Looking For Anything Specific?

Η τεχνολογία στην υπηρεσία του αθλητισμού: Τι είναι και πως λειτουργεί το Hudl;



Μια ψηφιακή πλατφόρμα ανάλυσης δεδομένων δίνει σε παίκτες και προπονητές απαντήσεις, πρωτότυπα στατιστικά στοιχεία με την βοήθεια βίντεο και εξελίσσεται σταδιακά σε πολύτιμο εργαλείο για τις ομάδες. Ο λόγος για το Hudl το οποίο χρησιμοποιούν ήδη στις Ακαδημίες τους ο Παναθηναϊκός (μπάσκετ), ο Ολυμπιακός(ποδόσφαιρο και μπάσκετ), ο Λεύκιππος Ξάνθης, ενώ μελλοντικά είναι πιθανό να εισαχθεί σε όλες τις ομάδες της Basket League!

«Μπορεί κατά κάποιο τρόπο να σκανάρει τα πάντα: Πώς σούταρες, πότε σούταρες, κάτω από ποιες προϋποθέσεις, με ποιες επιλογές. Σου δίνει απαντήσεις, στατιστικά μεγέθη και εικόνα» εξηγεί στο «Sportbubble» ο Γιάννης Παϊτάρης, προπονητής καλαθοσφαίρισης που διαχειρίζεται το Hudl για λογαριασμό της εφηβικής ομάδας του Λεύκιππου Ξάνθης.

«Ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με το Hudl ως φοιτητής των ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής. Ο καθηγητής μας και προπονητής μπάσκετ Νεοκλής Λεμονίδης σε ένα από τα διαδικτυακά μας μαθήματα κάλεσε τον κόουτς Μιχάλη Ραχωβίτσα , ο οποίος συνεργάζεται με τις Ακαδημίες του Παναθηναϊκού. Από τον κ. Ραχωβίτσα έμαθα για το Hudl, ενώ στην πορεία ενημερώθηκα πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιούν 6-7 ομάδες στην Ελλάδα, μεταξύ των  οποίων πλην του Παναθηναϊκού, ο Ολυμπιακός, η Eurohoops, ο Αμύντας, το Λαύριο κ.α. Πρόσφατα ενημερώθηκα πως έχει γίνει μια προσπάθεια προώθησης της πλατφόρμας σε όλες τις ομάδες της Α1 μέσω του ΕΣΑΚΕ

Διαπίστωσα γρήγορα πως πρόκειται για ένα εξαιρετικό εργαλείο , πρωτοποριακό θα έλεγα. Γίνεται λεπτομερειακή στατιστική ανάλυση για την δράση του κάθε παίκτη στους αγώνες τους οποίους συμμετέχει, δίνεται η δυνατότητα στο τεχνικό τιμ να εστιάσει σε πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα του τρόπου παιχνιδιού των αθλητών σε ατομικό επίπεδο, με απώτερο στόχο αυτοί να βελτιωθούν μελλοντικά.

 Κάθε παιδί μπορεί να έχει πρόσβαση στα στατιστικά του ώστε να τα παρακολουθήσει αυτά σε ψηφιακή μορφή αλλά και να δει βίντεο από την δράση του στους αγώνες. Για παράδειγμα, ο αθλητής έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει -μέσω ψηφιακής ανάλυσης αλλά και μέσω video- πώς προήλθαν οι εύστοχοι πόντοι του, την εκτέλεση των άστοχων σουτ του, τα ριμπάουντ που πήρε ή έχασε, τις ασίστ, τα λάθη και γενικά διάφορα επιμέρους κομμάτια του παιχνιδιού του. Επιπλέον, σε μορφή video μπορεί να δημιουργηθεί ανάλυση του παίκτη ακόμη και για το πώς κινείται δίχως μπάλα κατά την διάρκεια του αγώνα. Ουσιαστικά, το Hudl παρουσιάζει με λεπτομέρεια τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά στοιχεία κάθε αθλητή που μπορούν να αναλυθούν από το τεχνικό σταφ». 



Ο Λεύκιππος Ξάνθης απέκτησε το πρόγραμμα με σκοπό να το χρησιμοποιήσει για τις ανάγκες της εφηβικής ομάδας και σταδιακά αν κριθεί σκόπιμο να βοηθήσει και την αντρική όμως η πανδημία του κορονοϊού και το lock down διέκοψαν κάθε… προσπάθεια. 

Ο Γιάννης Παϊτάρης εκτός από υπεύθυνος της λειτουργίας του Hudl για λογαριασμό του Λεύκιππου , το τελευταίο διάστημα συνεργάζεται και με το Paok Junior Basketball Program

 ***Ο Λεύκιππος Ξάνθης ιδρύθηκε μόλις τέσσερα χρόνια πριν (το 2016) διάστημα στο οποίο έχει πανηγυρίσει τρεις ανόδους καθώς από τα τοπικά της ΕΚΑΣΑΜΑΘ, βρέθηκε στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής. Ο πρόεδρος της ομάδας, Ματθαίος Σαββίδης δεν κρύβει την φιλοδοξία και την επιθυμία του να δει τον Λεύκιππο να αγωνίζεται στα σαλόνια της Α1. Αξίζει να σημειωθεί πως ο σύλλογος δίνει μεγάλη προσοχή στα τμήματα υποδομής στοχεύοντας στην ανάδειξη και προώθηση νεαρών Ελλήνων παικτών στην πρώτη ομάδα. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια