε περίπτωση που δεν το παρακολουθούσατε, να σας ενημερώσουμε ότι το πήραμε κιόλας!

13. Γνωρίζετε ότι η ΝΟΠ Ρεθύμνου, ομάδα Α2 γυναικών στο βόλεϊ, αγωνίζεται στο γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη», το οποίο επίσης φιλοξένησε αγώνες του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος U20 το 2017;

14. Γνωρίζετε ότι η Τερψιθέα, ομάδα Α2 κατηγορίας γυναικών αγωνίζεται στο «Μ. Λιούγκας», γήπεδο που κατά κόρον επιλέγεται για φάιναλ φορ, αλλά και έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για αγώνες Α1 ανδρών;



15. Γνωρίζετε πόσες ομάδες χρησιμοποιούν ΕΑΚ ή ΔΑΚ, τουτέστιν κρατική ή δημοτική περιουσία, και εσείς με υπεροψία τα χαρακτηρίζετε ως γήπεδα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις; Ενδεικτικά θα σας αναφέρουμε εκείνο της Χαλκίδας (σ.σ. «Μελίνα Μερκούρη»), όπου έχουν γίνει αγώνες Α1 ανδρών και Ευρωλίγκας γυναικών, της Λευκάδας, Τρίπολης, Γρεβενών, Νάξου, Άργους, Κομοτηνής, Ευκαρπίας, Ευόσμου, Σερρών, Βόλου.

16. Γνωρίζετε την αρτιότητα γηπέδων όπως το αθλητικό κέντρο Δαΐς, το υπερσύγχρονο Νέο Κλειστό Ιωαννίνων ή το Αθλητικό Κέντρο Φίλιππος Αμοιρίδης στην Ξάνθη;

Γνωρίζετε, εντέλει, τι λέτε; Ή απλώς τρέχετε να προλάβετε και να δικαιολογήσετε την επικείμενη απόφαση για τον εκ νέου αποκλεισμό και το διαχωρισμό του αθλητισμού από όλα τα υπόλοιπα κομμάτια της κοινωνίας; Γιατί ούτε εμείς γνωρίζαμε για όλα τα γήπεδα και τις εγκαταστάσεις, πέρα από τα προφανή, αλλά μια μικρή έρευνα μας βοήθησε να μάθουμε. 

Και ίσως στο άρθρο κάποια γήπεδα να έχουν «αδικηθεί» ή ίσως σε κάποια να έχει γίνει κάποιο λάθος. Η γενική εικόνα, όμως, δεν αλλάζει. Ο άνθρωπος που υποτίθεται ότι κατέχει (σχεδόν) υπουργική θέση για τον αθλητισμό, μοιάζει εν μέσω καραντίνας να πολεμάει τον αθλητισμό. Εκείνος που πρέπει να είναι η φωνή των αθλητών, αδιαφορεί για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και επιπλέον σαμποτάρει τον αθλητισμό.

Οι λοιμωξιολόγοι δηλώνουν άγνοια (βλ. θέμα Football League), όμως φωτογραφίζονται ως εκείνοι που αποφασίζουν για το λουκέτο στον αθλητισμό, το οποίο όπως φαίνεται δεν θα αρθεί ούτε για τις προπονήσεις, ούτε μετά το τέλος του lockdown.

 Μπορεί, δηλαδή, να ανοίξουν τα μαγαζιά, τα εμπορικά κέντρα, ακόμα και η εστίαση, αλλά όχι τα αθλητικά κέντρα. Πιθανότατα θα ζητηθεί από τους αθλητές να κάνουν υπομονή ως τον Ιανουάριο, ωστόσο στο τρίτο κύμα του κορωνοϊού που θα έρθει μετά τις γιορτές (σ.σ. ή τουλάχιστον έτσι μας λένε) πάλι να κλειδώσουν τον αθλητισμό; Αλήθεια, πιστεύετε πραγματικά ότι κοροϊδεύετε κάποιον;

Και πώς να αποφασίσουν κάτι διαφορετικό οι λοιμωξιολόγοι (σε μια υπόθεση εργασίας ότι όντως αποφασίζουν εκείνοι), όταν ο άνθρωπος που εκπροσωπεί τον αθλητισμό έχει μαύρα μεσάνυχτα από τις πραγματικές συνθήκες και δηλώνει «εκτός από αυτό, ούτε οι αθλητικές εγκαταστάσεις των ερασιτεχνικών σωματείων μπορούν αυτή την στιγμή να σηκώσουν το βάρος των υγειονομικών πρωτοκόλλων»;

Είναι, τουλάχιστον, αστείο το επιχείρημα ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις των «ερασιτεχνικών» ομάδων δεν μπορούν να σηκώνουν το βάρος των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ένα αστείο, με το οποίο δεν μπορεί κανείς πια να γελάσει. Δε βαριέσαι… Η επίσημη αντίστροφη μέτρηση γνωστού πολυκαταστήματος θα ξεκινήσει. Αυτό φαίνεται ότι έχει προτεραιότητα. Πάμε να πανηγυρίσουμε όλοι μαζί: 29 μέρες για τα Χριστούγεννα!

Με την αντίστροφη μέτρηση για την καταστροφή του αθλητισμού μην ασχοληθεί κανείς… Έχει σχεδόν τελειώσει".

Πηγή: www.sdna.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια