Looking For Anything Specific?

Μνήμες από τον Νοέμβρη του 1973: "Αν δεν ξυριστείς και δεν κουρευτείς δεν παίζεις στο ματς..."

 

Foto/Ιστορικό Αρχείο Χ.Α.Ν.Θ.

17 Νοεμβρίου 1973: Η στιγμή της εισόδου του τανκ στο Πολυτεχνείο συγκλονίζει. Η εξέγερση των φοιτητών γράφει ιστορία, η κατάσταση ακόμη και αρκετές ημέρες μετά τα γεγονότα παραμένει έκρυθμη και διακόπτεται κάθε αθλητική δραστηριότητα. 

Η τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ για τη σεζόν 1973-74 έγινε στις 11 Νοεμβρίου και το πρωτάθλημα ξεκίνησε ξανά τον Ιανουάριο του 1974. 

Το Sportbubble δημοσιεύει αφηγήσεις βετεράνων καλαθοσφαιριστών και παράλληλα φοιτητών για το κλίμα που επικρατούσε εκείνη την περίοδο στον αθλητισμό. 



Ο Σπύρος Βούγιας, συγκοινωνιολόγος, με ακαδημαϊκή πορεία 40 χρόνων στο ΑΠΘ, πρώην Υφυπουργός προστασίας του Πολίτη και υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων στο παρελθόν, υπήρξε μέλος της μπασκετικής ομάδας της ΧΑΝΘ: "Εκείνη την εποχή έπαιζα μπάσκετ στη ΧΑΝΘ και παράλληλα ήμουν φοιτητής στο Πολυτεχνείο, σπούδαζα τοπογράφος μηχανικός. Ήμουν πολιτικοποιημένος , μετείχα στο φοιτητικό κίνημα. Το βράδυ που μπήκε το τανκ στην Αθήνα εμείς βρισκόμασταν κλεισμένοι στη δική μας σχολή. Η είδηση μας συγκλόνισε...

 Αργότερα παρακολουθήσαμε την έλευση ενός τανκ έξω κι από τη δική μας σχολή. Το προαύλιο του πανεπιστημίου μας φωτίζονταν από ένα προβολέα της αστυνομίας ενώ η μηχανή του τανκ ήταν αναμμένη . Εκτός από τους αστυνομικούς έξω υπήρχαν "ΕΚΟΦΙΤΕΣ", μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης που υποστήριζε το καθεστώς. Μετά από συζητήσεις στις 4-5 η ώρα το πρωί αποφασίσαμε να βγούμε από τη σχολή. 

Θυμάμαι είχα κληθεί μια δυο φορές από την ασφάλεια στο 3ο αστυνομικό τμήμα για συστάσεις: "Έχεις και την αθλητική σου ιδιότητα, κάνεις ταξίδια με την ομάδα, κόψε αυτά που κάνεις, τις παρέες μη σου κόψουμε τις σπουδές", ήταν το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν".



Το τελευταίο παιχνίδι του Σπύρου Βούγια με τη ΧΑΝΘ ήταν το 1973: "Παράτησα νωρίς το μπάσκετ, σε ηλικία 21 ετών. Θυμάμαι την τελευταία φορά δεν με άφησαν να αγωνιστώ γιατί ο διαιτητής επέμενε πως θα έπρεπε να ξυριστώ. Ο ρέφερι είχε εξηγήσει στον προπονητή μας τον κόουτς Ροδόπουλο πως αυτό επέβαλε ο κανονισμός. Μου έφεραν ένα ξυράφι στα αποδυτήρια όμως αρνήθηκα: "Κόουτς, δεν θα ξυριστώ, ας μη παίξω", του είπα. Είχα ήδη αποφασίσει πως θα έφευγα στο εξωτερικό για σπουδές. Δεν με ένοιαζε. Εντάξει, δε νομίζω πως το μπάσκετ έχασε και κανένα μεγάλο ταλέντο αν και όταν σταμάτησα άκουγα καλά λόγια και μάλιστα αρκετές φορές με προέτρεψαν να επιστρέψω στην ενεργό δράση".

Στα αποδυτήρια για κούρεμα!

Ο Διονύσης Ανανιάδης, απόφοιτος ιατρικής, δερματολόγος-αφροδισιολόγος σήμερα, με σπουδαία καριέρα σε ΧΑΝΘ και Άρη  θυμήθηκε: "Τότε είχε βγει ένας νόμος που αναφέρονταν στην ευπρεπή εμφάνιση των αθλητών. Τώρα δεν μου έχει μείνει τρίχα στο κεφάλι όμως τότε είχα και ακολουθούσα τη μόδα της εποχής που ήταν το μακρύ μαλλί. Σε ένα ματς, θαρρώ ήταν με τον Ηρακλή, έρχεται ο Ροδόπουλος και μου λέει: "Ο διαιτητής δεν θα σε αφήσει να παίξεις έτσι". Απαντάω "Ωραία , δεν παίζω". Έπεσε όλη η ομάδα πάνω μου. Ήμουν βασικό μέλος της ΧΑΝΘ. Τελικά έφεραν ένα ψαλίδι στα αποδυτήρια, μού έκοψαν εκεί δυο τούφες εκ των οποίων μια πήγαν στον διαιτητή για να την δει και να πειστεί πως τηρήθηκε η εντολή". 

O Διονύσης Ανανιάδης προσθέτει: "Υπήρχε τότε κλίμα αστυνομοκρατίας . Θυμάμαι την αναστάτωση που είχε δημιουργηθεί σε ένα ματς ΧΑΝΘ-Ολυμπιακός όταν κάποιος φίλαθλος μας φώναξε δυνατά "Κατσαφάδο φλώρε" σε παίκτη αντιπάλου ομάδας. Τον σήκωσαν από την θέση του στο λεπτό". 


Στην Ομόνοια με παντόφλες και σορτς

Ο Τάκης Καρατζουλίδης, βετεράνος καλαθοσφαιριστής του Ηρακλή  ήταν τότε μόλις 17 ετών. "Εκείνη την περίοδο λόγω της παρουσίας μου σε Εθνικές ομάδες ταξίδευα συχνά στην Αθήνα από Θεσσαλονίκη για προπονήσεις. Θυμάμαι, πρέπει να ήταν Νοέμβριος του 1973 όταν μια μέρα έφυγα από το ξενοδοχείο και έκανα βόλτα στην πλατεία Ομόνοιας με κοντό σορτς και παντόφλες. Έπεσα τυχαία σε μια διαδήλωση οικοδόμων. Η κατάσταση κάποια στιγμή αγρίεψε και είχαμε κυνηγητό αστυνομίας-διαδηλωτών. Εγώ έψαχνα μέρος να κρυφτώ. «Ρε ψηλέ, τι δουλειά έχεις εσύ με αυτά;» μου είπε ένας μαγαζάτορας». Που να του εξηγώ σκέφτηκα. 

Ο Τ. Καρατζουλίδης πρόσθεσε:"Λίγο μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, έπρεπε να ταξιδέψουμε με την Εθνική Νέων, στην Ορλεάν στην Γαλλία, με κόουτς τον Ορέστη Αγγελίδη. Με το που φτάνουμε ενημερωνόμαστε πως το καθεστώς έπεσε και μας ενημερώνουν πως έκλεισαν τα σύνορα. Μεταξύ των μελών της ομάδας επικρατούσε ανησυχία, δεν ήταν ξεκάθαρο πότε θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε. Το θέμα μας διευθετήθηκε τις επόμενες 48ώρες".




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια