Looking For Anything Specific?

Το Μουσείο Μπάσκετ της Χ.Α.Ν.Θ. έχει γενέθλια: Έκλεισε 7 χρόνια λειτουργίας!

 


Το Μουσείο Μπάσκετ της ΧΑΝΘ έχει γενέθλια καθώς γιορτάζει επτά χρόνια λειτουργίας. Ήταν 8/12/2013 όταν έγιναν με κάθε επισημότητα τα εγκαίνια σε  μία ιδιαίτερα φορτισμένη και συγκινησιακή ατμόσφαιρα παρουσία πλήθους φίλων του μπάσκετ και εκπροσώπων από τον χώρο του αθλητισμού και της πολιτικής. 

Η Χ.Α.Ν.Θ. στη διάρκεια εκείνης της τελετής βράβευσε πέντε σημαντικές προσωπικότητες που τίμησαν  με την παρουσία τους την  φανέλα της και πιο συγκεκριμένα τους: Θόδωρο Ροδόπουλο, Διονύση Ανανιάδη, Λάκη Τσάβα, Μιχάλη Γιαννουζάκο και Γιώργο Τρόντζο. Επίσης, τιμές αποδόθηκαν στη σπουδαία ομάδα της χρονικής περιόδου 1969-1973 ενώ ο κύκλος των τιμητικών διακρίσεων ολοκληρώθηκε με την ανάρτηση της φανέλας του Τάκη Ταλιαδώρου με το χαρακτηριστικό νούμερο «3». 

Τα επόμενα χρόνια το Μουσείο της Χ.Α.Ν.Θ. φιλοξένησε δεκάδες εκδηλώσεις και σπουδαίες προσωπικότητες του αθλητισμού. Μια ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν τον  Μάιο του 2016  στο πλαίσιο εγκαινίων της πτέρυγας που αφορούσε το επαγγελματικό μπάσκετ και τον ΕΣΑΚΕ, συναντήθηκαν οι Νίκος Γκάλης και Παναγιώτης Γιαννάκης. 




Σχεδόν όλοι οι θεσμικοί παράγοντες του αθλήματος, ομάδες της Α1,  αλλά και σύλλογοι του εξωτερικού, όπως η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά και μικρότερων κατηγοριών, ακαδημίες, ξεναγήθηκαν στους χώρους του. 

Στο πέρασμα των ετών η Χ.Α.Ν.Θ. διοργάνωσε εκδηλώσεις για τη τιμήσει τη μνήμη ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή, (όπως ο Παντελής Δέδες κι ο Ανέστης Πεταλίδης) αλλά και ανθρώπων που πρόσφεραν στο ελληνικό μπάσκετ όπως ο Γιάννης Κωσταλάς. Φιλοξενήθηκαν θεματικά event και βραβεύθηκαν εκπρόσωποι ομάδων περασμένων δεκαετίων... Επίσης προσωπικότητες όπως ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο αμερικανός Πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, ο νυν γ.γ. της FIBA Ανδρέας Ζαγκλής, όπως και πολλοί άλλοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του.

Το Μουσείο Μπάσκετ ιδρύθηκε, με σκοπό την ανάδειξη και την προβολή του ρόλου της Χ.Α.Ν.Θ. στην εξέλιξη και διάδοση της αθλητικής παιδείας και του  αθλητισμού στην Ελλάδα.

Από το 2013 μέχρι σήμερα, εκατοντάδες είναι επίσης τα σχολεία και χιλιάδες οι μαθητές που είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μουσείο μέσω ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιεί η Χ.Α.Ν.Θ. Πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη δράσεων-επισκέψεων για το Μουσείο διαδραμάτισε τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του ο Γιωργής Μπουσβάρος.

Το 2019 με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από την έλευση του Μπάσκετ στην Ελλάδα η Χ.Α.Ν.Θ. εγκαινίασε την επέκταση του Μουσείου προσθέτοντας ενότητες για την ανάδειξη της ιστορίας της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ και της Ε.Ο.Κ. την προβολή φορέων του Μπάσκετ στην Ελλάδα, όπως ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης, ο Σύνδεσμος Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Θεσσαλονίκης και η Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο κ.α. Η συμβολή του Μουσείου ως "κιβωτός μνήμης" της ελληνικής καλαθοσφαίρισης είναι αναμφισβήτητη.















Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια