Looking For Anything Specific?

Αλεξέι Ποκουσέφσκι: Τι κι αν ήταν 2.13μ; Θαύμαζε τις κινήσεις του Μίλος Τεόντοσιτς

 


Οι πληροφορίες που ήθελαν τον Αλεξέι Ποκουσέφσκι να βρίσκεται μεταξύ της πρώτης 20άδας των επιλογών στο  virtual NBA Draft 2020 επιβεβαιώθηκαν με τον 18χρονο Σέρβο να επιλέγεται στο νούμερο 17 από τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ . Οι Θάντερ πήραν το pick δίνοντας τον Ρίκι Ρούμπιο κι αυτό που μένει να δούμε είναι εάν θα τον εντάξουν άμεσα στο ρόστερ της ομάδας ή εάν θα χρειαστεί πρώτα να δοκιμαστεί στην αναπτυξιακή λίγκα ("G League"), κάτι που είναι και το πιθανότερο.

Οι Θάντερ πάντως θα πρέπει να καταβάλουν στον Ολυμπιακό για την απόκτηση του 1 εκατομμύριο δολάρια όσο ήταν και το buy out  που είχε το συμβόλαιο του. Όσο για τον ίδιο; Θα υπογράψει 4αετές συμβόλαιο ύψους 6 εκ. δολαρίων περίπου με τα 2 πρώτα χρόνια εγγυημένα. 

Ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής και νυν Γενικός Αρχηγός του καλαθοσφαιρικού τμήματος της Χ.Α.Ν.Θ. Νίκος Κεραμεύς (υπεύθυνος του αναπτυξιακού προγράμματος του Ολυμπιακού εκείνη την περίοδο),ήταν αυτός που ουσιαστικά έγινε η αιτία για να έρθει ο Αλεξέι στην Ελλάδα και στον Ολυμπιακό.

Ήταν αυτός που ανέλαβε τις συζητήσεις με την οικογένεια Ποκουσέφσκι, η οποία είχε ενδοιασμούς -όπως είναι φυσικό για ένα παιδί που ήταν μόλις 13 ετών- για το αν έπρεπε να ... ξεσπιτωθούν από το Νόβισαντ, αφήνοντας πίσω δουλειές και τη ζωή τους στην Σερβία προκειμένου να στηρίξουν τον Αλεξέι ακολουθώντας τον στην Αθήνα. Ο Έλληνας τεχνικός από την μια πλευρά διαβεβαίωσε την διοίκηση του Ολυμπιακό πως πρόκειται για ένα σπουδαίο ταλέντο εισηγούμενος την απόκτηση του κι από την άλλη πλευρά  έδωσε διαβεβαιώσεις στον πατέρα και τη μητέρα του πως αξίζει τον κόπο να σταθούν στο πλευρό του παιδιού τους διαβλέποντας την ραγδαία του εξέλιξη. Τα γεγονότα δικαίωσαν την κρίση του Έλληνα τεχνικού.

 Ο Νίκος Κεραμεύς ήταν ο πρώτος κόουτς με τον οποίο συνεργάστηκε ο Ποκουσέφσκι

"Δουλέψαμε μαζί για μια τριετία περίπου, από το 2015 που ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέχρι το 2018 που εγώ αποχώρησα από τον Ολυμπιακό", δήλωσε στο SportBubble ο Ν. Κεραμεύς.


"Από την πρώτη στιγμή καταλάβαμε πως πρόκειται για ένα ταλαντούχο παιδί με σπάνια χαρακτηριστικά. Στα 15 το μπόι του  ήταν σίγουρα πάνω από 2 μέτρα, όμως η τεχνική του, η ντρίμπλα , η πάσα, το σουτ ήταν σε πολύ προχωρημένο επίπεδο. Είχε και μειονεκτήματα. Του έλειπε η δύναμη, όμως αυτά είναι στοιχεία που δουλεύονται και βελτιώνονται με τον χρόνο. Κάθε χρόνο το σώμα του άλλαζε, ψήλωνε διαρκώς. Ο Αλεξέι είχε μια πολύ καλή πρώτη ύλη είχε όμως κι ένα ακόμη πολύ βασικό στοιχείο: Όρεξη για δουλειά και σωστή νοοτροπία", λέει ο Ν. Κεραμεύς. 

Για τον χαρακτήρα του εξηγεί:"Ένα χαρακτηριστικό της πλειοψηφίας των Σέρβων είναι πως έχουν σε μεγάλο σεβασμό τον θεσμό του προπονητή. Ο Ποκουσέφσκι είναι ένα παιδί που δείχνει σεβασμό έχει ήθος. Αγαπάει και εκτιμάει τον συμπαίκτη του και τον προπονητή.

Ως παιδί θυμάμαι, μου έλεγε πόσο του άρεσαν κάποιες κινήσεις του Μίλος Τεόντοσιτς. Τον συμβούλευα πάντα να μη βιάζεται. Ζήσαμε κάποιες όμορφες στιγμές όπως η κατάκτηση του πανελλήνιου πρωταθλήματος εφήβων. Ο Ολυμπιακός δεν είχε φτάσει ποτέ ως τότε σε τελική φάση πανελληνίου εφήβων. Εκείνη τη χρονιά κατακτήσαμε τον τίτλο αήττητοι. Είναι μεγάλη η χαρά μου που τον βλέπω πλέον έτοιμο να ανοίξει τα φτερά του. Διατηρώ επικοινωνία με τον ίδιο και με τον πατέρα του, μιλήσαμε, του ευχήθηκα να είναι υγιής και να συνεχίσει να κυνηγάει τα όνειρα του". 


*Ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι γεννήθηκε στο Νόβισαντ. Οι γονείς του Σέρβοι στην καταγωγή εγκαταστάθηκαν εκεί αποχωρώντας από την Πρίστινα εξαιτίας των ταραχών με τους Αλβανούς.

* Ξεκίνησε το μπάσκετ από νεαρή ηλικία καθώς ο πατέρας του ήταν προπονητής. Έκανε τα πρώτα του βήματα στην Βοϊβοντίνα από όπου τον απέκτησε ο Ολυμπιακός. Ο ίδιος έχει διηγηθεί πως ένας από τους λόγους που ομάδες άρχισαν να ασχολούνται με την περίπτωση του ήταν τα βιντεάκια που ανέβαζε στο youtube ο πατέρας του. 

* Έχει σέρβικη και ελληνική υπηκοότητα όμως επέλεξε να αγωνιστεί με την Εθνική Σερβίας. Έπαιξε στο Eurobasket U18 με την οποία είχε 10 πόντους 7.2 ριμπάουντ και 3.7 ασίστ μέσο όρο. 

*Την σεζόν 2019-20 με την αναπτυξιακή ομάδα του Ολυμπιακού στην Α2 έπαιξε σε 11 παιχνίδια (αντιμετώπισε ένα πρόβλημα τραυματισμού) και είχε 10.8 πόντους, 7.9 ριμπάουντ και 3.1 ασίστ μέσο όρο. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια