Looking For Anything Specific?

Σαν σήμερα: Η γέννηση του Τζέιμς Νέισμιθ

 


 Ο Τζέιμς Νέισμιθ (James Naismith),παγκοσμίως γνωστός κι ως «γεννήτορας» της καλαθοσφαίρισης γεννήθηκε σαν σήμερα στις 6 Νοεμβρίου 1861 στο Ράμσεϊ της επαρχίας Οντάριο του Καναδά, προερχόμενος από οικογένεια Σκωτσέζων μεταναστών.

 Από μικρός αγάπησε τον αθλητισμό, τη γυμναστική και ειδικά το λακρός (καναδέζικο άθλημα), όπως και το αμερικάνικο ράγκμπι. Σπούδασε Φυσική Αγωγή στο Μόντρεαλ, όμως η απασχόλησή του αργότερα ως καθηγητής στο Y.M.C.A. International Training School (στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης των Η.Π.Α.) θα αλλάξει τη ζωή του. 

Το 1891 λαμβάνει την εντολή από τους υπεύθυνους του κολεγίου να δημιουργήσει ένα άθλημα, που θα μπορεί να παίζεται σε κλειστό χώρο. Αφού μελέτησε τα άλλα σπορ της εποχής (ποδόσφαιρο, ράγκμπι, λακρός, χόκεϊ και μπέιζμπολ), κατέληξε στη δημιουργία ενός νέου αθλήματος, που θα παίζονταν με τα χέρια. 


Στις 15 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους συγκέντρωσε στο κλειστό γυμναστήριο  18 φοιτητές του, τους χώρισε σε δυο ομάδες των εννιά και τους έστειλε να στερεώσουν στους δυο αντικρινούς τοίχους δυο κοφίνια συγκομιδής ροδάκινων. Το μπάσκετ είχε γεννηθεί…

Πηγή: Μουσείο Μπάσκετ Χ.Α.Ν.Θ. https://www.facebook.com/BMuseumYMCA


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια