Looking For Anything Specific?

Στην "βασίλισσα" της Βαλτικής, την πόλη του Βάλτερς: Η Εθνική μας στην "φούσκα" της Ρίγας




Στην πόλη του σπουδαίου Βάλντις Βάλτερς, του παίκτη που κάποτε μεσουρανούσε στο Σοβιετικό μπάσκετ, εκεί όπου μεγάλωσαν μπασκετικά οι Γιάνις Τίμα και οι NBAers Νταϊρις Μπέρτανς(πέτυχε χθες 35 πόντους με 9 τρίποντα στην νίκη των Ουάσιγκτον επί των Νάγκετς), ο Ρόντιονς Κούρουκς και Αντζες Πάσεκνικς, η Εθνική μας ομάδα ετοιμάζεται για το τελευταίο "παράθυρο" των προκριματικών του Eurobasket. Στην "φούσκα" της πανέμορφης πόλης Ρίγα.

 Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα ραντεβού των διεθνών μας είναι πως σε αυτή την διαδικασία θα είναι άπαντες απαλλαγμένοι από το άγχος. Η Εθνική μας έχει ήδη εξασφαλίσει την παρουσία της στην τελική φάση της διοργάνωσης, η οποία θα γίνει το διάστημα 1-18 Σεπτεμβρίου του 2022 σε τέσσερις χώρες (Τσεχία, Γεωργία, Γερμανία και Ιταλία) με την συμμετοχή συνολικά 24 ομάδων. Θυμίζουμε πως από τον 8ο Όμιλο, εκτός από τη «γαλανόλευκη», την πρόκριση «σφράγισε» και η Βοσνία Ερζεγοβίνη.

8ος Όμιλος
1. Ελλάδα 7 (3-1)
2. Βοσνία Ερζεγοβίνη 7 (3-1)
3. Βουλγαρία 5 (1-3)
4. Λετονία 5 (1-3)
-Ελλάδα και Βοσνία Ερζεγοβίνη εξασφάλισαν την πρόκριση.


Με πολλά νέα πρόσωπα 

 Η Ελλάδα στην Λετονία θα κληθεί να αντιμετωπίσει την επίσης αδιάφορη βαθμολογικά Βοσνία Ερζεγοβίνη (20/2, 16.30) και τη Λετονία (22/2, 19.30). Η Εθνική μας πέρσι στα παράθυρα του Φεβρουαρίου είχε επικρατήσει της Βοσνίας με 70-65, ενώ στη "φούσκα" του Σαράγεβο ηττήθηκε από την Λετονία μετά από μια κακή εμφάνιση με 66-77. Αυτά όμως αποτελούν...ιστορία.

 Η πρόκριση ήρθε κι ο Θανάσης Σκουρτόπουλος έχει την πολυτέλεια να κάνει δοκιμές ,να δώσει χρόνο συμμετοχής σε παιδιά που ετοιμάζονται να γευτούν για πρώτη φορά το γλυκό "νέκταρ" της συμμετοχής στην επίσημη αγαπημένη. Την 14άδα μας αποτελούν οι: Ζώης Καράμπελας, Δημήτρης Κατσίβελης, Βασίλης Μουράτος, Δημήτρης Μωραΐτης, Κώστας Παπαδάκης, Βασίλης Τολιόπουλος,Γιάννης Κουζέλογλου, Βαγγέλης Μαργαρίτης, Χρήστος Σαλούστρος, Νίκος Χουγκάζ, Λίνος Χρυσικόπουλος, Βασίλης Καββαδάς, Δημήτρης Κακλαμανάκης. Ο θρύλος της Ρίγα 

 Το 1987 στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας ήταν ήδη 30 χρονών. Γνώριζε πως έφτανε το τέλος με την Εθνική ομάδα της Ρωσίας. Ήθελε να επιστρέψει στη πόλη του την Ρίγα,με έναν ακόμη τίτλο στις αποσκευές του, όμως στο ΣΕΦ η παρέα του Γκάλη , του Γιαννάκη, του Φάνη, του Φασούλα και των άλλων παιδιών είχαν άλλη γνώμη.

 Ο Βάλντις Βάλτερς παρέμενε βέβαια και τότε ένας τρομερός εκτελεστής, άψογος οργανωτής, ένας από τους καλύτερους γκαρντ της μεγάλης σοβιετικής σχολής. Τον αποκαλούσαν "άνθρωπο της τελευταίας στιγμής" και "ψυχρό Λετονό" για την απαράμιλλη ψυχραιμία με την οποία "εκτελούσε" τις αντίπαλες άμυνες. Κατέκτησε μεταξύ άλλων δυο Παγκόσμια με την Εθνική Ρωσίας ενώ ήταν ο MVP του Ευρωμπάσκετ το 1981

Σχεδόν σε όλη του την καριέρα αγωνίστηκε στην VEF Ρίγα. Ένας παλιός του συμπαίκτης ο Χοσέ Μπιριούκοφ πριν από χρόνια είχε πει σε συνέντευξη του πως ο Βάλτερς ήταν και πράκτορας της KGB με το κωδικό όνομα "Στέβι"! Ο Βάλτερς το διέψευσε. Το 2013 έγραψε την αυτοβιογραφία του με τίτλο "Rebel with ideals". Απέκτησε δυο γιους(τον Σάντις και τον Κρίσταπς) οι οποίοι επίσης ασχολήθηκαν επαγγελματικά με το μπάσκετ. Ο ίδιος μετά το τέλος της καριέρας του ασχολήθηκε με την προπονητική με μικρές ηλικίες ενώ έγινε και αναλυτής αγώνων σε σε τηλεοπτικούς σταθμούς.
Η Riga Arena 

Τα παιχνίδια της "φούσκας" θα γίνουν στην πανέμορφη Arena Riga  που άνοιξε τις πύλες της για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2006. Στοίχισε περίπου 28 εκ. ευρώ. Πρόκειται για έναν πολυχώρο που μπορεί να φιλοξενήσει μάξιμουμ 14.500 θεατές και χρησιμοποιείται κυρίως ως έδρα ομάδων χόκεϊ στον πάγο και μπάσκετ. Επίσης φιλοξενεί συναυλίες και διάφορα αθλητικά event μεταξύ των οποίων και μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Μεταξύ αυτών και το Eurobasket Γυναικών το 2009 όπως και έναν όμιλο του Eurobasket το 2015.

   

 Η πόλη

 Η Ρίγα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Λετονίας με 700.000 κατοίκους περίπου. Είναι η μεγαλύτερη πόλη των κρατών της Βαλτικής Το λιμάνι της θεωρείται σημαντικός εμπορικός και οικονομικός κόμβος της Βαλτικής Θάλασσας. "Για έναν Ελληνα που είναι εθισμένος στην ασχήμια των περισσότερων δικών μας πόλεων, η Ρίγα μοιάζει με αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό παράδεισο", είχε γράψει στο παρελθόν Έλληνας που επισκέφθηκε την Ρίγα.

 Στην 7η θέση η Ελλάδα 

 Θυμίζουμε πως σύμφωνα με το ranking της FIBA για τις Εθνικές ομάδες όπως αυτό είχε διαμορφωθεί μετά τα προηγούμενα παράθυρα, η Εθνική μας βρίσκεται στην 7η θέση παγκοσμίως και στην 4η στην Ευρώπη. Η βαθμολογία προκύπτει από τις επιδόσεις της Εθνικής μας σε διεθνείς διοργανώσεις και επίσημους αγώνες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια