Looking For Anything Specific?

Νίκος Ζήσης: "Το άθλημα αλλάζει, είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, να αναδείξουμε Έλληνες πρωταγωνιστές"

 




Ο Νίκος Ζήσης συμμετείχε σε μια μεγάλη διαδυκτιακή συζήτηση που διοργάνωσε η Διεύθυνση Αθλητισμού της Χ.Α.Ν.Θ. και το Τμήμα Μπάσκετ στις 26/12 την οποία παρακολούθησαν δεκάδες παιδιά των Ακαδημιών της Χ.Α.Ν.Θ. κι όχι μόνο. Ο διεθνής γκαρντ μίλησε για την διαδρομή του στο μπάσκετ δίνοντας παράλληλα χρήσιμες συμβουλές στους νεαρούς καλαθοσφαιριστές που τον άκουσαν με μεγάλη προσοχή.

Την διαδικτυακή συνεδρία συντόνισε ο Γενικός Αρχηγός του Τμήματος Καλαθοσφαίρισης και προπονητής της ανδρικής ομάδα της Χ.Α.Ν.Θ. Νίκος Κεραμεύς, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε ο Διευθυντής Αθλητισμού Δημήτρης Καραΐσκος.

"Ξεκίνησα στην Χ.Α.Ν.Θ. από την ηλικία των 7 ετών κι έμεινα για 10 χρόνια", είπε αρχικά ο Ν. Ζήσης προσθέτοντας: "Ο πατέρας μου είχε ακούσει καλά λόγια για την Ακαδημία και μας έγραψε με τον αδελφό μου. Η ΑΕΚ με μεγάλωσε μπασκετικά όμως στην Χ.Α.Ν.Θ. έμαθα πως να δουλεύω , πως να πειθαρχώ. Είχα την τύχη στα πρώτα μου χρόνια να έχω κόουτς τον Δημήτρη Νικολαϊδη, που ήταν ένας εξαιρετικός δάσκαλος μπάσκετ. Απαιτητικός και δίκαιος. Βοήθησε πάρα πολύ στην εξέλιξη μου. Έχω γενικά πολύ γλυκές αναμνήσεις από την ΧΑΝΘ" ,είπε αρχικά ο Νίκος Ζήσης.

Απευθυνόμενος στα παιδιά μετέφερε τα εξής: "Ο αθλητισμός είναι μια ωραία διέξοδος. Σου μαθαίνει την πειθαρχία ,την αποφασιστικότητα, την ανταγωνιστικότητα αλλά και τον σεβασμό στον αντίπαλο. Είναι σημαντικό όμως να μη ξεχνάτε τα μαθήματα και το σχολείο σας. Στην αρχή δεν πίστευα πως θα γίνω επαγγελματίας. Μέχρι και τις τελευταίες τάξεις του Λυκείου, όταν φάνηκε πως πράγματι θα προχωρήσω με το μπάσκετ, ήμουν καλός μαθητής, είχα πρόγραμμα στο διάβασμα και διέθετα σχεδόν όλο μου τον ελεύθερο χρόνο στο μπάσκετ. Το ίδιο συνιστώ να κάνετε κι εσείς".

Σε ερώτηση σχετικά με τα στοιχεία που κατά τη γνώμη του οφείλει να έχει ένας αθλητής: 

"Εάν θα έκτιζα μια ομάδα, αυτό που θα κοιτούσα σε έναν παίκτη είναι ο χαρακτήρας, μετά το κίνητρο που έχει και σίγουρα και το ταλέντο. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παιδιών με μεγάλο ταλέντο που χάθηκαν στην διαδρομή. Είναι σημαντικό το πώς θα διαχειριστείς στην ζωή σου τις δύσκολες στιγμές, τις αδικίες, τις ατυχίες…Εκεί παίζει ρόλο ο δυνατός χαρακτήρας. Έχω καταλήξει πως αυτός που αξίζει και το θέλει κάποια στιγμή στην ζωή του θα την βρει την άκρη, θα προχωρήσει".

Για την σημασία της αυτοκριτικής είπε:

"Όπου έπαιζα προσπαθούσα να προσαρμοστώ στις απαιτήσεις του προπονητή. Ήμουν και παραμένω χαμαιλέοντας γιατί στο τέλος αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι η νίκη. Όταν κάνεις πρωταθλητισμό πολλά βράδια δεν μπορείς να κοιμηθείς μετά από μια ήττα. Κάνω αυτοκριτική ακόμη και σήμερα μετά από 21 χρόνια επαγγελματικής καριέρας. Το εύκολο μετά από μια ήττα είναι να βρεις άλλοθι. Έφταιγε ο κόουτς, έφταιγε ο συμπαίκτης, ο αντίπαλος... Η αυτοκριτική κάνει καλό. Όσο περισσότερους παίκτες έχει μια ομάδα που κάνουν αυτοκριτική τόσο το καλύτερο γιατί μετά τις ήττες όλοι δείχνουν τον άλλο. Εκεί ξεχωρίζουν οι πραγματικά καλές ομάδες".

Ο Ν. Ζήσης στην οροφή του γηπέδου της ΧΑΝΘ


Σε ερώτηση σχετικά με το αναπτυξιακό μπάσκετ είπε:

"Έχω έναν χρόνο περίπου που γύρισα στην Ελλάδα. Ακούω δημόσιες συζητήσεις που γίνονται. Πως δεν βγάζουμε ταλέντα. Πιστεύω πως το θέμα είναι πολύπλευρο είναι πολυσύνθετο. 

Μιλάω για την συμμετοχή παιδιών 17-18 χρονών στις ομάδες. Οι κόουτς χρειάζονται χρόνο και εμπιστοσύνη όμως μετά από 2-3 ήττες κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους. Είναι πιο εύκολο για αυτούς να χρησιμοποιήσουν έναν ξένο παίκτη από το να δώσουν χρόνο και προσοχή σε έναν νεαρό. Για αυτό είπα πως το θέμα είναι πολύπλευρο. Το άθλημα αλλάζει κατά τη γνώμη μου, πρέπει να εναρμονιστούμε με το πνεύμα της εποχής κι αυτό πρέπει να ξεκινήσει θεσμικά από τις μικρές ηλικίες… Να αλλάξει ο τρόπος δουλειάς.

Δεν λέω να γίνουμε Γάλλοι ή Ισπανοί που παίζουν ένα διαφορετικό στυλ αλλά το ελληνικό μπάσκετ πρέπει μέσα από μια διαδικασία πράγματι να αναδείξει Έλληνες παίκτες σε ρόλο πρωταγωνιστή  ώστε να ανέβει το επίπεδο του πρωταθλήματος και στη συνέχεια το επίπεδο ποιότητας της Εθνικής ομάδας. 

Αυτό πρέπει να αλλάξει τώρα ώστε να δούμε στο προσεχές μέλλον τα αποτελέσματα. Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το μπάσκετ, να δουλέψουμε για το αύριο ώστε να υπάρχει συνέχεια".

Ο Νίκος Ζήσης μίλησε επίσης για την δύναμη που παίρνει από την οικογένειά του (είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών), από την σύζυγο του Φανή,  ενώ αναφέρθηκε και στη συνεργασία που στο παρελθόν είχε με τον Νίκο Κεραμέα.

Οι δυο τους είχαν μια κοινή διαδρομή (παίκτης-προπονητής) αρκετών ετών τόσο στην σχολική ομάδα του Μαντουλίδη (κατέκτησαν Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα το 1999), όσο και στις Εθνικές ομάδες (ασημένιο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Παίδων το 1999 και χρυσό στο Πανευρωπαϊκό Νέων το 2002).

"Ήταν πιο ώριμος από την ηλικία του, είχε την ικανότητα να διαβάζει το παιχνίδι, να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις. Αποτελεί παράδειγμα εργατικότητας για τα νέα παιδιά. Είχα την χαρά να συνεργαστώ μαζί του, πανηγυρίσαμε την κατάκτηση στόχων όμως το σπουδαιότερο είναι πως μέσα από αυτή την διαδικασία ο Νίκος κέρδισε εμπειρίες οι οποίες τον βοήθησαν στην καριέρα του", είπε μεταξύ άλλων ο Ν. Κεραμεύς, ο οποίος θυμήθηκε και άγνωστα περιστατικά από την συνύπαρξή τους στις Εθνικές ομάδες όπως και λεπτομέρειες σχετικά με την μεταγραφή του στην ΑΕΚ.

Την διαδυκτιακή συζήτηση παρακολούθησαν περισσότερα από 200 άτομα, παιδιά, αθλητές μέλη της Ακαδημίας Μπάσκετ, προπονητές αλλά και φίλοι της Χ.Α.Ν.Θ. από διάφορες πόλεις της Ελλάδας ( Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Καστοριά, Ξάνθη, Σέρρες, Φλώρινα, Πάτρα, Βόλος , Λουτράκι) αλλά και του εξωτερικού (Γερμανία και Σουηδία). Επίσης, το online meeting παρακολούθησε ο πατέρας του Αλεξέι Ποκουσέφσκι (νούμερο 17 στο draft του ΝΒΑ από τους Οκλαχόμα Θάντερ), Σάσα, από την Σερβία.

Πηγή: ymca.gr


Διαβάστε ακόμη: Χριστούγεννα στον παγετώνα: "Δεν είμαι τρελός, ούτε ήρωας, ακούω την φωνή της ψυχής μου"


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια