Looking For Anything Specific?

Νέα αποστολή Έλληνα ορειβάτη σε οροσειρά των Ιμαλαϊων: Στόχος του το Grant Slam- Δεν το βάζει κάτω ο Αντ.Συκάρης

 



Αναπούρνα: Ορεινός όγκος των Ιμαλαϊων στο βόρειο κεντρικό Νεπάλ ύψους 8.093 μέτρων. Είναι η 10η ψηλότερη κορυφή στον κόσμο. 

Αυτός είναι ο νέος στόχος του ακούραστου –ατρόμητου Έλληνα ορειβάτη Αντώνη Συκάρη ο οποίος πριν από ένα 24αωρο επέστρεψε στις αγκαλιές των αγαπημένων του ανθρώπων μετά από μια υπεράνθρωπη προσπάθεια όπως ήταν αυτή της κατάκτηση της κορυφής K2 στο Πακιστάν σε υψόμετρο 8.611 μέτρων, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ κι από κανέναν κατά τους χειμερινούς μήνες.

"Μεγάλος μου στόχος είναι το Grant Slam. Δηλαδή η κατάκτηση 14 κορυφών ύψους άνω των 8.000 μετρών", έλεγε στο SportBublle ο Αντώνης τον Δεκέμβριο του 2020 λίγο πριν από την αναχώρηση με προορισμό το Ισλαμαμπάντ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του, η αναχώρηση με τελικό προορισμό την κορυφή Αναπούρνα θα γίνει στα τέλη Μαρτίου(πιθανότατα 24/3). 

Ο Αντώνης Συκάρης, έχει πραγματοποιήσει 60 ορειβατικές αποστολές σε διάφορες χώρες του κόσμου. Είναι ο μόνος Έλληνας, που έχει σκαρφαλώσει 4 από τις 14 κορυφές άνω των 8.000 μέτρων, το Everest 8.848μ., το Kangchenjunga 8.586μ., το Lhotse 8.516μ. και το Manaslu 8.163μ. Είναι ο μόνος Έλληνας, που έχει σκαρφαλώσει 54 κορυφές πάνω από τα 4.000m στις Άλπεις.

Οι μνήμες από την προσπάθεια κατάκτησης του Κ2 (στην οποία τελικά κατάφερε να ανέβει μόνο  μια ομάδα 10 Νεπαλέζων Σέρπα) είναι φυσικά ακόμη πολύ νωπές για τον Αντ. Σύκαρη που είδε πέντε ορειβάτες από την ομάδα του να χάνουν την ζωή τους



Σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104.9FM” μεταξύ άλλων είπε:

"Το ποσοστό πιθανότητας επιτυχίας που είχαμε να φτάσουμε στην κορυφή ήταν 3%. Τα προηγούμενα 20 χρόνια όσες προσπάθειες και αν είχαν γίνει, χειμώνα, σε αυτή τη μυθική κορυφή, δεν ήταν επιτυχείς.  Από τη μία φέτος είχαμε την επιτυχία των 10 Νεπαλέζων Σέρπα που κατέκτησαν την κορυφή χειμώνα κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ στην ιστορία. Από την άλλη όμως, είχαμε τραγωδίες που χτύπησαν την υπόλοιπη διεθνή ομάδα με ορειβάτες από 16 χώρες

Από τα τέλη Δεκέμβρη ακόμη και στο base camp όλοι κοιμόμασταν για περίπου 50 ημέρες με θερμοκρασίες από -19 μέχρι -29 βαθμούς Κελσίου. Ακόμη πιο σκληρές μάλιστα ήταν οι συνθήκες που αντιμετωπίζαμε όποτε ανεβαίναμε προκειμένου να εγκλιματιστούμε

 Οι πολικές αυτές θερμοκρασίες μαζί με τους ανέμους και το μεγάλο υψόμετρο συντελούσαν σε πιθανότητες επιτυχίας του 3%. Οι πιθανότητες να χάσει κανείς τη ζωή του ήταν πάρα πολλές κάτι που δυστυχώς τελικά και έγινε, αφού ήμασταν 19 ορειβάτες και έχασαν τη ζωή τους πέντε", περιέγραψε σοκαρισμένος ο κ.Συκάρης.

"Στην τελική μας προσπάθεια αφού είχαμε ολοκληρώσει τον εγκλιματισμό μας -κατά τη διάρκεια του οποίου οι δέκα σέρπα έφτασαν στην κορυφή Κ2- έχασε τη ζωή του ο αρχηγός μας, ο πολύπειρος Ισπανός Σέρτζι Μινγκότε που κατέπεσε από το Camp 1 κάτι που μας σόκαρε. 

Προσπαθούσαμε να βρούμε 3-4 ημέρες ένα παράθυρο του καιρού ώστε να ανέβουμε στην κορυφή, Στις 4 Φλεβάρη καταφέραμε να φτάσουμε για πρώτη φορά μετά τους 10 νεπαλέζους στα 7.550 μέτρα του βουνού και στο Camp 3. Εκεί όμως οι σκηνές που είχαν αφήσει οι σέρπα ήταν καλυμμένες από χιόνι και έτσι χρειάστηκε στους -40 βαθμούς να μείνουμε ανά 7-8 άτομα σε μόλις 3 σκηνές που ήταν για δύο άτομα. Το χειρότερο όμως ήταν πως όσο ψάχναμε για να βρούμε τις θαμμένες από το χιόνι υπόλοιπες σκηνές οι περισσότεροι από εμάς πάθαμε κρυοπαγήματα", εξηγεί ο κ.Συκάρης.




"Ήθελα πάρα πολύ να ανέβω στην κορυφή για τη χώρα μου. Ήθελα να ανέβω για τους Έλληνες. Άνοιξα τα παπούτσια μου στη σκηνή και τότε με κράτησαν οι συναθλητές μου, ο φίλος μου ο Νοέλ από τη Βόρειο Ιρλανδία και ο Σλοβένος συναθλητής μου Τόμας: μου έλεγαν πως εάν φύγω κινδύνευα με φοβερά κρυοπαγήματα …" 

Ο Έλληνας ορειβάτης τελικά δεν ακολούθησε τους τέσσερις συναθλητές του προς την κορυφή  τους οποίους περίμενε μια εξέλιξη τραγική αφού οι τρεις από αυτούς σήμερα αγνοούνται.

"Δεν ξέρω τι θα συνέβαινε, εάν είχα ανεβεί μαζί τους. Δεν ξέρω εάν θα άλλαζα τον ρου της ιστορίας. Είναι ερωτήματα που θα υπάρχουν μέσα μου σε όλο το υπόλοιπο της ζωής μου…", εξομολογείται ο κ.Συκάρης που διηγήθηκε  πως και στην επιστροφή από το Camp 3 έχασε την ζωή του ένας ακόμη συναθλητής του,  ο Βούλγαρος Ατανάς Κατόφ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια