Looking For Anything Specific?

Έρευνα ΤΕΦΑΑ ΠΘ: Η υποκινητικότητα βλάπτει την ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής των παιδιών

 




Mεταξύ των προβλημάτων που προκύπτουν από την πανδημία είναι κι αυτό της υποκινητικότητας. Η υποκινητικότητα και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία, στην ψυχική ευεξία και στην ποιότητα ζωής των ατόμων όλων των ηλικιών. Αυτό αναφέρει η  Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας με αφορμή αποτελέσματα εκατοντάδων ερευνών που ανά τον κόσμο έχουν γίνει σχετικά με τις συνέπειες του εγκλεισμού μας εξαιτίας του κορονοϊού

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα πραγματοποίησε επίσης πρόσφατα το  Εργαστήριο Ψυχολογίας της Άσκησης και ποιότητας ζωής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 

Σύμφωνα με αυτήν ο μέσος όρος ψυχικής ευεξίας των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων είναι σημαντικά χαμηλότερος σε σχέση με τους διεθνείς δείκτες. Η επίδραση της φυσικής άσκησης στην ψυχική ευεξία των μαθητών στην καραντία αποδυκνείεται καθοριστική όπως έδειξε η έρευνα στην οποία συμμετείχαν συνολικά 1.000 αγόρια και κορίτσια.

Οι φοιτητές που συμμετείχαν στην εργασία είχαν την καθοδήγηση του αντιπρύτανη καθηγητή Αθλητικής Ψυχολογίας κ. Γιάννη Θεοδωράκη  και του καθηγητή Ψυχολογίας της Απόδοσης στον Αθλητισμό κ. Αντώνη Χατζηγεωργιάδη

"Η καραντίνα αυξάνει το στρες"

"Ο περιορισμός λόγω καραντίνας αυξάνει το στρες και βλάπτει την ψυχική υγεία. Για τον λόγο αυτό, το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε πρόσφατη έρευνα εξέτασε τη σχέση της φυσικής δραστηριότητας με την ψυχική διάθεση και την ευεξία σε 1.000 περίπου αγόρια και κορίτσια Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας, κατά την περίοδο εφαρμογής των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης" δήλωσε οι Γιάννης Θεοδωράκης και πρόσθεσε:

"Τα δεδομένα της έρευνας συγκεντρώθηκαν σε περίοδο, κατά την οποία βρισκόταν σε ισχύ η τηλεκπαίδευση και η αναστολή λειτουργίας σχεδόν όλων οργανωμένων μορφών άσκησης και άθλησης, μέτρων που περιορίζουν σημαντικά την κινητικότητα των παιδιών". 

Τα παιδιά-μέλη συλλόγων

Η έρευνα έδειξε πάντως πως τα παιδιά που είναι μέλη αθλητικών συλλόγων ακόμα και σε καθεστώς καραντίνας και αποχής από τον αθλητισμό, ανέφεραν πιο συχνή φυσική δραστηριότητα, τόσο μέσα στο σπίτι, αλλά και κυρίως έξω από αυτό, και παράλληλα υψηλότερη θετική διάθεση και ενέργεια και χαμηλότερο εκνευρισμό. Ακολούθως είχαν σημαντικά υψηλότερο δείκτη ευεξίας (μέσος όρος 13,9), σε σύγκριση με παιδιά που δεν συμμετέχουν σε αθλητικούς συλλόγους (μέσος όρος 11,2). 

Η συχνότητα της φυσικής δραστηριότητας σχετίστηκε θετικά με την καλή διάθεση και με την ευεξία. Δηλαδή, όσο περισσότερο γυμνάζονταν ή περπατούσαν τα παιδιά, τόσο καλύτερη ήταν η ψυχική τους ευεξία. 

Στην έρευνα επισημαίνεται πως "τα ευρήματα αναδεικνύουν τις σημαντικές επιπτώσεις των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στην ψυχολογία των παιδιών, ωστόσο, τονίζουν τη σημασία της άσκησης και σηματοδοτούν την ανάγκη για προώθηση της φυσικής δραστηριότητας για τη μετρίαση των επιπτώσεων και την προαγωγή της ψυχικής υγείας και της ποιότητας ζωής των παιδιών".

Πηγή: e-thessalia.gr- pe.uth.gr- psych.pe.uth.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια