Looking For Anything Specific?

Ποδόσφαιρο πριν από τις σειρήνες του πολέμου - Μαρτυρίες για την ποδοσφαιρική Θεσσαλονίκη του 1940

 


Το Νοέμβριο του 1940 η Θεσσαλονίκη μετρούσε τις πρώτες της απώλειες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το μεσημέρι της 1ης Νοεμβρίου του 1940, περίπου τέσσερις ημέρες μετά την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου συνολικά 29 Ιταλικά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν περιοχές της Θεσσαλονίκης. 
 Οι αθλητικές δραστηριότητες είχαν φυσικά διακοπεί σε όλη την Ελλάδα. Το τελευταίο ποδοσφαιρικό παιχνίδι στην συμπρωτεύουσα έγινε στις 27 Οκτωβρίου με τον Άρη να κερδίζει την ΜΕΝΤ με 4-0. 

 Ο 16χρονος τότε Γιάννης Χολέβας, πρώην πρόεδρος του Άρη είχε δηλώσει: «Ήμουν παρών σε εκείνο το ματς. Άρης και ΜΕΝΤ έπαιζαν Κυριακή στις 27 Οκτωβρίου του 1940 και το παιχνίδι έγινε, δεν θυμάμαι γιατί, στο γήπεδο του ΠΑΟΚ στο Συντριβάνι, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα η Θεολογική Σχολή. Ο Άρης ήταν σαφώς ανώτερος όμως, παρά την σημαντική του υπεροχή δεν μπορούσε να βάλει γκολ. Είχε πέσει σε έναν καταπληκτικό τερματοφύλακα τον Καλαφατίδη της ΜΕΝΤ. Ο κόσμος τραβούσε τα μαλλιά του. Ο Βικελίδης είχε λυσσάξει καθώς έχανε την μια ευκαιρία μετά την άλλη. Κάποια στιγμή προς το τέλος ο Βικελίδης που είχε το παρατσούκλι «Μακεδονικό τανκ» μπήκε με την μπάλα στα δίχτυα. Υπήρχε η ατμόσφαιρα του πολέμου, όλοι ξέραμε πως ήταν θέμα χρόνου να μας χτυπήσει την πόρτα». 

 Το τελευταίο ματς του ΠΑΟΚ πριν το πόλεμο έγινε νωρίτερα, στις 20 Οκτωβρίου με τον Μακεδονικό, και του Ηρακλή στις 26/10 με τον Μέγα Αλέξανδρο. «Τους πρώτους μήνες της κατοχής γίνονταν κάποια φιλικά παιχνίδια στην Θεσσαλονίκη. Έπαιζαν για λιγότερο από 90 λεπτά όμως. Οι ομάδες ήταν αποδεκατισμένες. Πολλοί ποδοσφαιριστές είχαν φύγει για το μέτωπο. Το γήπεδο του ΠΑΟΚ είχε επιταχθεί από τους Γερμανούς που το χρησιμοποιούσαν για τις ανάγκες τους. Από το 1943 και μετά τα φιλικά παιχνίδια και τουρνουά θα πυκνώσουν», λέει ο Δήμος Φυντανίδης, πρώην πρόεδρος του ΠΑΟΚ. 

Στην Αθήνα το τελευταίο πριν το πόλεμο παιχνίδι του Παναθηναϊκού έγινε στις 20 Οκτωβρίου με τους «πράσινους» να χάνουν με 3-2 από τον Αθηναϊκό, ενώ την ίδια ημερομηνία, η τρομερή(εκείνη την εποχή) ΑΕΚ κέρδισε με 6-0 τον Αστέρα. Ο Ολυμπιακός για το πρωτάθλημα της ΕΠΣ Πειραιά κέρδισε τον Θησέα(4-0). 

 «Οι ομάδες μας έπειτα ανέστειλαν τις δραστηριότητες τους, σταμάτησαν τα παιχνίδια, επικρατούσε φόβος, οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν για αρκετές ημέρες. Βόμβες έπεσαν και στο κέντρο της πόλης και ανατολικά και δυτικά. Θυμάμαι τον κόσμο να απορεί με τις επιλογές των Ιταλών, πολλά από αυτά τα χτυπήματα έμοιαζαν τυφλά, δεν είχαν κανένα στόχο» λέει ο Γ. Χολέβας. 

 Η Θεσσαλονίκη με την έναρξη του πολέμου, αποτέλεσε βομβαρδιστικό στόχο των Ιταλών καθώς ήταν ένα αστικό, βιομηχανικό κέντρο κοντά στην εμπόλεμη ζώνη και κατείχε κεντρική θέση στις θαλάσσιες και οδικές αρτηρίες της χώρας.

Στην Θεσσαλονίκη χτυπήθηκαν, κυρίως, οι ανατολικές συνοικίες της πόλης, Νέα Κρήνη, Αρετσού, Καλαμαριά, Βυζάντιο, Βότσης, κ.ά., κοντά σε στρατιωτικούς στόχους, όπως το αεροδρόμιο της μικρής Μίκρας και το στρατόπεδο Κόδρα. Εξίσου επλήγησαν η Τούμπα, αλλά και οι βόρειες συνοικίες, η Επτάλοφος, η Νεάπολη, η Ξηροκρήνη και οι Συκιές , λόγω της ύπαρξης του στρατοπέδου Παύλου Μελά και του σιδηροδρομικού σταθμού. Πολλά από τα χτυπήματα δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από την παρουσία στρατιωτικών στόχων.

 Πολλές φορές χτυπήθηκαν νοσοκομεία ενώ στις 9 Φεβρουαρίου 1941, κατά τη διάρκεια μεγάλης αεροπορικής επιδρομής μια βόμβα έπεσε στη βορειοδυτική γωνιά του Ναού της Αγίας Σοφίας. Σε κάθε επίθεση, σε κάθε άκουσμα της σειρήνας, όλοι έτρεχαν τρομαγμένοι προς όποια κατεύθυνση νόμιζαν ότι μπορούσαν να σωθούν. Κάτοικοι της Ευαγγελίστριας και του Αγίου Παύλου έτρεχαν συχνά προς το λόφο του Σέιχ Σου, όπου, όμως, κινδύνευαν ακόμη περισσότερο.

 O πατέρας του Φαίδωνα Ματθαίου, Μάνθος, διετέλεσε πρόεδρος του Άρη από το 1938 ως το 1940. Σκοτώθηκε στον πρώτο βομβαρδισμό της Θεσσαλονίκης από Ιταλικά αεροπλάνα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια