Looking For Anything Specific?

NBA:Το φαινόμενο ΛεΜπρόν Τζέιμς, o Αντετοκούνμπο οι haters και η δυναμική των Ουίζαρντς - Ο κόουτς Γαλάνης γράφει και αναλύει

 





Πως τα καταφέρει ο ΛεΜπρον Τζέιμς στα 37 του να διατηρείται σε αυτή την κατάσταση; Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των Front Desk στις ομάδες του ΝΒΑ; Πως και γιατί καινοτομεί το staff του Τορόντο;

Ο πολυταξιδεμένος κόουτς Δημήτρης Γαλάνης απαντάει σε μια σειρά ερωτημάτων που του θέσαμε σχετικά με το ΝΒΑ ενώ μοιράστηκε μαζί μας πληροφορίες και γνώσεις που απέκτησε από την επαφή του με σημαντικούς ανθρώπους στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Διαβάστε την πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση του:

"Το ΝΒΑ είναι ένας φορέας, όπου τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι ο ανταγωνισμός, η σύνθεση και η εξωστρέφεια.

Υπάρχει ένα κομμάτι που ανήκει στους προπονητές , GM,βοηθούς, scouters κτλ και  έχει να κάνει με το αγωνιστικό. Υπάρχει και το εμπορικό κομμάτι , όπου εκμεταλλεύονται κάθε δυνατότητα, ιδέα και απευθύνονται σε όλο το πλανήτη.

Στο εμπορικό κομμάτι, υπάρχουν άνθρωποι που συμμετέχουν σε meetings,ομάδων του ΝΒΑ, του Consulting του NBA, της NIKE,όπου μεταφέρουν πράγματα ασύλληπτα. Αν μπορούσαν θα έβαζαν και σημαία στο φεγγάρι! Η τάση τους είναι να κάνουν το αδύνατο!

Ο φίλος δημοσιογράφος Θοδωρής μου είπε να γράψω για το ΝΒΑ, κάνοντας μου κάποιες ερωτήσεις. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

Ο Coach Phil Handy ο ΛεΜπρον και οι Λέικερς

Όλοι ρωτούν για τον James.Τον έχω παρακολουθήσει σε αρκετά παιχνίδια. Είναι φαινόμενο! Η πιο κοντινή προσέγγιση ήταν πέρσι, ακριβώς πριν την πανδημία, όπου παρακολούθησα 5 προπονήσεις των Lakers.Σε αυτό βοήθησε η πολύ καλή σχέση φιλίας που είχαμε από τους Raptors ,με τον Skill Development ,Coach Phil Handy.

Ο Coach Handy (ο υιός του έπαιξε στο Λαύριο) ήταν η σκιά του Leonard στο Τορόντο.8.30-10 κάθε πρωί, game day or not,back to back or not,o Coach Handy ήταν με τον Kawi στο μισό γήπεδο. Έμφαση στη επίθεση από τις 45, κατέβασμα στο low post,work on pivoting. Χρησιμοποιούσε 8-9 ντρίπλες για να επιτεθεί! 

Το Skill Development και το Personal Tactics δεν έχουν έρθει ακόμη στην Ευρώπη. Χρησιμοποιούνται μεμονωμένα από κάποιες ομάδες σε επαγγελματικό επίπεδο. Ο Kawi έκανε φανταστικά play offs και οι Lakers έκαναν σούπερ προσφορά στον Coach Handy. Δεν μπορούσε να αρνηθεί. Κατάγεται και από το LA. Η μετάβαση του Coach Handy στους Lakers ήταν κομβικό γεγονός.

Η ποιότητα της δουλειάς του και η επαφή που έχει με τους James, Davis βοήθησαν απίστευτα τους Lakers. Δύσκολο να το πιστέψουν κάποιοι αλλά οι δύο μεγάλοι stars αναζητούσαν τον Coach Handy!

Δούλευαν σε τακτικά κομμάτια, εστίαζαν  στην αναγνώριση της άμυνας, μα κυρίως θωρακίζονταν mentally.O James είναι σίγουρα ένα θαύμα της Φύσης, έχει απόλυτο αυτοέλεγχο, μηδαμινή σχέση φθοράς με τα media,ολόκληρο staff αποκατάστασης, μα κυρίως μετάλλαξε το παιχνίδι του

Τα τελευταία χρόνια έγινε ο απόλυτος παίκτης PNR. Ένας αθλητής που ξεχώριζε για το 1 εναντίον 1,έγινε decision maker .Η μεταλλαγή του Physical σε Think & Play είναι προϊόν προπονητικής απόφασης και προσέγγισης. Αυτή η απόφαση , σε συνδυασμό με την συγκεκριμένη προπόνηση, απαντούν στο ερώτημα γιατί ο James is still on his Throne...



Οι Wizards οργανώνονται πολύ καλά 

Για την ομάδα που κατά τη γνώμη του έχει τα στοιχεία να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον:

"Θα απαντήσω διαφορετικά. Ποια ομάδα έχει εκείνο το Front Desk, το οποίο με τους Coaches,θα κάνουν τις πιο σωστές κινήσεις; Τι εννοώ. Ποιος περίμενε ότι κάποια ομάδα θα έπαιρνε τον λεπτούλη Γιάννη, θα επένδυε όλο το project του Οργανισμού και θα έφτανε να διεκδικεί Πρωτάθλημα, υπερπολλαπλασιάζοντας τις μετοχές της ομάδας; 

Ποιος θα έδινε τα κλειδιά της ομάδας στον ...ανήλικο Donsic; Ποιος θα έδινε τόσες μπάλες και προσπάθειες σε δύο under-size guards Hero & Robinson; Αυτό που θέλω να πω, ότι όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο Front Desk.Προσοχή! Όχι, στο Ελληνικό σύστημα, με τους παρατρεχάμενους που παίρνουν ή επηρεάζουν αποφάσεις αλλά χωρίς καμία ευθύνη.

Ταλέντο έχουν οι Suns (Ayton,Booker,Cameron Johnson),Memphis (Clarke, Jo Morant,Tilman)Pacers (Holiday,Brogdon,McDermott) και άλλες αρκετές ομάδες. Όμως εγώ θα αναφερθώ σε έναν Οργανισμό που τώρα μπορεί να είναι χαμηλά, αλλά οργανώνεται πολύ σωστά. Είναι οι Wizards. 

Σοβαρός ιδιοκτήτης και GM,φορέας με μεγάλη συνοχή και θα πω μόνο τούτο: Είναι η μοναδική ομάδα στην Αμερική, όπου η ομάδα του ΝΒΑ, της GLeague και του WNBA συστεγάζονται σε διαφορετικές εγκαταστάσεις, αλλά στον ίδιο χώρο. Οι δε προπονητές συνεργάζονται, αλληλοβοηθιούνται και το σύνθημα είναι DC Unity. Έχοντας δει από κοντά πως λειτουργεί αυτό, είναι φοβερό, συν το γεγονός ότι έκαναν 2 μεταγραφές διοικητικών στελεχών με υψηλό δείκτη επάρκειας. Πιστεύω το μέλλον τους ανήκει".

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και οι haters

"’Όλο το ΝΒΑ θεωρεί ότι το παρόν και το άμεσο μέλλον ανήκει στο Γιάννη. Όλοι θαυμάζουν το work ethic του Γιάννη και  δεν  δίνουν δεκάρα για τους Haters.

To NBA είναι δύσκολο, σε παρακολουθεί όλος ο πλανήτης, μα συνάμα   δίκαιο. Επίσης γνωρίζω, ότι όλοι οι Οργανισμοί, δεν βγάζουν στη φόρα όλα όσα σκέφτονται, ή θέλουν ή υπονοούν. Ξέρουν ότι στα play-off,το ψυχολογικό και πνευματικό κομμάτι είναι το κυρίαρχο. Προσωπικά, κάθε φορά που μπαίνω σε ομάδα του ΝΒΑ, νιώθω περήφανος ως Έλληνας, γιατί όλοι μιλούν με θαυμασμό γαι τον Greek Freak".



Το Χιούστον ο Χάρντεν και το trade

"Aρχικά θα πω, λίγα λόγια για το Houston. Δεν το έχω επισκεφθεί, αλλά συζητώντας με τον scouter Fabrizio Basnati  και τον Analyst Fransesco Alfier  των Clippers, μου είπαν ότι το Houston είναι πρωτοπόρος οργανισμός για διάφορα κομμάτια του παιχνιδιού και της οργάνωσης. Μου είπαν ότι είναι η πρώτη ομάδα στο ΝΒΑ που θέσπισαν το Valuation Department

Ραφινάρουν πληροφορίες από τους scouter και κυρίως ενδιαφέρονται για πληροφορίες προσωπικότητας και αγωγής του αθλητή.Τους ενδιαφέρουν πολύ πληροφορίες από την Ευρώπη.

Το Houston στα δικά μου μάτια πόνταρε στον Harden στο ταλέντο του, υιοθέτησε το small ball, απορρόφησε και τα τερτίπια του. Τώρα μετά το trade που έκανε, ξαναχτίζει μία νέα κατάσταση.

Οι Nets ξεκινούν με μεγάλες προσδοκίες. Έχουν stars που έχουν λόγους να αποδείξουν και κίνητρο. Ως οργανισμός είναι πολύ οργανωμένος. Έχουν το μεγαλύτερο staff στο ΝΒΑ.Η επιλογή του Coach D’Antoni δίπλα στο Steve Nash, είναι κομβική".

Το staff του Τορόντο, καινοτομεί

"Για τους Raptors, θα μπορούσα να γράψω και ένα μικρό βιβλίο. Για μένα είναι ο καλύτερος Οργανισμός στο ΝΒΑ! Gm Masaj. Δούλευε στο Denver, Coach Karl & Coach Welch.

Ο απόλυτος κυρίαρχος, λατρεύει τις νέες ιδέες, τολμάει και συνδυάζει το αδύνατο! Η ομάδα έχει απίστευτη δομή, με εναλλαγή ρόλων μεταξύ των μελών του staff (αυτό συμβαίνει μόνο στους Raptors  με φοβερά αποτελέσματα συνοχής και συνεργασίας),Basketball με πολλές Ευρωπαϊκές επιρροές, βλέμματα στραμμένα για project στην Αφρική, marketing “playing as Nation-Canada” και ασύλληπτα στεγανά στα λογισμικά τους.

Προσωπικά, χρωστώ πολλά από άποψη κουλτούρας και προσέγγισης του Basketball στο Coach Sergio Scariolo.Το staff του Τορόντο,καινοτομεί. Έκαναν Stretch Play 4 τον Siakam ξεκινώντας τη δημιουργία από αυτόν, έκαναν 2 κοντούς και ... χοντρούς stars (Lowry, VanVleet ),επανέφεραν την Old School άμυνα στη μπάλα, έπαιξαν ζώνες και σύνθετες άμυνες, ενεργοποίησαν όλο το playbook του Coach Scariolo, άλλαξαν τον Valanciunas που ήταν αγαπητός στο κόσμο και έφεραν το Gasol ,προσθέτοντας δημιουργία και assist από το 5,εισήγαγαν το Personal Tactics  με τον Kawi, έβαλαν όλο το Καναδά στο παιχνίδι και ένα σωρό άλλα πράγματα…Τελικά στέφθηκαν Πρωταθλητές.

Ιατρικοί έλεγχοι στο stuff ώστε αυτό να είναι ακμαίο!

Θα πω ένα τελευταίο, που μπορεί κάποιους από τους αναγνώστες να φανεί αδιάφορο, αλλά θα ήθελα να το διαβάσουν οι συνάδελφοι προπονητές, ειδικά σε επαγγελματικό επίπεδο.

Όταν κάποιος κοουτσάρει και έχει επιβαρημένο πρόγραμμα, εξαντλείται. Αυτό αναφέρεται ως Coaching Burn out.Tα κουστούμια που κάποτε αγόρασες και ήταν στα μέτρα σου, τώρα από πίσω μοιάζουν με .. καμπαρντίνες! Ακόμα και σε αυτό το κομμάτι οι Raptors έχουν βούληση και θέλουν το staff ακμαίο.

Ο ιατρικός έλεγχος του staff είναι ενδελεχής και συστηματικός. Θέλουν αυτοί που παίρνουν αποφάσεις, συνθέτουν ιδέες να είναι πνευματικά διαυγείς. Οι νίκες ακολουθούν...Οι Raptors έχουν τεράστιο υπόβαθρο και δομή, έχουν χώρο στο salary cup και θα κινηθούν ανάλογα".





Οι εμπειρίες και τα ταξίδια στο ΝΒΑ

Πήγα στο Sacramento σε μία πολύ κακή περίοδο, όπου ο Cazins πλακώνονταν με όλους .Η προπονητική φυσιογνωμία του Coach Karl τεράστια και πολλές ιδέες από το Coach Walberg.O συμπαθής Divac,δεν πέτυχε παρότι προσπάθησε πολύ. Η Ελληνικής καταγωγής κ. Κολοκοτρώνη που είναι στη Διοίκηση κάνει καταπληκτική δουλειά, έφτιαξαν ένα πανέμορφο νέο γήπεδο.Η φιλία με το Κώστα Κουφό πολύτιμη για μένα...

Θα μπορούσα να γράφω μέρες για τα ταξίδια στο ΝΒΑ. Είναι ταξίδια δύσκολα. Απαιτούν φοβερή οργάνωση, πολύ κοπιαστικά, είσαι όλη μέρα στο γήπεδο και όταν γυρίζεις κατάκοπος πρέπει να οργανώσεις τη καταγραφή σου. Όμως η ανταμοιβή είναι σημαντική. Γνωρίζεις νέους τρόπους σκέψης, οργάνωσης, δοκιμάζεις το “ξέρω “ σου , υπάρχει εσωτερική ζύμωση. Υπάρχουν και εκπλήξεις. Meetings με προπονητές, σου δίνουν να κάνεις την προπόνηση των South Bay Lakers, σε ρωτάνε GM γαι τα Ελληνόπουλα, ξέρουν λεπτομέρειες και ονόματα, ρωτούν   για τον Νικολαϊδη, το Ματζούκα, κ.α..,τρως και μιλάς για Bsketball κάποια στιγμή με τον  Karnisovas...

Όμως, αυτό που δεν αλλάζεται με τίποτα είναι η προπονητική εκτίμηση. Άνθρωποι που γνώρισα, με βαριά βιογραφικά, επώνυμοι, άνοιξαν τα σπίτια τους, με φιλοξένησαν, μου φέρθηκαν με εκτίμηση και σεβασμό. Αυτό δεν το ξεχνώ. Μου θυμίζει κάθε φορά, τι υπέροχο άθλημα είναι το Basketball. Moυ ενισχύει την άποψη, ότι η γνώση και οι Coaches οδηγούν το άθλημα. Μου δίνουν δύναμη, να συνεχίσω να αναζητώ τους δικούς μου μοναχικούς δρόμους.

Θόδωρε, σε ευχαριστώ, ήταν όμορφο συναίσθημα να κάνω μία αναδρομή των τελευταίων χρόνων".








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια