Looking For Anything Specific?

"Όχι άλλο pick΄n roll, όχι άλλο σκεπτόμενο μπάσκετ, φτάνει" - Μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη με τον Γ. Μασλαρινό

 


Ο Γιώργος Μασλαρινός, διεθνής βετεράνος καλαθοσφαιριστής και δημιουργός της Ακαδημίας Καλαθοσφαίρισης Hoop Academy, εξέφρασε πρόσφατα τις πεποιθήσεις του σχετικά με το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ με αφορμή τις επικείμενες εκλογές στην Ομοσπονδία (ΕΟΚ). Ο 47χρονος κόουτς, κρίνει πως η υποψηφιότητα του Ευάγγελου Λιόλιου είναι αυτή που μπορεί να δώσει λύσεις και προοπτική για το μέλλον. 

Ο Γιώργος Μασλαρινός κατέθεσε στο SportBubble τις απόψεις του για μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν την ελληνική καλαθοσφαίριση γενικότερα αλλά και το αναπτυξιακό του σκέλος ειδικότερα. Οι απόψεις του παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. 

"Στο σημείο που βρισκόμαστε έχω την αίσθηση ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή. Να σκάψουμε βαθιά για να βάλουμε τα θεμέλια της καλαθοσφαίρισης για την επόμενη γενιά. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και να αποφασίσουμε τι είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε σαν ελληνική καλαθοσφαίριση.

Τι μπάσκετ θέλουμε με ποιον τρόπο το θέλουμε ποιοι είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι για να το υπηρετήσουν. Με  αγάπη  υπομονή και επιμονή μπορούν να γίνουν σπουδαία πράγματα. Βασική προϋπόθεση να ενωθούν όλοι οι άνθρωποι της καλαθοσφαίρισης. Ισχύς εν τη ενώσει για ένα καλύτερο αύριο".

Σχετικά με το ιδανικό κατά τη γνώμη μου μοντέλο μπάσκετ που πρέπει να ακολουθεί η Ελλάδα:

"Είναι απαραίτητο με τόσους τεράστιους αθλητές  προπονητές γυμναστές που έχουμε στην Ελλάδα να αποφασίσουμε ποιο μπάσκετ θα παίξουμε στην χώρα μας. Ποιο μας ταιριάζει. Και όταν το αποφασίσουμε να το διδάξουμε στα νέα παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι στο ποιο απομακρυσμένο χωριό ή νησί. 

Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσουμε μπασκετική ταυτότητα. Το ιδανικό μοντέλο μπάσκετ για μένα περιλαμβάνει γνώση των βασικών με πολύ μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια. Ταχύτητα στο παιχνίδι μας και κίνηση χωρίς μπάλα. Καλή εκπαίδευση σε καταστάσεις 1 εναντίον 1 σε άμυνα και επίθεση

Άμυνα με συνεχή αλληλοκάλυψη χωρίς να καταφεύγουμε στην εύκολη λύση της ζώνης που καταστρέφει τους αντιπάλους σε αυτές τις ηλικίες και δεν βοηθάει στη βελτίωση των αθλητών. Οι πιεστικές άμυνες έχουν σκοπό να διαλύσουμε τον αντίπαλο  για να αποδείξουμε ότι είμαστε οι καλύτεροι ακόμα και αν καταστρέψουμε την άλλη ομάδα. Αυτό είναι αποτέλεσμα της έλλειψης σεβασμού που αναφέραμε νωρίτερα. Και επιτέλους όχι άλλο pick ‘n roll όχι άλλο σκεπτόμενο μπάσκετ. Φτάνει! Το μπάσκετ συνεχώς αλλάζει και εξελίσσεται και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ακολουθούμε τις αλλαγές και πολλές φορές αν είναι εφικτό να τις προκαλούμε εμείς".

Πολύ επιζήμιο το λουκέτο, θα χαθεί μια γενιά παιδιών

Για το lock down στον αθλητισμό είπε: “Είμαι υπέρ της κάθε αθλητικής δραστηριότητας ειδικότερα σε περίοδο εγκλεισμού που η φυσική δραστηριότητα περιορίζεται στο ελάχιστο. Με την προϋπόθεση ότι θα ακολουθήσουμε πιστά το υγειονομικό πρωτόκολλο.  Άρα, όλες οι εθνικές κατηγορίες παίζουν με βάση τα test όπως ακριβώς και η Α1. Είμαι σίγουρος ότι αν είχε γίνει η πρόβλεψη να δεσμευτούν τεστ για τον αθλητισμό θα υπήρχε αγωνιστική δραστηριότητα παντού. Βλέπουμε ότι στην Α1 με τις όποιες δυσκολίες το πρωτάθλημα προχωράει κανονικά. 

Οι μικρές ηλικίες πρέπει να ανοίξουν μαζί με το άνοιγμα όλων των σχολείων και με τις ίδιες προδιαγραφές .Υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν πως η χώρα μας είναι σταθερά σε νεαρές ηλικίες στις πρώτες θέσεις στην παιδική παχυσαρκία. Αναλογιζόμαστε τις επιπτώσεις της πολύωρης παραμονής παιδιών-εφήβων μπροστά στον υπολογιστή; 

Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές αυτό που συμβαίνει με τα κλειστά γήπεδα θα το πληρώσουμε στο μέλλον. Μια  γενιά νέων αθλητών είναι πιθανό θα χαθούν για την καλαθοσφαίριση".

Να μην έχουν τους νέους παίκτες για σάκους του  μποξ 

Αρκετά συχνά παιδιά νεαρής ηλικίας συναντούν ένα δίλημμα μετά τα 17-18 τους χρόνια. Καλούνται να αποφασίσουν αν θα πάρουν μεταγραφή σε μια ομάδα μεγαλύτερης κατηγορίας όπου  ενδεχομένως θα εξασφαλιστούν οικονομικά γνωρίζοντας όμως εκ των προτέρων πως δύσκολα θα βρουν χρόνο συμμετοχής.

"Η άποψη μου είναι ότι ο νέος αθλητής  πρέπει να παίζει στο ανώτατο επίπεδο των δυνατοτήτων του. Όπου και αν είναι αυτό. Η βάση πάνω στην οποία επιβάλλεται να χτίσει την καριέρα του είναι η αγάπη για το άθλημα. 

Η αγάπη αυτή είναι οδηγός για να ξεπεράσεις όλες τις δυσκολίες. Τα χρήματα δεν πρέπει να είναι οδηγός σε αυτή την ηλικία γιατί μπορεί να οδηγήσει νέους αθλητές σε περιβάλλον που δεν βοηθάει την εξέλιξή τους. Από την άλλη πλευρά οι ομάδες πρέπει να δώσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να υπάρχει εξέλιξη. Αυτό σημαίνει η δυνατότητα στον αθλητή να κάνει λάθη και να μάθει από αυτά.

 Στην ελληνική καλαθοσφαίριση που οι μισοί και παραπάνω προπονητές χάνουν τη δουλειά τους κάθε χρόνο, οι ομάδες φτιάχνονται από την  αρχή χωρίς κανένα προγραμματισμό δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να συμβεί. Οι ομάδες πρέπει να λένε την αλήθεια και να μην έχουν τους νέους παίκτες για σάκους μποξ στην προπόνηση. Και η ελληνική Α1 να μην έχει 6 (!!!) ξένους γιατί αλλιώς χωρίς χώρο ούτε ο Παπαλουκάς ούτε ο Διαμαντίδης ούτε ο Χατζηβρέττας ούτε ο Ντικούδης ούτε ο Τσαρτσαρής ούτε ο Μασλαρινός θα έπαιζαν".



"Να προστεθεί ένας ακόμη χρόνος στο εφηβικό"

Είναι αρκετοί αυτοί που υποστηρίζουν πως υπάρχει ένα κενό στις αναπτυξιακές κατηγορίες για τα παιδιά μετά το 18ο έτος:

"Τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε το πρωτάθλημα U20. Ο τρόπος όμως με τον οποίο γίνεται έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα . Υποτιμημένο  πρωτάθλημα χωρίς στόχο χωρίς μεγάλη συμμετοχή και ένας λόγος παραπάνω να χάσουν οι αθλητές το ενδιαφέρον τους και να σταματήσουν τον αθλητισμό. 

Αυτό που λείπει είναι γνώση προγραμματισμός επιμονή και πίστη σε ένα συγκεκριμένο πλάνο.  Εγώ πιστεύω πως θα πρέπει να επιστρέψουμε στη παλαιότερη κατάσταση και να προστεθεί ένας παραπάνω αγωνιστικός χρόνος στο εφηβικό.

Με αυτό τον τρόπο θα δυναμώσει ξανά το εφηβικό πρωτάθλημα που τώρα λόγω των Πανελλαδικών εξετάσεων που συμπίπτουν με την τελευταία χρονιά των αθλητών  στο εφηβικό. Έτσι θα δώσουμε περισσότερο χρόνο στους αθλητές να προετοιμαστούν για το επόμενο βήμα στο αθλητισμό".

Σχετικά με το αν πρέπει να καταγράφονται πόντοι και σκορ σε αγώνες μικρών ηλικιών είπε:

"Το θέμα δεν είναι να μην δημοσιεύονται οι πόντοι, το θέμα είναι να σεβόμαστε το άθλημα γιατί αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στις ομάδες, στους αθλητές, στους προπονητές, στους  αντιπάλους, στους διαιτητές, στους φιλάθλους. Και το πιο σημαντικό δεν υπάρχει σεβασμός στον ίδιο μας τον εαυτό. Αν υπάρχουν όλα αυτά οι πόντοι δεν είναι πρόβλημα. Δεν θα τους κοιτάει κανείς. Θα πρέπει να σταματήσουμε να κλείνουμε συνωμοτικά το μάτι μεταξύ μας ότι όλα βαίνουν καλώς . Να δούμε την πραγματικότητα γιατί δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά κρυπτόμενοι  αλλά με γνώση και σεβασμό". 

Σχετικά με τις διαφορές του χθες και του σήμερα λέει:

"Η μεγάλη διαφορά της δικής μου Α1, όταν εγώ έπαιζα, με την σημερινή είναι ότι εμείς είχαμε παιχταράδες Έλληνες ηγέτες, παιχταράδες ξένους αστέρες και νέα ελληνόπουλα γεμάτα ταλέντο που έβρισκαν χώρο να παίξουν . Όλο αυτό το μείγμα δημιουργούσε μία τεράστια δυναμική που είχε σαν αποτέλεσμα να είναι το πρώτο άθλημα στην Ελλάδα". 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια