Looking For Anything Specific?

Old Stories: "Είναι αλήθεια, επένδυσα τα χρήματα της μεταγραφής μου σε ράβδους χρυσού..."

Ο ΠΑΟΚ του 1976

 

Ένα μάλλον... ευχάριστο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες αθλητές όταν αποκτούν απότομα χρήματα από τις ομάδες τους σχετίζεται με το πώς και πού να τα επενδύσουν. Στο ίδιο δίλημμα είχε βρεθεί πριν από πολλά χρόνια κι ο διεθνής ποδοσφαιριστής Κώστας Ορφανός για τον οποίο στην εκπομπή: «Η ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου»,(μια συμπαραγωγή της ΕΡΤ με τη Nova) είχε αναφερθεί πως πληρώθηκε σε ράβδους χρυσού! 

Ο Κώστας Ορφανός θυμήθηκε για λογαριασμό του SportBubble αυτή την παλιά ιστορία:

"Τα πράγματα έχουν ως εξής: Η μεταγραφή μου έγινε το καλοκαίρι του 1980. Ήταν η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είχε προηγηθεί αυτή του Θωμά Μαύρου στην ΑΕΚ με κόστος τα 15 εκατομμύρια, ενώ η δική μου είχε φτάσει τα 24 εκατομμύρια. Ήταν αρκετά χρήματα για την εποχή. Στη συνέχεια έσπασε κι άλλο ρεκόρ με την μεταγραφή του Νίκου Αναστόπουλου που ανέβηκε στα 40 εκ.δρχ.

 Εγώ είχα συμφωνήσει να πάρω από τον Ολυμπιακό περίπου 4 εκ. δρχ. και ένα σημαντικό ποσό ως προκαταβολή. Τότε λοιπόν αποφάσισα ένα μέρος αυτών των χρημάτων να το επενδύσω σε ράβδους χρυσού. Προερχόμουν από μια οικογένεια σχετικά φτωχή. Ήθελα να κάνω την καλύτερη δυνατή επένδυση και για το μέλλον. Κατέληξα στο συμπέρασμα πως αυτή ήταν η καλύτερη επένδυση που μπορούσα να κάνω. Αυτή ήταν η αλήθεια, όχι πως ο Ολυμπιακός με πλήρωσε σε ράβδους χρυσού.


 Δεν το μετάνιωσα γιατί μετά από χρόνια με εκείνη την επένδυση κι αφού τελείωσα τις σπουδές μου στο Πολυτεχνείο, ξεκίνησα να δραστηριοποιούμαι στον χώρο των κατασκευών στη Θεσσαλονίκη. Κι ο ΠΑΟΚ θεωρώ πως βγήκε ωφελημένος. Με εκείνα τα χρήματα η διοίκηση απέκτησε τέσσερις καλούς ποδοσφαιριστές, τον Δημόπουλο, τον Ψαρά, τον Τριανταφυλλίδη και τον Γεωργόπουλο. Οι τρεις από αυτούς είχαν ενεργή συμμετοχή στην κατάκτηση του πρωταθλήματος του ΠΑΟΚ λίγα χρόνια μετά. 

Γιατί έφυγα; Ο Λόραντ ήταν ένας από τους καλύτερους προπονητές που είχα. Όταν τέθηκε θέμα, αν θα φύγω ή όχι, είπε πως δεν είχε κανένα πρόβλημα για να γίνει αυτή η μετακίνηση. Αυτή η αντιμετώπιση με έβαλε σε σκέψεις και άρχισα να εξετάζω πιο σοβαρά το ενδεχόμενο μιας αποχώρησης. Είχα συμπληρώσει πέντε  χρόνια στην αντρική κι άλλα δυο που προπονούμουν ως έφηβος με την πρώτη ομάδα. Το είδα ως μια ευκαιρία".

Με αφορμή την επικοινωνία μας, μπαίνουμε στον πειρασμό να ρωτήσουμε τον κ. Ορφανό και τη γνώμη του για τον σημερινό ΠΑΟΚ: "Δεν έχω ανησυχία σχετικά με το πρωτάθλημα. Ξέρω πως ο ΠΑΟΚ θα έχει και φέτος πρωταγωνιστικό ρόλο. Μπορεί να τα καταφέρει, μπορεί και όχι. Δεν θα στεναχωρηθώ αν χάσω φέτος το πρωτάθλημα. Αυτό που με λυπεί είναι πως τα τελευταία χρόνια η ομάδα, παρά την μεγάλη επένδυση που έχει κάνει δεν έχει καταφέρει να κάνει τα βήματα που ίσως περιμέναμε στην Ευρώπη. Οι αποκλεισμοί μας τα τελευταία χρόνια και η εικόνα μας δεν ήταν ίσως αυτή που αναμέναμε". 



Σχετικά με τον Πάμπλο Γκαρσία: "Ο ΠΑΟΚ το έκανε παλαιότερα με τον Ίβιτς, ο οποίος επίσης είχε ξεκινήσει από τις Ακαδημίες και σταδιακά ανέβηκε στην  πρώτη ομάδα. Σήμερα, ο Ίβιτς εργάζεται στην Μεγάλη Βρετανία. Θέλω να πω πως είναι πολύ ευχάριστο να βλέπεις πως ο ΠΑΟΚ δημιουργεί και να αναδυκνείει πολύ αξιόλογους προπονητές". 

Σχετικά με το μεγάλο ταλέντο του Δικεφάλου, τον Χρήστο Τζόλη είπε: "Είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση αυτό το παιδί. Αξιοποιεί τον χώρο που έχει σε σχέση με την εστία. Το μυαλό του, ο τρόπος παιχνιδιού του εστιάζει στο γκολ. Είναι επίσης εντυπωσιακό και δείχνει και την ωριμότητα της σκέψης του πώς δεν εκβιάζει καταστάσεις, δείχνει να ξέρει τα όρια του. Όταν δει πως δεν έχει περιθώρια να ελιχθεί δεν εκβιάζει προσπάθεια, δίνει την μπάλα. Αυτό είναι κάτι που μου αρέσει σε αυτό το παιδί". 

**Στις σκέψεις του Κώστα Ορφανού είναι η έκδοση ενός λευκώματος σχετικά με τη ζωή και την διαδρομή του στον χώρο του ποδοσφαίρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια