Looking For Anything Specific?

Top-10: Οι ηχηροί υποβιβασμοί του ελληνικού μπάσκετ


 Ο Πανιώνιος, μια από τις ιστορικότερες ομάδες του ελληνικού μπάσκετ δεν κατάφερε να βρει λύση στο ιδιοκτησιακό πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί. Οι κυανέρυθροι (την φανέλα των οποίων έχουν φορέσει σπουδαίοι αθλητές στο παρελθόν), βαδίζουν πλέον σε αχαρτογράφητα νερά. Το «Sport Bubble» θυμάται μερικούς από τους πιο ηχηρούς υποβιβασμούς στην Α1.

ΑΕΚ: Μέσα σε μια δεκαετία η ΑΕΚ, μια παραδοσιακή δύναμη του μπάσκετ βρέθηκε από την κόλαση στον… παράδεισο. Το 2011 αποχαιρέτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της την μεγάλη κατηγορία. Στη συνέχεια είχε την ευλογία να αναλάβει τα ηνία της ο Μάκης Αγγελόπουλος που μέσα σε λίγα χρόνια την οδήγησε στον δρόμο των επιτυχιών και των τίτλων.

Ηρακλής: Επέστρεψε στην μεγάλη κατηγορία τον Μάιο του 2019. Απουσίασε από την Α1 για 8 χρόνια και πλέον προσπαθεί να βρει τον βηματισμό του.

Περιστέρι: Υποβιβάστηκε το 2013. Επέστρεψε δυναμικά το 2018 και σήμερα είναι από τις σημαντικές δυνάμεις του ελληνικού μπάσκετ.

Πανελλήνιος: Ένα από τα ιστορικότερα σωματεία της Ελλάδας. Η αποχώρηση του αείμνηστου Μίνωα Κυριακού οδήγησε στην παρακμή αφού προηγουμένως έφτασε στο σημείο να διεκδικεί ευρωπαϊκούς τίτλους.

Απόλλων Πάτρας: Σπουδαίοι παίκτες έχουν φορέσει την φανέλα του. Έκανε πολλές «ζημιές» στους «μεγάλους» της κατηγορίας στα 90s ενώ το 2015 έφτασε να παίξει και στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος. Υποβιβάστηκε το 2017.

Ρέθυμνο: Επί σειρά ετών σημαντική περιφερειακή δύναμη του ελληνικού μπάσκετ. Ο χρηματοδότης της ομάδας Κωστής Ζομπανάκης έκρινε πώς δεν μπορούσε να σηκώσει άλλο το οικονομικό βάρος.

Σπόρτινγκ: Έπαιξε Ευρώπη, έφερε αμερικανούς παικταράδες. Το 2000 έπεσε κατηγορία και δεν επέστρεψε ποτέ ξανά.

Νήαρ Ηστ: Από τις πρώτες ομάδες που δημιούργησαν τμήμα μπάσκετ στα μέσα του 1920. Ήταν πρωταθλήτρια Αθηνών το 1930. Το 2013 έπεσε στην Α2 και δεν επέστρεψε ξανά.

Μαρούσι: Κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο(Σαπόρτα) έπαιξε σε τελικούς Κυπέλλου, συμμετείχε στην Ευρωλίγκα όμως η «πτώση» του επιχειρηματία Άρη Βωβού σήμανε και το τέλος της ομάδας-μοντέλο που από το 2010 έπεσε κατηγορία.

Μακεδονικός: Ήταν αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν ο επιχειρηματίας Κώστας Μεσαϊκος αναλάμβανε τον Μακεδονικό τον οποίο οδήγησε από την Γ΄ Εθνική στα σαλόνια της Α1. Το 2005 έφτασε να παίζει(με κόουτς τον Αργύρη Πεδουλάκη) στον τελικό του Uleb Cup κι από το 2006 άρχισε η πτώση.

Ομάδες με σημαντική παρουσία στην μεγάλη κατηγορία που υποβιβάστηκαν και δεν κατάφεραν να ορθοποδήσουν ξανά ήταν η Κηφισιά, ο Φίλιπππος, το Παγκράτι, το Ηράκλειο, ο Έσπερος, η Δάφνη, ο Παπάγος, ο Μίλων, ο ΒΑΟ, ο ΚΑΟΔ, το Αιγάλεω, τα Τρίκαλα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια