Η επαγγελματική δραστηριότητα έχει σχεδόν σταματήσει. Περπατάμε σε άδειους δρόμους. Εδώ και δυο εβδομάδες περίπου η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αρνητικής δημοσιότητας στο θέμα του κορονοϊού, τα νοσοκομεία μας ζορίζονται, το σύστημα υγείας κοντεύει να κρασάρει. Μέτρα ελήφθησαν νωρίτερα από ότι στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας όμως ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων δεν λέει να ...κατέβει.Το ερώτημα εύλογο: Τί στο διάολο συνέβη στη Θεσσαλονίκη και η κατάσταση ξέφυγε εντελώς;
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ εξηγεί για λογαριασμό του SportBubble τα εξής:
"Η μεγάλη αύξηση των τεστ προκάλεσε ταυτόχρονα και την αύξηση ανακοινώσεων των θετικών κρουσμάτων. Μόνο χθες (12/11) αρκεί να σας πω ότι στην Ελλάδα έγιναν 29.500 τεστ. Πριν από ένα μήνα δεν κάναμε ούτε τα μισά. Από τα βόρεια συνορά μας στον Προμαχώνα είχαμε μια ροή 20.000 τουριστών το καλοκαίρι. Ξέρετε πόσα τεστ έγιναν τότε; Περίπου 400".
Σχετικά με το τι έφταιξε ο κ. Σαρηγιάννης είπε:
1. "Η χαλαρότητα η δική μας. Θυμάστε τι συνέβαινε στη Χαλκιδική; Στα μπιτς μπαρ. Θυμάστε το περιστατικό με την διασπορά του ιού σε γηροκομείο από νεαρό που είχε διασκεδάσει σε μπιτς μπαρ; Χαλαρώσαμε. Όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη. Επίσης δεν υπήρχε αυστηρός έλεγχος στις πύλες εισόδου της χώρας" .
2."Η έλλειψη υποδομών στη Θεσσαλονίκη αναφορικά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η κατάσταση στα λεωφορεία έπαιξε ασφαλώς σημαντικό ρόλο στην επιβάρυνση που είχαμε με θετικά κρούσματα".
3. "Η άφιξη χιλιάδων φοιτητών στη πόλη ένα μεγάλο μέρος των οποίων προέρχονται από περιοχές της Β. Ελλάδας είναι μια παραμέτρος. Πρόκειται για μια ομάδα πληθυσμό με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και μεγάλη κοινωνικότητα. Στο τμήμα που διδάσκω είχαμε κάποια θετικά κρούσματα. Ξέρετε που κόλλησαν οι περισσότεροι; Στον καφέ. Για να πάει κάποιος να βρει τους φίλους του στο καφέ θα πάρει το λεωφορείο, θα έρθει σε επαφή με μεγάλο αριθμό πολιτών".
4. "Το άνοιγμα των συνόρων, η έλευση τουριστών αποδείχθηκε επίσης που δημιούργησε επιβαρυντικά δεδομένα.Ίσως αυτό έπρεπε να γίνει με μεγαλύτερο έλεγχο ,σχολαστικότητα και αυστηρά πρωτόκολλα".
Ο κ.Σαρηγιάννης πρόσθεσε: "Σύμφωνα με τα δικό μας μοντέλο μέτρησης η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην αρχή ενός σταδίου αποκλιμάκωσης. Ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων θα αρχίσει να πέφτει. Τα μέτρα που πάρθηκαν κατά την γνώμη μου ήταν σωστά. Δεν θεωρώ πως πρέπει να εξετάζουμε μεμονωμένα τη Θεσσαλονίκη. Ήμουν από αυτούς που έλεγα από τον Σεπτέμβριο για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη πως λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Χρειάζεται από όλους μας επαγρύπνηση και τήρηση των μέτρων".
0 Σχόλια