Looking For Anything Specific?

Σε νέα εποχή η Big-4 με σύγχρονα γήπεδα - Τα κατασκευαστικά νέα για ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό

 


Περίπου 17 χρόνια με την κατασκευή του "Γεώργιος Καραϊσκάκης" , το οποίο φτιάχθηκε στο διάστημα ρεκόρ των 14 μηνών, τα υπόλοιπα τρία μέλη της Big-4 (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός) κινούνται δυναμικά (με την ΑΕΚ να προπορεύεται χρονικά) ανανεώνοντας τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις τους. 

Αυτό αποτελεί μια ευχάριστη εξέλιξη για την SuperLeague που συνήθως βρίσκεται στο επίκεντρο για αρνητικά  ζητήματα (διαιτησίες, δικαστικές διαμάχες, εμπρηστικές δηλώσεις κλπ), και λιγότερο για το "προϊόν" που παράγει. 

ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός αποφάσισαν πολύ σωστά να συμβαδίσουν με τις απαιτήσεις της εποχής προσφέροντας ένα νέο περιβάλλον στο πολυπληθές κοινό τους. 

Η "Αγιά Σοφιά"

Στην περίπτωση της ΑΕΚ το νερό έχει μπει στο αυλάκι καθώς το νέο γήπεδο έχει πάρει ήδη μορφή. Ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, Γιάννης Βούρος εξέφρασε την αισιοδοξία του πως από τον  δεύτερο γύρο της επόμενης σεζόν η ΑΕΚ θα παίζει στη Νέα Φιλαδέλφεια. "Το γήπεδο θα είναι έτοιμο πολύ πιο γρήγορα, αλλά θα παίξουν ρόλο και τα συνοδά έργα στην άδεια λειτουργίας του. Γι' αυτά τρέχουμε και γι' αυτά πιέζουμε", ανέφερε ο κ. Βούρος. 

Το γήπεδο φέρει το όνομα "Αγια Σοφιά" ενώ έχει ήδη αποκτήσει και εμπορικό όνομα , το "Opap Arena". Η "Αγιά Σοφιά" κατασκευάστηκε εκεί ακριβώς όπου βρισκόταν το παλιό γήπεδο της ομάδας ως το 2003 (το "Νίκος Γκούμας").  Τα έργα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2017 όμως στην πορεία παρουσιάστηκαν αρκετά εμπόδια.  

Το κόστος της κατασκευής του γηπέδου εκτιμάται σε περίπου 65 εκατομμύρια ευρώ καθαρά (χωρίς ΦΠΑ). Η δεύτερη φάση της κατασκευής χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής (περίπου 20 εκ. ευρώ) ενώ τα υπόλοιπα καλύφθηκαν από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, δωρεές κλπ. 

Ο σχεδιασμός του  συνδέεται με την εκκλησία της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκονται και οι ρίζες του συλλόγου.

Το γήπεδο (χωρητικότητας περίπου 32.000 θέσεων),θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και αίθουσες όπου θα στεγαστούν  Μουσεία  Προσφυγικού Ελληνισμού και Ιστορίας της ΑΕΚ. Συνολικά θα έχει 40 σουίτες, μπουτίκ, εμπορικούς χώρους, πισίνα κ.α.




Η Νέα Τούμπα

 Υπάρχει η εκτίμηση πως οι μπουλντόζες μπορεί να μπουν το 2022. Αυτό τουλάχιστον ανέφερε σε συνέντευξη του ο αρχιτέκτονας Τάκης Δούμας. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας μετέφερε την εκτίμηση του πως το έργο θα έχει υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2025

Σημαντική θεωρείται η έγκριση του "Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου" για την ανέγερση του. Το  Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) προβλέπει τον "εκσυγχρονισμό των ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στην περιοχή της Τούμπας, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, με την ανάπτυξη νέων, σύγχρονων προδιαγραφών και απαιτήσεων των FIFA / UEFA.

Το ίδιο σχέδιο περιγράφει την "συνολική αξιοποίηση της έκτασης γύρω από το σημερινό γήπεδο (έκταση "Αλάνας Τούμπας") με χώρους πρασίνου και χρήσεις πολιτισμού και αναψυχής -προκειμένου το γήπεδο και η περιβάλλουσα περιοχή να λειτουργήσουν ενιαία ως σύνολο-με αντισταθμιστικά οφέλη σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη".  

Μέσω του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου διευθετούνται και επιλύονται  προβλήματα εφαρμογής της ισχύουσας ρυμοτομίας στην περιοχή που γειτνιάζει άμεσα με το γήπεδο και προβλέπονται κατάλληλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και χώροι στάθμευσης.

 Η νέα Τούμπα  θα μπορεί να φιλοξενήσει έως και 33.500 φιλάθλους .  Τους προηγούμενους μήνες η  εταιρεία A&S Architects από την Αθήνα παρουσίασε το έργο. 

Τα χρώματα του σταδίου αναμένεται να είναι το λευκό και το μαύρο. Η οροφή θα μοιάζει με φτερά αετού. Το γήπεδο θα έχει τέσσερα σημεία εισόδου. Θα υπάρχουν επίσης 1.000 θέσεις στάθμευσης διαθέσιμες. Επιπλέον, το γήπεδο θα περιλαμβάνει καφέ, εστιατόρια, μουσείο κλπ. 



Ο Βοτανικός 

 Μόλις τον Νοέμβριο του 2020 έπεσαν οι υπογραφές στο μνημόνιο συναντίληψης ανάμεσα στην κυβέρνηση, τον Δήμο Αθηναίων, τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, την ΠΑΕ, αλλά και τον όμιλο τραπεζών που θα χρηματοδοτήσουν το έργο στον Βοτανικό.

Υπάρχει η αισιοδοξία πως τα έργα θα ξεκινήσουν αρχές του 2022. Το μνημόνιο συναντίληψης  προβλέπει γήπεδο ποδοσφαίρου περίπου 35.000 θέσεων, εγκαταστάσεις για τον Ερασιτέχνη, εμπορικού χώρους κ.α. Πρόκειται για ένα γιγάντιο πρότζεκτ που εφόσον μπει σε φάση υλοποίησης θα μιλάμε για το μεγαλύτερο έργο κατά την τελευταία 20ετία εντός ορίων Δ. Αθήνας. 

Όπως έχει ειπωθεί το γήπεδο θα είναι  διεθνών προδιαγραφών FIFA & UEFA και θα  μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι τελικό Europa League και UEFA Conference League.

 Κύριοι και βοηθητικοί χώροι θα περιλαμβάνουν: Σουίτες, αποδυτήρια ομάδων, χώροι διαιτητών, ιατρείο, χώροι εκγύμνασης, φυσικοθεραπευτήρια, δωμάτιο αντιντόπινγκ-κοντρόλ, εγκαταστάσεις ΜΜΕ, κυλικεία και χώρους εστίασης, γραφεία διοίκησης.

Υπάρχει πρόβλεψη για χώρους  στάθμευσης 1.500-2.000 οχημάτων ενώ πολύ κοντά στο γήπεδο βρίσκεται  η  στάση Ελαιώνας του Μετρό.

Πολύ σημαντική για την εξέλιξη του έργου θεωρείται και η πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και την ΠΑΕ για την υλοποίηση  της «Διπλής Ανάπλασης».

"Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας με τη διοίκηση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, σχετικά με την κατασκευή σύγχρονων γηπεδικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Βοτανικού. Ένα έργο ζωής για τον Παναθηναϊκό, το οποίο θα συμβάλλει τα μέγιστα για τη γιγάντωση του κορυφαίου και πολυνίκη ελληνικού αθλητικού συλλόγου", ανέφερε η ανακοίνωση της πράσινης ΠΑΕ. 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια