Looking For Anything Specific?

Εκλογές ΕΟΚ: Οι υποψήφιοι, τα οικονομικά της Ομοσπονδίας, τα νέα δεδομένα της μεγάλης εκλογικής διαδικασίας

 




Αυτές οι εκλογές δεν μοιάζουν με τις προηγούμενες. Θα είναι διαφορετικές. Όπως όλα δείχνουν θα είναι οι πρώτες μετά από πάρα πολλά χρόνια που θα αναδείξουν ένα διοικητικό σχήμα στο οποίο δεν θα έχει το γενικό πρόσταγμα ο Γιώργος Βασιλακόπουλος. Ένας άνθρωπος που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα του ελληνικού μπάσκετ τα τελευταία 40 χρόνια. 

Πριν προχωρήσουμε σε μια ανάλυση των δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί θα πρέπει να αναφέρουμε πως βρισκόμαστε εν αναμονή προκήρυξης εκλογών οι οποίες πιθανότατα θα γίνουν τον Μάρτιο. Θυμίζουμε επίσης πως το ψηφοδέλτιο θα είναι ένα,  ενιαίο, κοινό για προέδρους και συμβούλους (12 σταυροί). Δικαίωμα συμμετοχής έχει κάθε σωματείο με ειδική αθλητική αναγνώριση και εγγραφή στο μητρώο της ΓΓΑ και συμμετοχή τα τελευταία 2 έτη σε διοργάνωση με τουλάχιστον 12 αθλητές. Το υπογραμμίζουμε γιατί πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει: Στις εκλογές της ΕΟΚ σε αντίθεση με αυτές της ΕΠΟ ψηφίζουν τα σωματεία, όχι οι Ενώσεις.

Η διαδικασία της εγγραφής των σωματείων στο μητρώο ξεκίνησε πριν από μήνες και μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλίσει την αθλητική αναγνώριση περισσότερα από 400 σωματεία. Υπάρχει η εκτίμηση πως οι εκλογές θα γίνουν με την συμμετοχή 500 περίπου συλλόγων από όλη την Ελλάδα. 

Τα έσοδα της ΕΟΚ

Για να έχετε μια εικόνα της τάξης του «μεγέθους» σε οικονομικό επίπεδο παραθέτουμε εν συντομία κάποια στοιχεία του ισολογισμού της ΕΟΚ που δημοσιεύθηκε στις 11/06/2020. 

** Η ΕΟΚ  το 2019 είχε έσοδα ύψους 6,33 εκατ. ευρώ

**Τα έσοδα της προέρχονται από: α) Επιχορηγήσεις ΓΓΑ,  2,2 εκατ. ευρώ. β) Χορηγίες 1,78 εκατ. ευρώ

γ) Διεθνείς Ομοσπονδίες  916 χιλ. ευρώ.

δ) Αθλητικές εκδηλώσεις (εισιτήρια κ.λπ.) 810 χιλ. ευρώ

ε) Διαφημίσεις , τηλεοπτικά δικαιώματα 480 χιλ. ευρώ.


**Τα σημαντικότερα έξοδα(2019) ήταν: 

-Επίσημες Εκδηλώσεις Εσωτερικού 2,16 εκατ. ευρώ.

-Διοργάνωση περιφερειακών – διασυλλογικών – πανελλήνιων πρωταθλημάτων 653 χιλ. ευρώ.

-Μισθοδοσία μόνιμου προσωπικού (βασικός μισθός – χρονοεπίδομα – επίδομα οικογενειακών βαρών κ.λπ. ) 644 χιλ. ευρώ

-Επίσημες Εκδηλώσεις Εξωτερικού 401 χιλ. ευρώ.

-Επίσημες Εκδηλώσεις Εσωτερικού & Εξωτερικού 362 χιλ. ευρώ.

-Αμοιβές προπονητών – τεχνικών συμβούλων 308 χιλ. ευρώ.

-Αθλητικό υλικό- Όργανα 261 χιλ. ευρώ

-Εισφορές σε ΙΚΑ- ΤΕΑΜ κ.λπ. 252 χιλ. ευρώ – και σε ληξιπρόθεσμες οφειλές 38 χιλ. ευρώ.

-Επιστημονική Υποστήριξη (γιατροί – φυσικοθεραπευτές, έλεγχος ντόπινγκ – ιατρικές εξετάσεις κ.λπ.) 124 χιλ. ευρώ.

Ο νέος νόμος

Σύμφωνα με το σχεδίου νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το οποίο ψηφίστηκε από την Βουλή αποφασίσθηκε η μείωση του ορίου ηλικίας στα διοικητικά συμβούλια ομοσπονδιών και σωματείων από τα 71 έτη στα 70, προχωρώντας σε εναρμόνιση με το όριο ηλικίας που έχει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).  Αυτό σημαίνει πως ο Γιώργος Βασιλακόπουλος (83 ετών) δεν μπορεί να διεκδικήσει ξανά την προεδρία. 

Οι υποψηφιότητες

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος τους προηγούμενους μήνες είχε προχωρήσει σε πλήθος επαφών, συναντήσεις με προέδρους Ενώσεων από διάφορες πόλεις. Επίσης ανταλλάσσει  απόψεις με πολλούς ανθρώπους του μπάσκετ (Νίκος Φιλίππου Τάκης Μπαλτάκος κ.α.) και εκπροσώπους ομάδων που δεν ανήκουν σε αυτό που λέμε «καθημερινό του περιβάλλον» ( Χάρης Παπαγεωργίου, Τάκης Καρατζουλίδης,  Μπάνε Πρέλεβιτς κ.α.) Παρόλα αυτά δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του ανακοινώνοντας κάποια μια λίστα υποψηφίων την οποία  προτίθεται να υποστηρίξει στις επερχόμενες εκλογές. 

 "Η διοίκηση της ΕΟΚ ήταν, είναι και θα παραμείνει παρούσα στον χώρο του αθλήματος το οποίο καθιέρωσε στο ανώτατο επίπεδο στη χώρα και έφερε την παγκόσμια αναγνώριση και θα συνεχίσει να δρομολογεί τις εξελίξεις για ανάλογη συνέχεια, πάντα μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας", ανέφερε μια τελευταία ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.  

Μένει να δούμε αν θα σχηματοποιηθεί μια ομάδα με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στην επιρροή  Βασιλακόπουλου ώστε να ζητήσουν την ψήφο των σωματείων.

Βαγγέλης Λιόλιος

Ο Βαγγέλης Λιόλιος , γιατρός στο επάγγελμα και δημιουργός της εταιρείας Coffee Island έχει εδώ και μήνες ανακοινώσει την πρόθεση του να αναλάβει την προεδρία της ΕΟΚ. Έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με όλους τους  φορείς του μπάσκετ στην Ελλάδα (παίκτες, προπονητές, διαιτητές, ιδιοκτήτες ομάδων κλπ.). Έχει δημιουργήσει  την διαδικτυακή πλατφόρμα dosepasa.gr, στην οποία μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να ενημερωθεί σχετικά με τις προθέσεις και το όραμά του.

 Η πορεία του στο χώρο του Ελληνικού μπάσκετ δείχνει πως είναι ένας μεθοδικός άνθρωπος που ξέρει να υλοποιεί τις φιλοδοξίες και στόχους που θέτει. 

Επί των ημερών του ο Προμηθέας καθιερώθηκε στις συνειδήσεις του κόσμου ως μια υπολογίσιμη δύναμη του ελληνικού μπάσκετ. Παράλληλα, είναι ο μόνος που αποφάσισε να επενδύσει (με ιδιωτικά κεφάλαια όχι μέσω κρατικού δανεισμού) στο Αναπτυξιακό Μπάσκετ. Δεν θυμόμαστε ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια κάποια ομάδα της Α1 να έχει προχωρήσει σε αντίστοιχη επένδυση για τις Ακαδημίες  με αυτή που έκανε ο Λιόλιος για το πρόγραμμα «Νους» το οποίο περιλαμβάνει έναν μεγάλο ειδικά διαμορφωμένο πολυχώρο στην Πάτρα με σπίτια για τα παιδιά, προπονητήρια,  εστιατόρια, με την παρουσία προπονητών που ασχολούνται σε καθημερινή βάση με την αγωνιστική εξέλιξη των τμημάτων υποδομής. 

Υποσχέσεις και παροχολογία

Πολλοί κατηγορούν τον Λιόλιο για υποσχέσεις και …παροχολογία σε ανθρώπους του μπάσκετ και σε σωματεία προκειμένου να κερδίσει την εύνοια τους. 

Σε τοποθετήσεις που έκανε στο παρελθόν ο κ. Λιόλιος είχε κάνει λόγο για την ανάγκη υιοθέτησης ενός σχεδίου  Μάρσαλ, που θα "σώσει το μπάσκετ", υποστηρίζοντας ότι το 60% του μπάτζετ της ομοσπονδίας πρέπει να πάει στις ομάδες και στις ενώσεις για τα επόμενα τέσσερα χρόνια! 

 Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, ένα ποσό 8-10.000 ευρώ θα πρέπει να δοθεί σαν επιδότηση από την ΕΟΚ στα σωματεία που μετέχουν στις εθνικές κατηγορίες, ενώ σε 5.000 ευρώ οριοθέτησε το ποσό για τους συλλόγους των τοπικών πρωταθλημάτων. Έκανε επίσης λόγο για γεωγραφική αναδιάρθρωση των κατηγοριών ώστε να εξοικονομηθούν έξοδα διεξαγωγής αγώνων και διαιτησίας και υποσχέθηκε πλήρως τεχνοκρατική διοίκηση.

Τον κ. Λιόλιο έχουν δηλώσει πως θα στηρίξουν στη προσπάθεια του βετεράνοι καλαθοσφαιριστές όπως ο Κώστας Τσατσαρής, ο Δήμος Ντικούδης κ.α  Πρόσφατα ο Βασίλης Ντάκουρης ανακοίνωσε πως τάσσεται στο πλευρό του όσο κι ο χρηματοδότης του Ιωνικού Βαγγέλης Τσάπας. Η υποψηφιότητα Λιόλιου για την προεδρία δείχνει να είναι "δυνατή", όμως τι γίνεται με τις υποψηφιότητες μελών για το δ.σ. ; Γενικότερα δεν έχουν ανακοινωθεί ονόματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές ως "ομάδα Λιόλιου", κάτι που ίσως γίνει σε δεύτερο χρόνο. (update όπως έγινε γνωστό την υποψηφιότητα Λιόλιου θα στηρίξουν οι Σταυρόπουλος, Ζεϊμπέκης και Κωνσταντινίδου).

Η υποψηφιότητα Φασούλα

Μια σημαντική υποψηφιότητα για την ΕΟΚ είναι κι αυτή του Παναγιώτη Φασούλα στο πλευρό του οποίου συντάχθηκαν σπουδαίες μορφές του ελληνικού μπάσκετ όπως  ο Φάνης Χριστοδούλου, ο Μέμος Ιωάννου, ο Κώστας Πετρόπουλος, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο Ευθύμης Ρεντζιάς, ο Γιώργος Καράγκουτης, η Αναστασία Κωστάκη και πολλοί άλλοι. Επίσης έχει ανακοινωθεί πως θα έχει την στήριξη προέδρων Ενώσεων (Βαγγέλης Λυμπεράτος, πρόεδρος ΕΣΚΑΝΑ, Μπάμπης Μαρκάκης, πρόεδρος ΕΚΑΣΚ, Κώστας Νικάκης, πρόεδρος ΕΣΚΑΒΔΕ, Ιωάννης Παλάτος, επίτιμος πρόεδρος ΕΣΚΑΝΑ, Αντώνης Παπαγιαννούλης, πρόεδρος ΕΚΑΣΚΕΜ , Λάζαρος Σαββίδης, πρόεδρος ΕΚΑΣΔΥΜ και του Γιάννη Τσουμή Α’ αντιπρόεδρος ΕΚΑΣΘ).  Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ίσως να έχει και την υποστήριξη του Τ. Τσαγκρώνη!

"Ήρθα για να είμαστε περήφανοι για το μπάσκετ που υπάρχει στη χώρα, από τα τοπικά πρωταθλήματα μέχρι το κορυφαίο", δήλωσε η «αράχνη» του ελληνικού μπάσκετ που πιστεύει πως πρέπει να δοθούν ρόλοι σε εκείνους που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του κάθε  πρωταθλήματος ( Α2 Ανδρών, πρωταθλήματα Γυναικών και  μικρότερων κατηγοριών).  

Αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης πόρων , στη δημιουργία τμημάτων (εμπορικού, μάρκετινγκ), στις αλλαγές σε θέματα διαιτησίας - αξιολόγησης,  στην αναδιάταξη δομής του αναπτυξιακού Μπάσκετ. Ο Π. Φασούλας έχει συγκεκριμένες προτάσεις και για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί η Εθνική ομάδα. 

Υπάρχει όμως ένα ερώτημα: Τα προηγούμενα χρόνια ο «Πάνι» βρίσκονταν κοντά στην Ομοσπονδία, συζητούσε με τον κ. Βασιλακόπουλο, ήταν στο περιβάλλον του. Γιατί το προηγούμενο διάστημα δεν είχε επιχειρήσει να προωθήσει σταδιακά κάποιες από τις δομικές αλλαγές που προτείνει σήμερα; "Eίμαι 57 χρονών, έχω εκλεγεί δύο φορές βουλευτής, έχω εκλεγεί Δήμαρχος Πειραιά και θα ζητήσω την άδεια από κάποιον; Δεν αισθάνομαι ότι πάω κόντρα στην τωρινή διοίκηση της Ομοσπονδίας, αισθάνομαι ότι θέλω να προχωρήσω το μπάσκετ", εξήγησε πρόσφατα.

Γιάννης Σγουρός, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Τάσος Δελημπαλταδάκης

Ο 69χρονος Γιάννης Σγουρός, πρώην περιφερειάρχης Αττικής και πρώην γενικός γραμματέας αθλητισμού, είχε αρχικά εκφράσει την επιθυμία του να διεκδικήσει την προεδρία της Ομοσπονδίας. Πληροφορίες όμως αναφέρουν πως τελικά δεν θα εμπλακεί στις εκλογές.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν και ανεξάρτητες υποψηφιότητες. Μια από αυτές είναι και του Έλληνα τεχνικού Βαγγέλη Αλεξανδρή, ενός ανθρώπου που έχει περάσει σχεδόν όλη του τη ζωή στα γήπεδα αφήνοντας το στίγμα του  είτε ως παίκτης είτε ως προπονητής. Πληροφορίες αναφέρουν (παρά τις προσεγγίσεις που έχει δεχθεί) πως έχει αποφασίσει οριστικά να κατέβει ως ανεξάρτητος με στόχο να συνεισφέρει στην βελτίωση συνθηκών στο ελληνικό μπάσκετ σε όλα τα επίπεδα. 

Είναι επίσης γνωστό πως υποψηφιότητα θα θέσει και ο γνωστός ατζέντης καλαθοσφαιριστών Τάσος Δελημπαλταδάκης: "Μπορεί να μην έχω πλάτες πολύ μεγάλες και πλάτες πολύ γυμνασμένες... είναι όμως δικές μου και μόνο σε αυτές βασίζομαι", δήλωσε πρόσφατα.

Φήμες θέλουν να σκέφτεται το ενδεχόμενο υποψηφιότητας κι ο κόουτς Γιώργος Καλαφατάκης. 

Σύμφωνα με τις στοιχηματικές εταιρείες ελαφρύ προβάδισμα για την προεδρία της ΕΟΚ έχει ο Βαγγέλης Λιόλιος. Η εταιρεία Stoiximan δίνει απόδοση 1.80 στην περίπτωση του και στου Π. Φασούλα 2.30. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια