Looking For Anything Specific?

«Ρήγμα» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Γιατί «επαναστατούν» οι μεγάλοι του Champions League;



Πλήθος δημοσιευμάτων από την Μεγάλη Βρετανία και την Ισπανία φανερώνει πως η δημιουργία μιας νέας λίγκας (European Super League) στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έπαψε να αποτελεί απλώς μια σκέψη και πώς πάει να μετουσιωθεί- αν πιστέψουμε τα σενάρια που διακινούνται- σε κάτι πιο...χειροπιαστό. Απόδειξη ήταν και η τοποθέτηση του απερχόμενου προέδρου της Μπαρτσελόνα, Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου, ο οποίος σε απολογιστική του συνέντευξη αποκάλυψε πως οι "μπλαουγκράνα" σκοπεύουν να συμμετέχουν στο European Super League κι αυτό που απομένει είναι η  επικύρωση της απόφασης από την επόμενη γενική συνέλευση των Καταλανών!
Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το ποιοι ακριβώς βρίσκονται στον «πυρήνα» αυτής της προσπάθειας, ενώ ουδείς έχει επισήμως θελήσει να βγει μπροστά ως εκπρόσωπος μιας τέτοιας κίνησης.

Για ποιο λόγο όμως μεγάλοι του Champions League δείχνουν να επιδιώκουν την απόσχιση τους από την UEFA; Ας γυρίσουμε λίγο πίσω τον χρόνο.

Πίεση για περισσότερα κέρδη

Μονακό, Αύγουστος του 2018: Εκπρόσωποι ομάδων, βετεράνοι ποδοσφαιριστές, στελέχη της UEFA χαλαρώνουν πίνοντας το ποτό τους στο “Sporting Monte Carlo Salle des Etoiles”, έναν ειδυλλιακό χώρο με πανέμορφη θέα από την θάλασσα προς το πριγκιπάτο που είχε οριστεί ως τόπος συνεύρεσης για τη τέλεση του καθιερωμένου πάρτι μετά την ανάδειξη των κορυφαίων ποδοσφαιριστών της προηγούμενης σεζόν.  Λίγο νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί η κλήρωση  του Champions League της UEFA στο «Grimaldi Forum». 

Η ατζέντα των εκπροσώπων ομάδων όμως δεν περιελάμβανε μόνο αυτές τις εκδηλώσεις αλλά και άτυπες διαπραγματεύσεις σχετικά με το μέλλον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Οι μεγάλες ομάδες από την Γερμανία και την Αγγλία πίεζαν διαρκώς για αλλαγές προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Παλιά ιστορία  οι σκέψεις απόσχισης 

 «Οι πιέσεις που δέχεται τα τελευταία χρόνια η UEFA από μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης είναι αφόρητη. Απειλούν με δημιουργία δικής τους λίγκας. Ζητούν περισσότερα. Οι Γερμανοί,  Άγγλοι, Ισπανοί, Ιταλοί δεν βλέπουν τον λόγο για τον οποίο θα πρέπει να παίζουν με υποδεέστερες εμπορικά και αγωνιστικά ομάδες. Θεωρούν πως περισσότερες αναμετρήσεις μεταξύ των κορυφαίων εμπορικά ομάδων θα αποφέρουν πολύ μεγαλύτερα κέρδη», εξηγεί σε μια «οφ δι ρέκορντ» εξομολόγηση του αξιωματούχος της UEFA. 

Η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία υποχρεώθηκε τότε σε παραχωρήσεις όπως η αποδοχή της πρότασης για την είσοδο περισσότερων ομάδων απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ από Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία.  Ένα αβίαστο συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως οι σκέψεις περί «απόσχισης» και δημιουργίας νέας λίγκας (όπως στο παρελθόν είχε συμβεί στο μπάσκετ με την Euroleague και την FIBA) δεν είναι κάτι καινούριο. 

Ο Σλοβένος πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, εδώ και πολύ καιρό ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί. Από την μια οι πιέσεις των "μεγάλων" κι από την άλλη η απαίτηση για ένα δίκαιο πρωτάθλημα που θα σέβεται τις αρχές τις ισονομίας. 

«Έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε όλο το ποδόσφαιρο όχι μόνο την… αφρόκρεμα. Πρέπει να εκτιμήσουμε το αν το μεταγραφικό σύστημα είναι το καλύτερο που μπορούμε να έχουμε. Πρέπει να εξετάσουμε νέες πρακτικές, όπως η επιβολή "φόρου πολυτελείας" στα μεγάλα κλαμπ, αλλά και περιορισμούς στα ρόστερ και τις μετεγγραφές, προκειμένου να μην συσσωρεύονται ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές στις ίδιες ομάδες», είχε δηλώσει στο παρελθόν. Αρκετές φορές η UEFA έχει επίσης διαμηνύσει πως "οι αρχές της αλληλεγγύης των ανοιχτών πρωταθλημάτων, δεν είναι διαπραγματεύσιμες", χωρίς να έχει καταφέρει να ανακόψει την ακόρεστη δίψα των "μεγάλων" για μεγαλύτερη κυριαρχία. 

**Σύμφωνα με όσα έχουν δει τα φώτα της δημοσιότητας στην νέα υπό ίδρυση σύμφωνα με σενάρια, European League θα συμμετέχουν συνολικά 18 ομάδες, από τα πρωταθλήματα της Ισπανίας, της Αγγλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας που θα αναμετρώνται σε αγώνες εντός και εκτός έδρας σε ένα πρωτάθλημα με 34 αγωνιστικές. Η πολυεθνική JP Morgan σύμφωνα με το BBC έδειξε ενδιαφέρον να χρηματοδοτήσει μια νέα προσπάθεια.  

**Ο δημοσιογράφος Μάνος Σταραμόπουλος σε άρθρο του στον overfm.gr έγραψε πως πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα τάξη πραγμάτων που πάει να δημιουργηθεί παίζει ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ. Αναφέρει μάλιστα πως το νέο αυτό project προχωράει με τις ευλογίες της FIFA και του Τζιάνι Ινφαντίνο , οι σχέσεις του οποίου δεν είναι καθόλου καλές με τον Αλεκσάντερ Τσέφεριν. Επίσης, ο Μ.Σταραμόπουλος σημειώνει και την σοβαρή πιθανότητα συμμετοχής του Ολυμπιακού στο νέο εγχείρημα!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια