Looking For Anything Specific?

Έρευνα: Η σχέση προπονητή – παίκτη στο «μικροσκόπιο»


 


 «Αν κάποιος σας έπεισε ποτέ ότι έκανε μεγάλη καριέρα ολομόναχος, λέει ψέματα. Κανείς δεν παίρνει απλά μια μπάλα μπάσκετ και γίνεται σούπερ σταρ. Πιθανότατα είναι έργο πολλών, ενδεχομένως δεκάδων, προπονητών». 


Κάπως έτσι ξεκινάει την αναφορά του το Europrobasket.com. Μια Ακαδημία (και για επαγγελματίες) με έδρα την Βαλένθια της Ισπανίας που ειδικεύεται σε διοργάνωση summer league, training camps, ενώ επενδύει σημαντικά και στον τομέα της έρευνας. 

Σε μια δημοσίευση του το Europrobasket αναλύει την σχέση παίκτη – προπονητή

Ας δούμε κάποια συμπεράσματα:

** Μέσα σε αυτό το άρθρο εμείς στο EuroProBasket ρωτήσαμε τους παίκτες και τους προπονητές τι θεωρούν σημαντικό για μια υγιή σχέση μεταξύ ενός προπονητή και ενός παίκτη, ώστε να μπορεί να σας δώσει την πιο ρεαλιστική δυνατή άποψη.

**Ακόμα και οι μεγαλύτεροι αστέρες του ΝΒΑ είχαν βοήθεια κατά την έναρξη της καριέρας τους. Ο Στέφεν Κάρι, ένας από τους πιο γνωστούς παίκτες του ΝΒΑ  ευχαρίστησε  πρόσφατα τον προπονητή του στο κολέγιο Μπομπ ΜακΚίλοπ για τον αντίκτυπο που είχε στην καριέρα του στο μπάσκετ και τη ζωή του γενικότερα. 

**Ο Κέβιν Ντουράντ αποφάσισε να πάει στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς εν μέρει για να επανενωθεί με τον Ρον Άνταμς, τον πρώην προπονητή του στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ.

**Συνήθως η σχέση κορυφαίων παικτών με τον προπονητή τους πηγαίνει πολύ πέρα από το παιχνίδι. Έχει να κάνει περισσότερο με το πώς διαμορφώνονται ως άτομα. Οι παίκτες δεν θα σε σεβαστούν μόνο και μόνο επειδή είσαι ο προπονητής. Ο προπονητής πρέπει να κερδίσει  τον σεβασμό τους. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους.

**Ο σεβασμός πρέπει να είναι αμφίδρομος.. Στους παίκτες αρέσει όταν ο προπονητής αστειεύεται μαζί τους και διασκεδάζει. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο προπονητής πρέπει να γίνει φίλος μαζί τους. Είναι παρόλα αυτά διαπιστωμένο πως η ψυχική πλευρά του παίκτη είναι εξίσου σημαντική με την αγωνιστική πλευρά. 

**Οι παίκτες πρέπει να  καταλαβαίνουν ότι ο προπονητής δεν μπορεί να είναι φίλος,  μερικές φορές πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις. Η εύρεση αυτή της ισορροπίας στην αρχή μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά είναι ένα κρίσιμο μέρος για να έχουμε μια υγιή σχέση μεταξύ ενός προπονητή μπάσκετ και ενός παίκτη.

**Είναι σωστό και υγιές για έναν κόουτς να συνομιλεί, να μετέχει στο ομαδικό γεύμα με τους παίκτες, να διοργανώσει μια συνάντηση μαζί τους στη παραλία… Είναι καλό οι παίκτες να έχουν  μια απελευθέρωση από την πίεση που τους ασκείται.  Αυτό δείχνει ότι ο προπονητής είναι επίσης άνθρωπος, αλλά κάνει επίσης τον δεσμό ισχυρότερο μέσα στην ομάδα. 

**Οι παίκτες του EuroProBasket ανέφεραν ότι  εκτιμούν όταν ο προπονητής τους υπερασπίζεται στα ΜΜΕ. Εκτιμούν έναν προπονητή που τους υπερασπίζεται κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού όταν η αντίπαλη ομάδα παίζει βρώμικα ή οι διαιτητές κάνουν διαρκώς λάθη. Αυτό δεν σημαίνει πως ο προπονητής δεν επιτρέπεται να τους επικρίνει ή να τους διορθώνει, αλλά οι παίκτες προτιμούν να έχουν αυτές τις συζητήσεις ιδιωτικά αντί δημόσια. 

**Ο προπονητής πρέπει να καταλαβαίνει πως όταν οι παίκτες βρίσκονται υπό έντονη πίεση πρέπει να προσπαθήσει να τονώσει το ηθικό τους. «Υπάρχει χρόνος να κριτικάρετε τους παίκτες σας και υπάρχει χρόνος να υπερασπιστεί τους παίκτες σας. Το να κριτικάρεις τους παίκτες σου δημοσίως κάνει περισσότερο κακό παρά καλό».

Στην έρευνα συμμετείχε ο Βέλγος επαγγελματίας κόουτς απόφοιτος του Delaware Pascal Meurs ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

**Η επικοινωνία είναι πράγματι το πιο σημαντικό πράγμα. Ας είμαστε ειλικρινείς, σε ένα ρόστερ 12 παικτών μπορείτε να έχετε μόνο 5  στο γήπεδο. Σε κάθε αγώνα υπάρχουν μόνο 200 λεπτά παιχνιδιού  Δεν μπορείς να δώσεις λεπτά σε παίκτες γιατί είναι απλά ένας καλός τύπος. Κάθε απόφαση λαμβάνεται για το καλύτερο της ομάδας. Η εκάστοτε διοίκηση που έχει βάλει τον κόουτς σε θέση οδηγού έχει απαιτήσεις

**Ως παίκτης, θα πρέπει να μπεις σε μια ομάδα και να μπεις στο γήπεδο μόνο αν θέλεις να σε προπονήσουν.  Η εμπειρία μου είναι ότι οι καλύτεροι παίκτες στο παιχνίδι θέλουν να λάβουν όσο το δυνατόν περισσότερα σχόλια. Αυτό περιλαμβάνει ότι θέλουν να τους επικρίνουν και να τους φωνάζουν μερικές φορές. Γιατί θέλουν να βελτιωθούν. Έχουν στο μυαλό τους ότι κάθε ενέργεια του προπονητή είναι να τους βελτιώνει και να βελτιώνει την ομάδα.

**Οι προπονητές θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως συνεργάζονται με ανθρώπους. Δεν παίζουν βιντεοπαιχνίδι. Συχνά, οι αθλητές περνούν περισσότερες ώρες σε μια εβδομάδα από ό,τι με οποιονδήποτε άλλο. Ο προπονητής μοιραία θα πρέπει να προσπαθεί να βελτιώσει  έναν παίκτη όχι μόνο μπασκετικά αλλά κι ως άτομο». 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια