Looking For Anything Specific?

Το "what if" του Κακιούση: "Φτιάξαμε ομάδα στην Α1 μόνο με Έλληνες από επιλογή, όχι από ανάγκη"

 




Πέρασαν χρόνια από τότε όμως, ασκεί ακόμη ...γοητεία εκείνη η "τρελή" απόφαση των ανθρώπων του Ηρακλή (στα μέσα του 2000) να "στήσουν" μια ομάδα που θα έπαιζε στην Α1 μόνο με Έλληνες παίκτες. Τι θα συνέβαινε εάν οι κυανόλευκοι έβρισκαν ένα ισχυρό χορηγό να στηρίξει τα όνειρα τους και για τα επόμενα χρόνια; Είναι κι αυτό ένα από τα μεγάλα "what if" στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ: 

"Πολλοί ρωτάνε ακόμη για εκείνη την απόφαση  της σεζόν 2003-04, να κατεβάσουμε μια ομάδα στην Α1 η οποία θα αποτελούνταν μόνο από Έλληνες παίκτες", λέει στο SportBubble ο Λευτέρης Κακιούσης, διεθνής βετεράνος καλαθοσφαιριστής, προπονητής του Ηρακλή εκείνη την εποχή και στη συνέχεια Ομοσπονδιακός στο πλευρό του Παναγιώτη Γιαννάκη

"Θέλω να διευκρινίσω κάτι που μπορεί να μην είχε γίνει αντιληπτό. Αυτό δεν συνέβη από ανάγκη. Θα μπορούσαμε να βγούμε στην αγορά και να βρούμε δυο , τρεις ξένους. Το κάναμε από επιλογή. Δημιουργήθηκε μια ομάδα εργασίας, τα βάλαμε κάτω και είπαμε «πάμε να πορευτούμε σε έναν διαφορετικό δρόμο κι όπου βγει". Θα πει κάποιος «είχατε το υλικό". Ναι, είχαμε ένα υλικό που κρίναμε πως έπρεπε να στηριχτεί. 

Μην έχετε στο μυαλό μας τον Διαμαντίδη του Παναθηναϊκού. Ο Διαμαντίδης το 2002, το 2003, ήταν ένα παιδί που ήθελε εμπιστοσύνη και χρόνο για να βγάλει αυτό που είχε. Ούτε νούμερα τρελά έκανε στη στατιστική του, ούτε εξωπραγματικά πράγματα. Στήσαμε λοιπόν μια ομάδα με παιδιά όπως ο Ηλιάδης, ο Παυλίδης, ο Λάζαρος, ο Μιλόσεβιτς, ο Καλαιτζίδης, ο Κούβελας, ο Αποστολίδης, ο Δέδας και φυσικά ο Διαμαντίδης και άλλοι. Ο ένας ξένος που πήραμε ήταν επίσης ένα παιδί που έπαιζε χρόνια στην Ελλάδα, ήξερε την κουλτούρα μας, γνώριζε πρόσωπα και πράγματα, ο Στιβ Μπάκναλ. Το εγχείρημα βγήκε. Φτάσαμε να διεκδικούμε την παρουσία μας στον τελικό του πρωταθλήματος. Το θυμάστε το ματς ημιτελικού με τον Παναθηναϊκό στο Σπόρτινγκ; Δύσκολα ξεχνιέται. Για μένα τουλάχιστον. 




Δυστυχώς, ενώ αγωνιστικά πετύχαμε, αποτύχαμε ως Ηρακλής να βρούμε ή να πείσουμε ανθρώπους ισχυρούς επιχειρηματικά να στηρίξουν αυτό το εγχείρημα. Δεν είχαμε χορηγούς, δεν μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε την επόμενη μέρα. Όταν οι προτάσεις άρχισαν να φτάνουν από άλλες ομάδες για παίκτες ο Ηρακλής ήταν κατά κάποιο τρόπο ανοχύρωτος. Κρίμα, γιατί εκείνη η ομάδα τα επόμενα 5 χρόνια θα κυριαρχούσε".

Όμως , δεν είναι ουτοπικό Λευτέρη Κακιούση  να πιστεύεις πως θα μπορούσε ο Ηρακλής να κρατήσει, έστω και με υποστήριξη από κάποιο επιχειρηματία, τον Διαμαντίδη ή τον Λάζαρο;  

"Όχι, αν λάμβαναν εγγυήσεις θα παρέμεναν. Είχαμε ωραίο κλίμα, κτίζαμε κάτι, υπήρχε πλάνο, όραμα. Θα έμεναν. Το πιστεύω". 

Σχετικά με το αν υπάρχουν σήμερα αξιόλογοι Έλληνες παίκτες λέει: "Διαφωνώ με αυτό που λένε πως  "υπάρχει μια φουρνιά καλή» ή "άλλη φουρνιά είναι κακή". Τον παίκτη τον φτιάχνεις. Ο Διαμαντίδης, ο Παπαλουκάς, ο Ζήσης, ο Σπανούλης. Βρήκαν προπονητές που ασχολήθηκαν μαζί τους. Βρήκαν ομάδες όπου είχαν χρόνο συμμετοχής. Έτσι ανέβηκαν στο επόμενο επίπεδο. Τον παίκτη , εφόσον πιστεύεις στις δυνατότητες του, τον προετοιμάζεις, τον γυμνάζεις, τον υπερασπίζεσαι και στα δύσκολα, τον φτιάχνεις. Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία γύρω από αυτό".

Σχετικά με την εικόνα του πρωταθλήματος λέει: "Δεν μου αρέσει αυτό που βλέπω. Κυρίως γιατί δεν βλέπω νέες ιδέες, νέες μπασκετικά προτάσεις, δεν υπάρχει καινοτομία, λες και σταμάτησε να αναπτύσσεται. Όσο για τον Έλληνα παίκτη που είπαμε νωρίτερα, πιστεύω πως εκτός από ένα νέο πλάνο που πρέπει να σχεδιάσει η Ομοσπονδία σε αναπτυξιακό επίπεδο, θα πρέπει με κάποιο τρόπο οι ομάδες που επιλέγουν να έχουν περισσότερους Έλληνες στο ρόστερ τους να «πριμοδοτούνται» με κάποιο τρόπο.

 Κάποτε ο ξένος παίκτης κόμιζε κάτι θετικό για όλους εμάς που ήμασταν νεότεροι. Στον τρόπο δουλειάς, σε θέματα επαγγελματικής αντίληψης, νοοτροπίας... Τώρα, σε μεγάλο ποσοστό αυτό δεν συμβαίνει. Η ποιότητα των ξένων παικτών είναι χαμηλή". Σχετικά με τους λόγους που ο ίδιος βρέθηκε για αρκετά χρόνια μακριά από τους πάγκους λέει: "Δεν σου κρύβω πως βρίσκομαι σε μια διαδικασία να σκέφτομαι ξανά την επιστροφή, ειδικά τώρα που ξεπέρασα κι ένα προσωπικό θέμα που αντιμετώπιζα". 

Σχετικά με τις εκλογές της ΕΟΚ είπε: "Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος πρόσφερε πολλά στο Ελληνικό μπάσκετ, είναι μεγάλο κεφάλαιο για τον αθλητισμό. Νομίζω πως ο άνθρωπος που θα μπορούσε να πάρει τη σκυτάλη και να τον διαδεχθεί θα μπορούσε να είναι ο κ. Λιόλιος. Έχω μιλήσει μαζί του, είδα αυτό που έχει δημιουργήσει στην Πάτρα για τις υποδομές... Έχει ιδέες και όραμα για το μέλλον του μπάσκετ". 

Διαβάστε ακόμη: Top-10 , οι ηχηροί υποβιβασμοί


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια