Ήταν Φεβρουάριος του 2020, δυο χρόνια πριν όταν η αποστολή του ΠΑΟΚ ετοιμάζονταν να ταξιδέψει για την Λήμνο προκειμένου να αντιμετωπίσει τον Ήφαιστο σε αγώνα πρωταθλήματος. Το κλίμα εκείνη την περίοδο ήταν κάπως …περίεργο.
Τα κρούσματα κορονοϊού άρχισαν να ανεβαίνουν, οι μάσκες δεν ήταν ακόμη υποχρεωτικές, η χρήση αντισηπτικών άρχισε να γίνεται συχνότερη.
Τότε ήταν που ο επικεφαλής του ιατρικού τιμ του Δικεφάλου Ιωσήφ Γαβριηλίδης, έκανε την πρώτη μεγάλη ενημέρωση σε παίκτες και τεχνικό σταφ για τους κινδύνους ενός ιού που ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί ακόμη αφάνταστα την ανθρωπότητα.
«Ο κορονοϊός εξαιτίας της μεταδοτικότητάς του αποδείχθηκε δύσκολος στην αντιμετώπισή του», δηλώνει o Ιωσήφ Γαβριηλίδης και προσθέτει: «Αυτό δημιούργησε ζητήματα και επιπλοκές σε ομάδες ανά τον πλανήτη καθώς είδαμε να πέφτει το επίπεδο απόδοσης συλλόγων τόσο στην Ευρώπη όσο και στο ΝΒΑ αν μιλάμε για το μπάσκετ, ως συνέπεια μιας πρωτόγνωρης κατάστασης που έθετε εκτός αγωνιστικής δράσης για σημαντικό διάστημα τους αθλητές.
O κορονοϊός μας έκανε τη ζωή δύσκολη. Χρειάζεται να έχουμε υπομονή και κατανόηση και να μην ξεχνάμε πως και οι αθλητές είναι άνθρωποι…
Κι εμείς περάσαμε τα δικά μας στον ΠΑΟΚ. Αντιμετωπίσαμε μια δύσκολη κατάσταση μετά το εντός έδρας παιχνίδι με τον Άρη όταν και εμφανίσθηκαν σωρεία θετικών κρουσμάτων, είχαμε ένα ξέσπασμα κορονοϊού το οποίο αποδεκάτισε την ομάδα και δυσκόλεψε πάρα πολύ τον σύλλογο να επανέλθει σε προγενέστερο επίπεδο.
Αυτή αναμφισβήτητα ήταν μια δύσκολη περίοδος για τον ΠΑΟΚ η οποία μας ταλαιπώρησε πάρα πολύ και η αλήθεια είναι πως είχε αγωνιστικό αντίκτυπο στην προσπάθεια της ομάδας».
«Η πρόληψη βοηθάει όμως υπάρχει πάντα ο αστάθμητος παράγοντας»
Σχετικά με την σημασία της παρουσίας ενός καλού ιατρικού σταφ στις ομάδες αλλά και για την επάρκεια των Ελλήνων ιατρών λέει:
«Οι οδηγίες, τα πρωτόκολλα σχετικά με την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων είναι συγκεκριμένες. Η παρουσία ενός αξιόλογου ιατρικού σταφ είναι απαραίτητη για την ομαλή επανένταξη των αθλητών.
Προσωπικά έχω εικόνα, έχω εμπειρία σχετικά με τον τρόπο που λειτουργούν αντίστοιχα ιατρικά σταφ του εξωτερικού καθώς έχω εργαστεί για μεγάλο διάστημα σε μεγάλο κέντρο αθλητικών κακώσεων της Γερμανίας. Μπορώ με σιγουριά να σας πω πως οι Έλληνες γιατροί είναι εξαιρετικά καταρτισμένοι και περιζήτητοι στο εξωτερικό ως επιστήμονες.
Ίσως αυτό στο οποίο θα ήταν καλό να επενδύσουν οι ομάδες στην Ελλάδα είναι σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό σε σύγχρονα μηχανήματα καθώς η αποθεραπεία ενός αθλητή και οι τεχνικές συνεχώς εξελίσσονται».
Αναφορικά με τη πρόληψη των τραυματισμών ο κ. Γαβριηλίδης εξηγεί:
«Συνηθισμένοι τραυματισμοί ενός αθλητή είναι οι μυϊκές θλάσεις, διαστρέμματα, τενοντίτιδες , ρήξη χιαστού, ρήξη μηνίσκου… Σημαντικό ρόλο στην αποφυγή ενός ανεπιθύμητου τραυματισμού παίζει ανά περίπτωση η καλή φυσική κατάσταση ενός αθλητή όπως και η καλή συνεργασία του αθλητή με τον γυμναστή ο οποίος αξιολογεί τα αποτελέσματα εργαστηριακών ελέγχων. Πάντα βέβαια υπάρχει κι ο αστάθμητος παράγοντας. Η πρόληψη βοηθάει όμως, όπως αντιλαμβάνεστε δεν μας καλύπτει απόλυτα γιατί υπάρχει και το απρόοπτο το απρόβλεπτο…».
Οι τραυματισμοί των Γκρίφιν , Λοβ και Κάρτερ
Για τους τραυματισμούς παικτών του ΠΑΟΚ δήλωσε:
«Είχαμε κάποιους τραυματισμούς όπως του Ζερμέιν Λοβ ο οποίος είχε μια μερική ρήξη σε τένοντα άκρου ποδός. Ακολούθησε συντηρητικό πρόγραμμα και σταδιακά επανήλθε.
Είχαμε την περίπτωση του Τζος Κάρτερ ο οποίος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση καθώς ταλαιπωρούνταν από οξεία δισκοκήλη. Ήταν ένας σοβαρός τραυματισμός, η επέμβαση ήταν απόλυτα πετυχημένη όμως θα χρειαστεί ένα σημαντικό διάστημα για να επανέλθει.
Ένα θέμα που μας απασχόλησε έντονα ήταν και του Μάλκολμ Γκρίφιν ο οποίος είχε ένα εκτεταμένο οστικό οίδημα περόνης. Χρησιμοποιήθηκαν όλα τα σύγχρονα μέσα που υπάρχουν για την αντιμετώπιση του, εμφάνισε βελτίωση όμως δεν μπόρεσε να επιστρέψει σε ποσοστό 100% στον χρόνο που περιμέναμε. Ο τραυματισμός του δεν απαιτεί χειρουργείο.
Είναι θέμα αποκατάστασης, χρειάζεται υπομονή καθώς το οστικό οίδημα ανάλογα με την περιοχή στην οποία θα εμφανιστεί άλλες φορές απορροφάται γρήγορα κι άλλες αργά κι εκεί δεν μπορούμε να παρέμβουμε».
*** Ο Ορθοπαιδικός-Χειρούργος Δρ. Ιωσήφ Γαβριηλίδης ανέλαβε επικεφαλής Ιατρός της ΚΑΕ ΠΑΟΚ τον Νοέμβριο του 2017.
Είναι απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχει λάβει εξειδίκευση στην ATOS CLINIC, στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας, και από τον Οκτώβριο του 2008, είναι Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
ΠΗΓΗ: FORZA
Video: Από παλαιότερη συνέντευξη του κ. Γαβριηλίδη στον τηλεοπτικό σταθμό Open TV
0 Σχόλια