Looking For Anything Specific?

Πάου Γκασόλ: Ένας θρύλος του ΝΒΑ επέστρεψε στην Βαρκελώνη

Εδώ και λίγες ώρες ο Πάου Γκασόλ είναι ξανά κάτοικος Βαρκελώνης. "Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στο σπίτι μου και ενθουσιασμένος που έχω αυτήν την ευκαιρία σε αυτό το σημείο της καριέρας μου", δήλωσε μεταξύ άλλων ο 40χρονος σέντερ που επέστρεψε στη Βαρκελώνη για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα έπειτα από 18 χρόνια καριέρας στο ΝΒΑ. 

"Δεν έπαψα ποτέ να παρακολουθώ και να ενδιαφέρομαι για την ομάδα. Η Μπαρτσελόνα παίζει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Έχουμε την ευκαιρία να κερδίσουμε την Ευρωλίγκα αλλά και το πρωτάθλημα της Ισπανίας", είπε. Γεννημένος το 1980 ο Πάου άρχισε να παίζει μπάσκετ σε μια μικρή ομάδα, τη Κορνήλια προτού μετακομίσει σε ηλικία 16 ετών , το 1998 στην Μπαρτσελόνα. Το ταλέντο του δεν μπορούσε να χωρέσει μόνο στην Ευρώπη και τρία χρόνια μετά, το 2001 θα δηλώσει συμμετοχή στα draft για να επιλεγεί στο Νο 3 από τους Χοκς που τον ανταλλάζουν με τους Γκρίζλις. Την πρώτη του χρονιά στο Μέμφις θα αναδειχθεί Rookie of the year. 

Οι μέσοι όροι του θα ανεβαίνουν χρόνο με τον χρόνο, θα γίνει σημείο αναφοράς των Γκρίζλις, ένας All Star παίκτης έτοιμος να κατακτήσει το ΝΒΑ. Περίπου 6,5 χρόνια μετά θα πάρει την πρώτη του μεταγραφή. Με τον Κόμπι Μπράιαντ στους Λέικερς δημιουργούν ένα πολύ καλό δίδυμο που κατακτάει (δυο φορές) την κορυφή. Θα τον αγαπήσουν και στο Σικάγο όπου θα παίξει για δυο σεζόν(2014-16). Θα αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικός και με τους Σπερς υπό τις οδηγίες του Γκρέγκ Πόποβιτς. 

 Ξεχωριστό κεφάλαιο της λαμπρής καριέρας του είναι η Εθνική Ισπανίας στην οποία αγωνίζεται από το 2001.  Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος το 2006 στην Ιαπωνία, η ανάδειξη του σε MVP του τουρνουά, τα δυο αργυρά ολυμπιακά μετάλλια σε Πεκίνο και Λονδίνο καθώς και οι δυο κατακτήσεις Ευρωμπάσκετ (2009 και 2011) ήταν οι σημαντικότερες στιγμές του. 

Αρκετές φορές στο παρελθόν οι γονείς του Πάου και του αδερφού του, επίσης NBAer, Μάρκ Γκασόλ, ο νοσοκόμος Αγουστί Γκασόλ και η πανύψηλη γιατρός Μαρίσα Σάεθ, είχαν εκφράσει την ικανοποίηση τους για το γεγονός ότι τα παιδιά τους δεν έπαψαν παρά την επαγγελματική τους εκτόξευση να ενδιαφέρονται για τον συνάνθρωπο τους. 

 Ο Πάου από το 2003 είναι πρεσβευτής της UNICEF. Με αυτή την ιδιότητα έχει κατά καιρούς επισκεφθεί διάφορα «ευαίσθητα» σημεία του πλανήτη (Μπαγκλαντές, Νότια Αφρική, Ανγκόλα, Τσαντ, Αιθιοπία, Βόρειο Ιράκ κ.α.) ώστε να ενημερωθεί για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και να μάθει για τις ανάγκες τους. 

Τον γύρο του διαδικτύου είχε κάνει στο παρελθόν η παρουσία του στο Κοξ Μπαζάρ του Μπαγκλαντές, εκεί όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος χώρος συγκέντρωσης προσφύγων στον κόσμο. Ένα από τα ταξίδια που τον συγκλόνισαν περισσότερο ήταν αυτό στο Βόρειο Ιράκ όταν συναντήθηκε με πρόσφυγες από την Συρία: "Τόσα χρόνια που είμαι πρέσβης της UNICEF, δεν έχω ξαναδεί τέτοια κατάσταση. Παιδιά φοβισμένα από τη βία,  έχασαν τα σπίτια τους, μέλη της οικογένειάς τους και φίλους τους…", είχε δηλώσει φανερά εκνευρισμένος. 

Ο Πάου Γκασόλ έχει επίσης λάβει μέρος στην εκστρατεία "Φωνές των Παιδιών σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης". Ένα πρόγραμμα που δίνει στα παιδιά που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και συρράξεις την ευκαιρία να εκφραστούν και να πουν τις ιστορίες τους σε παγκόσμιο ακροατήριο. Το 2012 ψηφίσθηκε για το βραβείο «Τζ. Γουόλτερ Κένεντι» από την Ένωση ρεπόρτερ μπάσκετ των ΗΠΑ με αφορμή το πολυετές φιλανθρωπικό του έργο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια