Looking For Anything Specific?

Ανάλυση: Οι ψηφοφόροι του Τραμπ, η παρέμβαση αθλητών, το "κέρδος" της Ελλάδας-Τι μας δίδαξαν αυτές οι εκλογές στις ΗΠΑ;

 


Μίσος, πόλωση, πρωτοφανής διχασμός, επεισόδια...Οι αμερικανικές εκλογές βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι αντιπαραθέσεις μεταξύ αντίπαλων «στρατοπέδων» δεν θα κοπάσουν. Ο  κ. Αγγελος Χανιώτης καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών, Πρίνστον, έγραψε χαρακτηριστικά στην «Καθημερινή» πως ο επόμενος πρόεδρος θα είναι ο πρόεδρος των Διχασμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ο Δημήτρης Κυριακού, προπονητής μπάσκετ, κάτοικος της πόλης Ρήνο στη Νεβάδα  (έχει ολοκληρώσει το διδακτορικό του και πλέον φέρει τον τίτλο του «Doctor of Philosophy in Educational Leadership»), απάντησε σε μια σειρά απλών ερωτημάτων που δημιουργούνται στον μέσο πολίτη με αφορμή αυτές τις εκλογές.

 Για τους ψηφοφόρους του Τραμπ είπε:

«Οι ψηφοφόροι του Τραμπ αντίθετα από την δημοφιλή πεποίθηση δεν είναι μόνο οι «αμόρφωτοι» Αμερικανοί ή οι εργάτες. Η βάση είναι σίγουρα ο εργαζόμενος κόσμος και η μέση τάξη των καταστηματαρχών όπως βέβαια και αυτοί που θα αποκαλούσαμε γενικά ως κόσμος της «υπαίθρου». Σημαντικό ρόλο παίζει και η πεποίθηση στις θρησκευτικές ιδέες και στην ιδέα του ανεξάρτητου εθνικού κράτους με βάση την ελεύθερη οικονομία και κοινωνικά η αντίθεση στα “identitypolitics” που βάζουν στερεότυπα ανθρώπους χρώματος, θρησκείας και σεξουαλικών πεποιθήσεων σε κλειστά γκρουπ. 

Όπως παλαιότερα είχα πει για τουλάχιστον για την μισή Αμερική ο Τραμπ αποτελεί την μοναδική λύση σε ένα κυκεώνα προβλημάτων που έφερε ο ελιτισμός των τελευταίων 20 χρόνων στους πολιτικούς των ΗΠΑ, σκάνδαλα με πολυεθνικές, υπεροψία εγωκεντρισμού της οικονομικής και ακαδημαϊκής ελίτ, οι αδικίες στις μειονότητες, η μετακόμιση πολυεθνικών στην Κίνα, η ανεργία στις φτωχές πολιτείες των ΗΠΑ καθώς και η ανεξέλικτη παγκοσμιοποίηση σε βάρος των ΗΠΑ βάση των οικονομικών συμφωνιών. Όλα τα προαναφερθέντα δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα και την ανάγκη για έναν ηγέτη μη πολιτικό».  

Σχετικά με το εάν κατά τη γνώμη του ο αγώνας που έκαναν διάσημοι αθλητές του μπάσκετ(θέμα που ήδη θίξαμε στο SportBubble) έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον επηρεασμό ψηφοφόρων λέει:

«Οφείλω να καταθέσω ότι δεν υπάρχουν δεδομένα επιστημονικά που να αποδεικνύουν ότι υπήρξε ουσιαστικός επηρεασμός. Οι αθλητές πιστεύω επηρεάζουν μόνο αυτούς που έχουν τις ίδιες απόψεις με τους ίδιους. Έχουν αντίθετη επίδραση σε αυτούς που έχουν αντίθετη άποψη και κατηγορούνται για αυθαίρετο δικαίωμα ανωτερότητας ειδικά λόγο των τεράστιων αποδοχών τους και της έλλειψης σχέσης με τον μέσο Αμερικανό».

Για τον διχασμό στις ΗΠΑ

«Η πόλωση είναι χαρακτηριστικό των τελευταίων χρόνων στις ΗΠΑ όπως και η άρνηση διαλόγου ανθρώπων με αντίθετη γνώμη. Αυτό με την σειρά του οδηγεί σε φασιστικές νοοτροπίες, έλλειψη σεβασμού μεταξύ ανθρώπων, κατάργηση της ανθρώπινης ετικέτας ευγένειας και μαζί με αυτό αρχών και αξιών κοινωνικής επικοινωνίας.  Η πόλωση αυτή δίνει την δυνατότητα σε ακραία γκρουπ να καταδυναστεύουν την Αμερικάνικη κοινωνία, να την οδηγούν σε φαινόμενα βίας και να την «αρτηριοσκληρώνουν» αντί να την εξελίσσουν». 

Για το αν συμφωνεί με την αίσθηση που υπάρχει πως η εκλογή Μπάιντεν θα βοηθήσει ουσιαστικά την Ελλάδα στα εθνικά μας θέματα:

«Αν πάρουμε ποιος είναι πρόεδρος τον ΗΠΑ μεμονωμένα και όχι το τι πρεσβεύει το πολιτικό Ελληνικό σύστημα και η υποταγή του σε συγκεκριμένες χώρες και πολιτικά ιδεώδη την τελευταία δεκαπενταετία, θα υποπέσουμε σε ολέθρια λάθη ανάλυσης σε θέματα διεθνών σχέσεων. Για παράδειγμα όταν βγήκε ο Carter,οι υποσχέσεις που έδωσε για το Κυπριακό είχαν γεμίσει με αισιοδοξία τους Έλληνες και Κυπρίους αλλά δυστυχώς αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι ελπίδες δεν ήταν παρά ουτοπία και μάλιστα προχώρησε και η defacto «εγκαθίδρυση» της παρούσας κατοχής. Αυτό που κατανοώ είναι ότι η προσωπικές σχέσεις δεν κάνουν πολιτική και ότι η Ελλάδα αν δεν βοηθήσει τον εαυτό της κανείς δεν θα την βοηθήσει». 

Για το αν έπαιξε ρόλο ο κορονοϊός στις εκλογές

«Πιστεύω έπαιξε σίγουρα ρόλο αλλά όχι τόσο μεγάλο όσο κανείς θα φαντάζονταν τουλάχιστον για τους ψηφοφόρους του Τραμπ. Θα έλεγα ότι μάλλον η ρητορική και η χρήση του λόγου αυτών που έλεγε έπαιξαν σημαντικότερο ρόλο από την ουσία. Στις ΗΠΑ-και όχι μόνο-ο ιός εξελίχθηκε σε μία πολιτική υπόθεση περισσότερο από ιατρική». 

Τι μας δίδαξαν αυτές οι εκλογές;

«Δυστυχώς ότι η δημοκρατική διαδικασία σε μία από τις ιστορικές δημοκρατικές χώρες του δυτικού κόσμου είναι διάτρητη και θυμίζει άλλου είδους καθεστώτα. Είμαστε στο κατώφλι εποχών που πολύ λίγο ρόλο θα παίζουν οι εκλογές και περισσότερο τι λένε οι «ειδήμονες» στα μέσα μαζικής ενημέρωσης». 

**Ο Δημήτρης Κυριακού γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1970. Έχει συνεργαστεί ως προπονητής στο κολεγιακό των ΗΠΑ (με Nevada, Furman). Έχει πρωτιές (αήττητο πανελλήνιο πρωτάθλημα με τους εφήβους στον Άρη, πρωτάθλημα με Ηρακλή, συμμετοχές σε φαίναλ φορ). Ξεκίνησε να κοουτσάρει για πρώτη φορά σε ερασιτεχνικό επίπεδο το 1991. Πέρασε από τους πάγκους ομάδων (σε εφηβικά και αντρικά τμήματα) του ICBS, του Ηρακλή, του Άρη, του Κιλκίς, του Πιερικού, του Αίαντα Ευόσμου. Συνεργάσθηκε επίσης με την Κύμη, την Καβάλα, τα Πεύκα, το Ρέθυμνο, το Ανατόλια ενώ έχει καθίσει και στον πάγκο της Εθνικής Ιορδανίας ως συνεργάτης του Ταμπ Μπάλντγουιν και ως προπονητής στην εθνικό συγκρότημα που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μακαμπιάδα κατακτώντας την καλύτερη θέση από το 1932.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια