Looking For Anything Specific?

Σβι Σερφ: Οι αναμνήσεις από την μπασκετική Θεσσαλονίκη- Οι δηλώσεις του Σβίκα στο SportBubble για Άρη, ΠΑΟΚ, Κάτας, Αβντίγια

 


“Ποια είναι η γνώμη σου; Πως το βλέπεις σήμερα το Άρης-Λαύριο; Ο ΠΑΟΚ έχει απουσίες για το ματς με τον Παναθηναϊκό;

Αυτές ήταν από τις πρώτες ερωτήσεις που ο Σβι Σερφ μας έκανε μόλις επικοινωνήσαμε μαζί του. Πέρασαν 18 χρόνια από την τελευταία φορά που  εργάστηκε στην Ελλάδα(Μακεδονικός), όμως ο έμπειρος τεχνικός ενημερώνεται σχεδόν σε καθημερινή βάση για το πρόγραμμα αγώνων του πρωταθλήματος της Basket League. "Βλέπω όσα περισσότερα παιχνίδια μπορώ. Μου αρέσει το Λαύριο, παίζει ωραίο μπάσκετ", λέει.

Ο 70χρονος τεχνικός  που το προηγούμενο διάστημα ταλαιπωρήθηκε από ένα πρόβλημα υγείας (νόσησε από κορονοϊό), μίλησε στο SportBubble για την αγαπημένη του Θεσσαλονίκη, τον Άρη, τον ΠΑΟΚ, τον Ισραηλινό κόουτς του Παναθηναϊκού(Κάτας) και έδωσε τη δική του συμβουλή για την πανδημία. 

"Στην Ελλάδα ήρθα για πρώτη φορά για τον Άρη, την σεζόν 1992-93, την χρονιά μετά την αποχώρηση του Γκάλη. Φοβερές εποχές… Με Παναγιώτη Γιαννάκη, Ρόι Τάρπλέι, Μέμο Ιωάννου, Μισούνοφ, Αγγελίδη… Ήταν μια χρονιά (σ.σ. αντικατέστησε τον Γιατζόγλου) με απίστευτα μεγάλη πίεση. Όλα τα μάτια ήταν πάνω στον Άρη. Εγώ δεν είχα πρόβλημα με αυτό. Ήξερα από την Μακάμπι… Πήραμε το Κύπελλο Κυπελλούχων στο Τορίνο. Τι να πω για εκείνες τις στιγμές; Δεν θα τις ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου. Έχω εδώ στο σπίτι μου φωτογραφίες, αναμνηστικά που μου θυμίζουν διάφορα περιστατικά.



Μετά ήρθα ξανά στην Ελλάδα για τον ΠΑΟΚ το 1997. Είχαμε τον Στογιάκοβιτς , τον Σάκλεφορντ, τον Μπαλογιάννη, τον Μπουντούρη, τον Μασλαρινό,  Νικολαϊδη, τον Γιαννούλη, τον Μακρέι και άλλους. Πήγαμε τελικό πρωταθλήματος, βγήκαμε δεύτεροι , παίξαμε καλό μπάσκετ .Την επόμενη σεζόν έπεσε αισθητά το μπάτζετ. Είχα να αντιμετωπίσω  διαρκώς προβλήματα στην δουλειά μου από περικοπές και παρότι είχαμε καλά αγωνιστικά αποτελέσματα και η ομάδα ήταν ψηλά στη βαθμολογία άρχισαν οι καθυστερήσεις στο οικονομικό. Εγώ αντέδρασα και ο κ. Αλεξόπουλος πήρε την απόφαση να με αντικαταστήσει. 





Λίγες ημέρες μετά την λήξη της συνεργασίας μου με τον ΠΑΟΚ με πήραν από τον Άρη, επέστρεψα για 2η φορά (σ.σ στη θέση του Σούλη Μαρκόπουλου) και έμεινα μέχρι το τέλος. Ήταν μια εποχή που υπήρχαν πολλά προβλήματα σχέσεων μεταξύ διοίκησης και φιλάθλων.

Έκανα πολλούς φίλους στη Θεσσαλονίκη, ένα μέρος της καρδιάς μου θα είναι πάντα εκεί. Θα μπορούσα να γράψω βιβλίο για όσα έζησα… Για την τρέλα του κόσμου, το πάθος των παραγόντων, τα φοβερά ματς. Λυπάμαι που η Θεσσαλονίκη δεν παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Μαθαίνω φέτος τρα πράγματα στον ΠΑΟΚ είναι λίγο καλύτερα σε οικονομικό επίπεδο σε αντίθεση με τον Άρη."

Ο «Σβίκα» σήμερα βρίσκεται στο Τελ Αβίβ: 

"Πέρασα μεγάλη περιπέτεια, χρειάστηκε να νοσηλευτώ για 50 ημέρες σε κλινική. Δεν ήταν εύκολο. Έχω κάνει το εμβόλιο όμως προσέχω. Σας συνιστώ να πάρετε πολύ σοβαρά το θέμα του κορονοϊού. Είναι κάτι διαφορετικό, πολύ επιθετικό για την υγεία μας. 

Το Ισραήλ σε αυτή τη φάση έχει κλείσει τα σύνορα. Για αυτό δεν έγινε κι ο τελευταίος αγώνας στην Ευρωλίγκα. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να εμβολιαστεί ο πληθυσμός όμως υπάρχουν κι αυτοί που διαφωνούν και δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο"

Σχετικά με την πορεία της Μακάμπι και τον Γιάννη Σφαιρόπουλο: "Η φετινή χρονιά για την Μακάμπι είναι ιδιαίτερη. Το μπάτζετ έχει πέσει. Επίσης είναι μια χρονιά στην οποία είναι υποχρεωμένη να παίζει σε άδειο γήπεδο. Συν το ότι κάποιοι παίκτες δεν μπόρεσαν να προσφέρουν τα αναμενόμενα. Η ομάδα έχασε πολλά ματς στον πόντο κι έμεινε πίσω σε θετικά αποτελέσματα. Ο Σφαιρόπουλος είναι πολύ καλός κόουτς, δεν το λέω εγώ, το λέει η δουλειά του. Συζητάμε όποτε υπάρχει η δυνατότητα, μην ξεχνάτε πως ήταν βοηθός μου στον ΠΑΟΚ. Είναι μια εποχή που πρέπει να δει πώς θα διαχειριστεί τις δυσκολίες που έχει.

Πλην του Σφαιρόπουλου στο Ισραήλ εργάζεται άλλος ένας Έλληνας:

"Ο Στέφανος Δέδας, έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα και πέρσι και φέτος με την  Χάποελ Χολόν. Οι ομάδες του παίζουν όμορφο μπάσκετ.  Φέτος είχαμε και 3ο Έλληνα, τον Καστρίτη, ο οποίος όμως πρόσφατα έμαθα πως έλυσε την συνεργασία του με την Χάποελ Τελ Αβίβ".

Σχετικά με το πρόσφατο ντέρμπι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στην Euroleague είπε:

"Η εικόνα του Παναθηναϊκού ήταν πολύ καλή. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι η ομάδα άλλαξε αγωνιστικό πρόσωπο. Ήταν διαφορετικός ο τρόπος που προσέγγισε το ματς σε άμυνα και επίθεση σε σύγκριση με προηγούμενα ματς. Η απουσία του Νέντοβιτς δημιούργησε άλλες συνθήκες. Ίσως κι εκείνη η ήττα από τον Προμηθέα να λειτούργησε σαν ξυπνητήρι. Ο Παναθηναϊκός είχε καλή τακτική είχε επιθέσεις με καλή κυκλοφορία της μπάλας, υπομονή… Η άμυνα του προσαρμόστηκε ίσως καλύτερα από κάθε άλλο παιχνίδι. Υπήρχε ένας πλέι μέικερ(σ.σ. Μποχωρίδης) που ανταποκρίθηκε πολύ καλά στο ρόλο του. Πολύ καλή προσπάθεια έγινε και στο ριμπάουντ. Κανείς δεν περίμενε ίσως πως ο Κάτας θα μπορούσε να παρουσιάσει σε ένα τέτοιο παιχνίδι ένα σύνολο έτοιμο για όλα. Όμως τα κατάφερε εξαιρετικά απέναντι στον Μπαρτζώκα"

Για τον Κάτας δήλωσε : "Ο Κάτας έχει εμπειρίες ως προπονητής και στην Εθνική και σε συλλόγους. Επίσης γνωρίζει το Ελληνικό μπάσκετ και τον Παναθηναϊκό πολύ καλά.  Το θέμα είναι πως ανέλαβε σε συγκυρίες δύσκολες, σε μια εποχή που ο Παναθηναϊκός έριξε το μπάτζετ και προσπαθεί να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα. Όμως ο Παναθηναϊκός είναι  μια μεγάλη δύναμη και αποτελεί πρόκληση για κάθε προπονητή. Ο Κάτας θέλει χρόνο για να αφήσει το σημάδι του. Έχει αρχές και άποψη για το μπάσκετ όμως τώρα θα προσαρμοστεί ώστε να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο το υλικό που έχει. Δεν έχει νόημα να λέμε τι λείπει και τι όχι από το ρόστερ. Με αυτό θα παλέψει. 

Σχετικά με την φετινή Euroleague : "Τηρουμένων των αναλογίων βλέπουμε μια ωραία διοργάνωση, με πολύ δυνατές αναμετρήσεις με ομάδες-έκπληξη που κάνουν εξαιρετικό πρωτάθλημα όπως η Μπάγερν, η Ζενίτ, με αμφίρροπα ματς, με ομάδες που κάνουν ζημιές όπως η Βιλερμπάν. Νομίζω έχει ενδιαφέρον".

Για τον Ισραήλινο Ντένι Αβντίγια : "Ο Αβντίγια είναι εκρηκτικός, έχει καλή πάσα, είναι αθλητικός καταλαβαίνει το παιχνίδι. Έχει κι αδυναμίες όμως ξέρω καλά πως του αρέσει πολύ να δουλεύει και όσο έχει αυτή τη νοοτροπία θα προχωράει. Παίζει σε μια ομάδα (Ουάσιγκτον) που αγωνιστικά δεν έχει καλή ισορροπία. Θα ψάξει τον ρόλο του εκεί, νομίζω έχει θέση σε αυτή την ομάδα. Είμαστε χαρούμενοι εδώ στο Ισραήλ για αυτόν".

**Ο Σβι Σερφ γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1951. Αγωνίστηκε ως παίκτης για 3 χρόνια στη Μακάμπι και σε νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με την προπονητική. Έχει στο παλμαρέ του 10 πρωταθλήματα με την Μακάμπι και 6 Κύπελλα Ισραήλ. Με την Μακάμπι έφτασε τρεις φορές σε τελικό Ευρωλίγκας. Έχει κατακτήσει το Σαπόρτα Καπ με τον Άρη κι ένα Κύπελλο Ρωσίας με την Σπάρτακ Αγίας Πετρούπολης. Διετέλεσε προπονητής της Εθνικής Ισραήλ σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους (1986-87, 1993-97, 2005-09)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια