Looking For Anything Specific?

ΕΟΚ- Λιόλιος: Αυτά υποσχέθηκε, για αυτά θα τον κρίνουμε

 





Η Ελληνική Ομοσπονδία Μπάσκετ μετά από πολλές δεκαετίες απέκτησε νέα διοίκηση με Βαγγέλη Λιόλιο να αντικαθιστά στον προεδρικό θώκο τον Γιώργο Βασιλακόπουλο. Σε αυτή την μακρά προεκλογική περίοδο καταγράψαμε τις τοποθετήσεις του σχετικά με όσα θέλει να αλλάξει στο ελληνικό μπάσκετ. Ας δούμε τι κατά καιρούς έχει δηλώσει:

Αναπτυξιακό- Ακαδημίες

*** "Όλοι κοιτάζουν την προβληματική Μπάσκετ λιγκ όπως την λένε και όντως έχει πολλά προβλήματα, αλλά δεν καταλαβαίνουν ότι είναι η κορυφή του παγόβουνου, δεν βλέπουν τα 9/10 που κρύβονται από κάτω. Μιλάμε για το ερασιτεχνικό μπάσκετ που νοσεί βαθύτατα και αν δεν το φτιάξουμε ώστε να στηρίζει την κορυφή του παγόβουνου, τότε δεν πρόκειται ποτέ μα ποτέ να διορθώσουμε το επαγγελματικό μπάσκετ. 

***Το μεγαλύτερο βάρος μας πέφτει στις ακαδημίες, που θέλουμε να έχουν όλα τα σωματεία και εθνικές κατηγορίες, τόσο σε μπάσκετ ανδρών όσο και γυναικών. Η έμφαση δίνεται στην υποδομή, γιατί μέσω αυτής θα φτιαχτεί η επόμενη ημέρα. 

*** Θέλουμε συνεργασία με τις Ακαδημίες Μπάσκετ ανά την Ελλάδα. Θέλουμε ενιαίο playbook, που θα αφορά το τι μπάσκετ παίζουμε στην Ελλάδα, τόσο τεχνικά όσα και αξιακά. Αυτή είναι η κατεύθυνση.

*** Θα πρέπει να έχουμε ομοσπονδιακούς προπονητές, που θα φύγουν από τα γραφεία τους για να πάνε στις ομάδες και να μιλήσουν με τους προπονητές, τις διοικήσεις και να δώσουν την κατεύθυνση. Και θα πρέπει να υποστηρίξουμε τις ομάδες ώστε να μην έχουν έξοδα όσον αφορά τα παιδιά, δεν γίνεται να έχουμε penalty κάθε φορά που ένα παιδί θέλει να αθληθεί, να πληρώνουμε στις ενώσεις το δελτίο, το αυτοκόλλητο, την μεταγραφή, την συμμετοχή στα παιδοεφηβικά. 

***Όλοι οι πόροι της ομοσπονδίας θα πάνε στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα. Θα έχουμε ανακατάταξη των εξόδων, όλες οι σπατάλες που είναι πολλές, θα πάνε στα σωματεία που δεν μπορούν να ανασάνουν. Και παράλληλα θα υπάρχουν έξτρα πόροι, όχι μόνο από την πολιτεία, αλλά και από τα έσοδα μέσω μάρκετινγκ που θα υπάρξουν,  για να μπορούν να διευκολυνθούν οι ομάδες και να βγάλουν από πάνω τους και άλλα έξοδα που υπάρχουν. Να ενεργοποιηθεί η πολιτεία και οι δήμοι και να διευκολύνουν το θέμα των μετακινήσεων, αλλά κυρίως θα δούμε μια κατεύθυνση στην οποία οι ομάδες που έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, θα μπορέσουν να προχωρήσουν.

Αναδιάρθρωση στις κατηγορίες

***Θα υπάρχει μία πλήρης αναδιάρθρωση στις εθνικές κατηγορίες. Αυτή τη στιγμή, όλοι καταλαβαίνουν ότι πρόκειται στην ουσία για τοπικά πρωταθλήματα. Και τοπικά έχουν διαλυθεί. Ο αριθμός των εθνικών πρωταθλημάτων είναι απίστευτα μεγάλος και δεν δικαιολογείται. Θα πρέπει να έχουμε μία δυνατή Α2, μία εξίσου σημαντική Β’ και μια Γ’ που θα μπορούν να παίζουν νέα παιδιά και τοπικές ενώσεις ισχυρές, που θα βοηθούν αγόρια και κορίτσια να προχωρήσουν.

***Εμένα με ενδιαφέρει τα νέα παιδιά να παίξουν μπάσκετ. Φυσικά και θα υπάρξουν ομάδες αναπτυξιακού χαρακτήρα. Φυσικά θα υπάρχουν προγράμματα στα οποία ένας αθλητής θα μπορεί να παίζει με συγκεκριμένες συνθήκες και σε μία άλλη ομάδα, αν έχει τα προσόντα να παίξει ακόμα και στην Μπάσκετ Λιγκ. Εγώ θέλω να παίρνει παιχνίδια αυτό το παιδί. Δεν πρέπει να κόψουμε το μέλλον στα νέα παιδιά.

*** Όλα αυτά όμως θα γίνουν μέσα από γενικές συνελεύσεις και με την σύμφωνη γνώμη των ομάδων. Οι ομάδες πρέπει να καταλάβουν πως αυτή είναι η στρατηγική μας, αυτό είναι το μέλλον, γιατί δεν υπάρχουν Έλληνες παίκτες και παίζουν οι άνω των 35, γιατί δεν βγάζουμε νέα παιδιά. Δεν υπάρχει καμία αναπτυξιακή διαδικασία,  δεν υπάρχουν πια πρωταθλήματα μεταξύ των ενώσεων, δεν υπάρχει έμφαση στα αναπτυξιακά. Έχουν αποδομηθεί όλα αυτά τα τελευταία 10 χρόνια και το βιώνουμε όλοι μας. Αυτό θα σταματήσει”.

***"Τον ρόλο των ομάδων τον έχουμε εκχωρήσει στους μάνατζερ. Αυτό έχει συμβεί. Οι μάνατζερ πηγαίνουν από 12 ετών και παίρνουν τα παιδιά. Αυτό είναι ευθύνη των ομάδων, αλλά κυρίως είναι ευθύνη της ομοσπονδίας, που αφήνει όλο αυτό να γίνεται και δεν τους ελέγχει, χωρίς να βάζει τα όρια. 

Ο μάνατζερ είναι κάτι δύσκολο και απαραίτητο στο μπάσκετ. Όμως, υπάρχει θεσμικό πλαίσιο. Και θα το τηρήσουμε.

”Δεν υπάρχει ανεξάρτητος ΕΣΑΚΕ, όποιος το λέει αυτό, δεν έχει ζήσει ούτε τον ΕΣΑΚΕ ούτε την ΕΟΚ. Η ΕΟΚ κάνει κουμάντο στον ΕΣΑΚΕ. Σε ό,τι πάει να πάρει απόφαση ο ΕΣΑΚΕ, πρέπει να εγκρίνει η ΕΟΚ. 

Στο παραμικρό, ακόμα και για μία διαφήμιση σε μπλούζα. Εγώ τι λέω; Πλήρης ανεξαρτησία του ΕΣΑΚΕ. Ισότιμη σχέση. Είναι άλλο πράγμα οι ΚΑΕ, άλλο το επαγγελματικό μπάσκετ, άλλο το ερασιτεχνικό, το οποίο ετοιμάζει παίκτες για να παίξουν επαγγελματικά. 

Αρχιδιαιτητής και σώμα παρατηρητών

"Όσον αφορά την διαιτησία, υπάρχουν πολλά όμορφα μοντέλα, που είναι επιτυχημένα και τα έχουμε ζήσει όλοι. Το Champions League λειτουργεί έτσι, η Ευρωλίγκα λειτουργεί έτσι, η VTB λειτουργεί έτσι. Υπάρχει ένας αρχιδιαιτητής, που έχεις εμπιστοσύνη σε αυτόν, ο οποίος ορίζει την ΚΕΔ που θα υπάρξει και στην οποία ούτως ή άλλως κι τώρα ένας στους πέντε είναι βάσει νόμου ο πρόεδρος.

 Εγώ λέω ότι θα είναι αρχιδιαιτητής -έτσι τον ονομάζω- και θα υπάρχει και το σώμα των παρατηρητών και φυσικά οι διαιτητές όλοι θα αξιολογούνται. Και με βάση αυτά, θα υπάρχουν τα θετικά-αρνητικά σχόλια και οι ποινές. Και γι᾽αυτά θα ενημερώνονται και οι ομάδες. Και αυτό δεν θα είναι μόνο στην Α1, αλλά και πιο κάτω και φυσικά στις τοπικές ενώσεις. 

Τα προβλήματα που βλέπει και βιώνει κανείς στον χώρο του δεν είναι μόνο στην Μπάσκετ λιγκ, αλλά και στις ενώσεις. Και αυτό που δεν θα επιτρέψω ποτέ θα είναι να αδικήσουν παιδιά. Και το έχουμε βιώσει όλοι μας αυτό. Λάθη θα επιτρέψω, γιατί όλοι κάνουμε. Αδικίες δεν θα επιτρέψω. Και αυτό θα είναι βασικό μέλημα του αρχιδιαιτητή. Πρέπει να είμαστε πιο ευαίσθητοι με τα παιδιά παρά με τους ενήλικες”.

Κεφάλαιο Εθνική ομάδα

"Η Εθνική ομάδα πρέπει να είναι παγκόσμια. Η ομάδα δεν πρέπει να είναι απλά η καλύτερη, αλλά να έχει τους καλύτερους. Τους καλύτερους παίκτες, τους καλύτερους προπονητές, το καλύτερο σταφ, τις καλύτερες μετακινήσεις, τις καλύτερες διαμονές, τους καλύτερους φιλάθλους που είναι οι Πελαργοί. Και πρέπει να δούμε και το θέμα των Πελαργών, γιατί κάποτε όλοι ήμασταν Πελαργοί. Πρέπει να υπάρχουν οι καλύτεροι και αξιότεροι. Όχι οι γνωστοί και φίλοι μου. Για να πετύχεις το καλύτερο αποτελέσματα θες τους καλύτερους και αυτούς που εμπράκτως το έχουν δείξει.

 Φυσικά και θα υπάρχει σχέδιο εμπορικής εκμετάλλευσης και με τα χρήματα που θα βγάζει η ομοσπονδία, θα πρέπει να χρηματοδοτεί όλο το οικοδόμημα του ελληνικού μπάσκετ. Έχουμε καταλάβει πόσο τυχεροί είμαστε που στις τάξεις μας έχουμε έναν άνθρωπο που εμπορικά όλοι θα τον ήθελαν; Εγώ έχω μία εταιρεία. Ξέρετε πόσα χρήματα ξοδεύω στο μάρκετινγκ για το προϊόν μου; Ξέρετε πόσους ανθρώπους γνωρίζω που θα ξόδευαν απίστευτα ποσά για να βελτιώσουν την εικόνα του προϊόντος τους μέσω τους αθλητισμού και των αθλητών, που είναι παγκόσμιοι;

Ξέρετε πόσα έσοδα έχουμε από τις δραστηριότητές μας; Σαν ομοσπονδία; Μηδέν. Τι έχουμε, για πείτε μου. Υπάρχει εμπορικό τμήμα; Υπάρχει μάρκετινγκ για να το κάνει αυτό; Θα μου κάποιος εμπορευματοποίηση του αθλητισμού. Κάνουμε πλάκα; Από τα χρήματα που μπορούν να φέρουν οι εθνικές ομάδες θα μπορούν να ζουν όχι μόνο οι εθνικές ομάδες, αλλά και τα ερασιτεχνικά σωματεία, ώστε να βγάλουν τον επόμενο Αντετοκούνμπο κάποια στιγμή.

 Είναι κάτι που φυσικά και θα υπάρξει, δεν το συζητάμε καν. Και έχω δείξει στην ζωή μου πως εμπράκτως το κάνω αυτό. Προσπαθώ λειτουργώντας επαγγελματικά, να προβάλλω τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Το έχω δείξει και με την ομάδα μου αυτό. Βλέπουν όλοι τις ακαδημίες, αλλά αυτή είναι η έμφασή μου και τα αποτελέσματα τα βλέπετε τώρα".


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια