Looking For Anything Specific?

"Όχι" στην ίδρυση κλειστής λίγκας λένε FIFA και UEFA και απειλούν με τιμωρίες- Το μεγάλο λάθος της FIBA

 


Το 2000 η FIBA αν και γνώριζε τις προθέσεις σωματείων να δημιουργήσουν μια νέα λίγκα ώστε να εξελίξουν το προϊόν, με στόχο να αντλήσουν περισσότερα έσοδα, "σφύριζε" αδιάφορα. Δεν ανέλαβε πρωτοβουλίες ώστε να εκσυγχρονίσει την κορυφαία διοργάνωση, έτρεχε πίσω από τις εξελίξεις, δεν έκανε σχεδόν τίποτα ώστε να αποτρέψει τη διχοτόμηση του μπάσκετ. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η Euroleague η οποία κάλυψε ένα σημαντικό κενό που υπήρχε και είχε δημιουργηθεί με ευθύνη της FIBA. Σήμερα το μπάσκετ στην Ευρώπη έχει περισσότερες διοργανώσεις από όσες πραγματικά χρειάζεται και μπορεί να "σηκώσει" σε επίπεδο χορηγιών, διαφημίσεων. Το μπάσκετ (κατά τη γνώμη μας) βγαίνει χαμένο.

Στο ποδόσφαιρο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι ισχυρές ομάδες έκαναν μια σειρά από συσκέψεις με στόχο τη δημιουργία μιας νέας λίγκας, της European Super League, όμως FIFA και UEFA αντιδρούν. Παρότι οι σχέσεις των Τζιάνι Ινφαντίνο Αλεκσάντερ Τσέφεριν (FIFA, UEFA) λένε πως δεν είναι καλές συνεργάζονται με στόχο την αποτροπή...τετελεσμένων. 

Κυρώσεις , τιμωρίες, απαγορεύσεις

Η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η FIFA και 6 Συνομοσπονδίες  αναφέρει τα εξής:

"Μία τέτοια διοργάνωση δε θα αναγνωριστεί ούτε από τη FIFA, ούτε από κάποια αντίστοιχη Συνομοσπονδία. Κάθε club ή παίκτης που θα συμμετάσχει σε μία τέτοια διοργάνωση δε θα έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διοργάνωση της FIFA, ή αντίστοιχης Συνομοσπονδίας. 

Σύμφωνα με το καταστατικό της FIFA και των Συνομοσπονδιών, όλες οι διοργανώσεις πρέπει να οργανώνονται ή να αναγνωρίζονται από τον αρμόδιο φορέα στο αντίστοιχο επίπεδο, από τη FIFA σε παγκόσμιο επίπεδο και από τις Συνομοσπονδίες σε ηπειρωτικό επίπεδο. 

Από αυτή την άποψη, οι Συνομοσπονδίες αναγνωρίζουν το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA, με την τρέχουσα και τη νέα του μορφή, ως τη μοναδική παγκόσμια διοργάνωση συλλόγων, ενώ η FIFA αναγνωρίζει τις διοργανώσεις των συλλόγων που γίνονται από τις Συνομοσπονδίες ως τις μοναδικές διοργανώσεις συλλόγων σε Ηπειρωτικό επίπεδο.

Οι καθολικές αρχές της αθλητικής αξίας, της αλληλεγγύης, του προβιβασμού και του υποβιβασμού και της επικουρικότητας αποτελούν το θεμέλιο της ποδοσφαιρικής πυραμίδας που διασφαλίζει την παγκόσμια επιτυχία του ποδοσφαίρου και, ως εκ τούτου, είναι κατοχυρωμένες στο καταστατικό της FIFA και των Συνομοσπονδιών. Το ποδόσφαιρο έχει μια μακρά και επιτυχημένη ιστορία χάρη σε αυτές τις αρχές. Η συμμετοχή σε παγκόσμιες και Ηπειρωτικές διοργανώσεις πρέπει πάντα να κερδίζεται στο γήπεδο". 

Διαβάστε ακόμη: Ρήγμα» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Γιατί «επαναστατούν» οι μεγάλοι του Champions League;



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια