Looking For Anything Specific?

Ποιος ήταν ο Κώστας Χειμωνίδης και γιατί υπάρχει Όμιλος φίλων του στη Θεσσαλονίκη;

 

Το νέο λεύκωμα για τη ζωή του Κώστα Χειμωνίδη

Υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων προορισμένων με την στάση ζωής τους να εμπνέουν. Σε αυτή τη κατηγορία ανήκει μια ξεχωριστή μορφή του αθλητισμού, ο Κώστας Χειμωνίδης τη μνήμη του οποίου φροντίζουν να τιμούν μαθητές του.

Ποιος ήταν όμως ο Κώστας Χειμωνίδης; Γιατί ιδρύθηκε Όμιλος φίλων του στη Θεσσαλονίκη ο οποίος μάλιστα λίγες ημέρες πριν ανακοίνωσε την έκδοση λευκώματος με την ζωή του; 

"Ο Χειμωνίδης θεωρείται κορυφαίος Έλληνας προπονητής του Άλματος σε Ύψος, υπήρξε υπόδειγμα εκπαιδευτικού ως καθηγητής στα ΤΕΦΑΑ ήταν όμως και πολλά ακόμη.Για μένα, αλλά και για πολλούς ο Κώστας Χειμωνίδης υπήρξε ένας άριστος δάσκαλος, ένας εξαιρετικός προπονητής, ταυτόχρονα μέντορας, αλλά και φίλος και πατέρας. Όλα αυτά μαζί", εξηγεί στο SportBubble ο Νίκος Μεντηλίδης, που έγινε γνωστός από την ενασχόληση του με το μπάσκετ όμως παλαιότερα είχε ασχοληθεί με τον Στίβο. 

Ο Κώστας Χειμωνίδης γεννήθηκε την 12η Απριλίου 1936 στην ορεινή Καστανιά Βερμίου (κοντά στην Παναγία Σουμελά). Ο ίδιος έχει διηγηθεί πως ελλείψει καλού οδικού δικτύου πήγαινε ως έφηβος στο σχολείο με τα σκι! Αγάπησε πολύ το σκι και μάλιστα έγινε μέλος της Εθνικής ομάδας. 

Ερχόμενος αργότερα στη Θεσσαλονίκη ως φοιτητής στην ΕΑΣΑ(πρώην ΤΕΦΑΑ) ήρθε σε επαφή με πολλά αθλήματα και διακρίθηκε σε αυτά ,όμως εκεί που πραγματικά ξεχώρισε ήταν ο στίβος. Υπήρξε Πρωταθλητής Στίβου στο άλμα σε ύψος και Ρέκορντμαν Ελλάδας.

Ήταν ο δεύτερος Έλληνας αθλητής που υπερέβη τα 2 μέτρα (στο άλμα σε ύψος). Στην τεχνική του "στραντλ" υπάρχει το βουτηχτό και το παράλληλο. Ο Κώστας Χειμωνίδης ήταν εκπρόσωπος του "βουτηχτού" όπως κι ο μεγάλος Σοβιετικός Ολυμπιονίκης Βαλερί Μπρούμελ. 




Η ατομική του επίδοση ήταν 2,03 μέτρα(1969). Ταυτόχρονα ασχολήθηκε με επιτυχία με το άλμα επί κοντώ , συμμετείχε σε διεθνείς αγώνες σκυταλοδρομίας (4Χ10Μ,)και 110μ. με εμπόδια. Ήταν αθλητής και προπονητής για ένα διάστημα στο βόλεϊ ενώ ήταν καταπληκτικός στην ακροβατική γυμναστική!

Το διάστημα που σπούδαζε στην Αθήνα εγγράφηκε στην ΑΕΚ της οποίας υπήρξε αθλητής και στη συνέχεια με την επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη, το 1966 έγινε μέλος της οικογένεια του ΠΑΟΚ. Το καθεστώς της δικτατορίας του αφαίρεσε την δυνατότητα να συνεχίσει να διδάσκει ως καθηγητής φυσικής αγωγής στη Μέση Εκπαίδευση επειδή στο παρελθόν ο πατέρας του είχε πολεμήσει στον αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο με τον Δημοκρατικό Στρατό.

Ο δημοσιογράφος-ερευνητής, Νίκος Μουρατίδης εξειδικευμένος σε θέματα στίβου περιέγραψε κάποια στιγμή ένα περιστατικό από έναν αγώνα του Κ. Χειμωνίδη

"Στο Καυτανζόγλειο στάδιο της Θεσσαλονίκης(σ.σ. το 1968) αμέσως μετά την υπέρβαση του 2,03 μ. από τον Κώστα και τους πανηγυρισμούς των φιλάθλων στις κερκίδες, ο παρευρισκόμενος πανίσχυρος -τότε- Γεν. Γραμματέας Αθλητισμού πραξικοπηματίας Κώστας Ασλανίδης κατεβαίνει στο σκάμμα του Υψους και απευθυνόμενος στον «απολυμένο καθηγητή» Χειμωνίδη λέει : "Τι θα κάνουμε με σένα ; Να σε βάλουμε Διευθυντή στο καινούργιο στάδιο της Καβάλας;", κι ο κάθιδρος Κώστας του απαντά, «ναι, αφού όμως πριν με επαναφέρετε στη θέση μου στο Σχολείο που δίδασκα» ! Ενεός, ο πρώην συνταγματάρχης αρθρώνει : «αυτό δεν μπορεί να γίνει …».

Το 1974 επέστρεψε στην Εκπαίδευση και επιλέχθηκε να διδάξει ως καθηγητής στα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης. 

"Τα επόμενα χρόνια θα αναπτύξει πλούσιο έργο συμβάλλοντας ποικιλοτρόπως στην ανάπτυξη του στίβου της Θεσσαλονίκης. Ήταν αυτός που βρίσκονταν πίσω από επιτυχίες δεκάδων πρωταθλητών μας. Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος και δάσκαλος, ένα φωτεινό μυαλό, σεβαστός και αποδεκτός από όλους" λέει στο SportBubble ο Γεώργιος Παπαϊακώβου, παλιός πρωταθλητής Στίβου(πανελληνιονίκης εφήβων το 1969) μαθητής του Κώστα Χειμωνίδη ο οποίος μαζί με άλλα μέλη του Ομίλου επιμελήθηκε την έκδοση του λευκώματος. 


"Ήταν ένας άνθρωπος μπροστά από την εποχή του. Ταπεινός, λιτός, αλλά και πνευματώδης ,πανέξυπνος με ανοικτούς ορίζοντες, δίκαιος , ένας αξεπέραστος δάσκαλος που επηρέασε και καθόρισε την ζωή αρκετών ανθρώπων. Υπήρξα μαθητής του στο στίβο, στη συνέχεια για ένα μικρό διάστημα υπήρξα και παίκτης του στο βόλεϊ. Εγώ ακολούθως έπαιξα μπάσκετ, έγινα προπονητής όμως οι διδαχές και η στάση ζωής αυτού του ανθρώπου με ακολουθούσαν διαρκώς. Ήταν ευγενής, πίστευε στην ισονομία και την δικαιοσύνη. Πολλοί ίσως δεν το θυμούνται όμως υπήρξε επίσης προπονητής του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή στο βολεϊ. Αθλητές του μεταξύ άλλων υπήρξαν οι Δ, Πατρώνης, Β. Παπαδημητρίου, Γ. Οικονόμου, Χ. Λαζαρίδης, Α. Μπατατόλη, Ε. Ρίσκου, Κ. Μιχαλόπουλος, Κ. Λιάπης, Μ. Κουκοδήμος, Δ. Συράκος, Δ. Φιλινδρας, Χοτοκουρίδου, Γ. Μπόχτσός και πολλοί άλλοι" λέει ο Νίκος Μεντηλίδης. 

Ο Κώστας Χειμωνίδης έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 73 χρονών την 7η Ιουλίου 2009 στη Θεσσαλονίκη, νικημένος μετά διετή μάχη με την «επάρατο». Από το 2010 διοργανώνονται στη μνήμη του αγώνες στίβου στο Καυταντζόγλειο, τα «Χειμωνίδεια» ενώ ιδρύθηκε Όμιλος Αθλητών και Φίλων του. «Θέλαμε να αφήσουμε μια παρακαταθήκη στους νέους με την έκδοση που ετοιμάσαμε. Καλύπτουμε έτσι ένα κενό γιατί όσο ζούσε απέφευγε τη δημοσιότητα. Δεν θα βρείτε πολλές συνεντεύξεις του. Νομίζω πως όποιος ασχολείται με τον αθλητισμό αξίζει να διαβάζει για την διαδρομή και την ζωή αυτού του ανθρώπου" λέει ο κ. Μεντηλίδης. 

Το λεύκωμα χωρίζεται σε τρία μέρη: Το πρώτο ασχολείται με βιογραφικά στοιχεία του Κώστα Χειμωνίδη. Το δεύτερο με τους αθλητές που προπόνησε(περίπου 120 στο σύνολο) και τις επιτυχίες που είχαν(ανά δεκαετία) και το τρίτο με τις τεχνικές που εφάρμοσε ως προπονητής. 

***Το κόστος της έκδοσης ανέρχεται σε 10 € και με αποστολή σε 12 €. Όποιος-όποια θέλει μπορεί να επικοινωνήσει για περισσότερες λεπτομέρειες με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου :Ορέστης Μπακάλμπασης, orestis.bakal@gmail.com και 6974769184, Γεώργιος Παπαϊακώβου, gpapaiak@phed.auth.gr και 697445702, Νικόλαος Σπανός, nikspan65@gmail.com και 6944263765


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια