Looking For Anything Specific?

Είδαμε το Air και μας …άρεσε - Η ιστορία της συνεργασίας του Τζόρνταν με την Nike

 

 

 Η ιστορία της διαπραγμάτευσης του στελέχους της Nike Σόνι Βακάρο με την οικογένεια Τζόρνταν προκειμένου ο 21χρονος τότε Μάικλ να λανσάρει παπούτσια της εταιρείας αποτέλεσε έμπνευση για τον Μπεν Άφλεκ ο οποίος ανέλαβε μέρος της παραγωγής και σκηνοθέτησε το Air. 

 Η ταινία μας ταξιδεύει στις αρχές της δεκαετίας του 1980 , εποχή κατά την οποία η Nike έψαχνε απεγνωσμένα ένα τρόπο προκειμένου να μπει δυναμικά και στον χώρο του μπάσκετ έχοντας τότε μερίδιο στην αγορά του αθλήματος της τάξης μόλις του 19%. Αντίθετα Adidas και Converse ήταν αυτές που κυριαρχούσαν. 

 Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η Nike ήταν μια νεοσύστατη εταιρεία στο Πόρτλαντ του Όρεγκον. O Μάικλ Τζόρνταν δεν ήθελε να υπογράψει συμβόλαιο μαζί τους: «Η μητέρα μου, μου είχε πει τότε: ‘Μπορεί να μην σου αρέσει, αλλά θα τους ακούσεις’. Εκείνη ήταν που με έβαλε στο αεροπλάνο για να πάω να ακούσω την πρόταση τους» , δήλωσε ο Τζόρνταν. 

«Μέχρι να υπογράψω συμβόλαιο με την Nike δεν είχα φορέσει ποτέ παπούτσια της. Σε όλο το κολέγιο φορούσα Converse ενώ το αγαπημένο μου ζευγάρι παπούτσια ήταν ένα σχέδιο της Adidas». Στο πρώτο του συμβόλαιο με τη Nike, ο Τζόρνταν πήρε 500.000 δολάρια ετησίως, για πέντε χρόνια.

 Ήταν ωστόσο ο πρώτος που απαίτησε και έλαβε ποσοστό της τάξης του 25% για κάθε Air παπούτσι που θα πουλούσε η εταιρεία. Η Nike είχε προβλέψει ότι σε διάστημα τεσσάρων ετών, το πρώτο σχέδιο των Air Jordan θα της απέφερε περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια, μέσα σε μόλις ένα χρόνο της είχε αποφέρει 130 εκατομμύρια!!!

 Ωραίο κάστιγκ, γρήγοροι διάλογοι, ωραία μουσική. Αξίζει… 

 Πρωταγωνιστούν: Ματ Ντέιμον, Μπεν Άφλεκ, Τζέισον Μπέιτμαν, Κρις Μεσίνα, Μάθιου Μαχερ, Μάρλον Γουέϊανς, Τζέι Μορ, Τζούλιους Τένον, Κρις Τάκερ και Βαϊόλα Ντέιβις.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια