Looking For Anything Specific?

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς της...Θεσσαλονίκης

 


Με την Ελλάδα ο Ντούσαν Ίβκοβιτς δέθηκε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα που εργάστηκε. Η Θεσσαλονίκη έγινε έστω και από σύμπτωση, ο πρώτος του εκτός Σερβίας επαγγελματικός σταθμός πριν από 41 χρόνια.

 "Το 1980 ο  Άρης έψαχνε για προπονητή,  ένας εκπρόσωπος της ομάδας μας, ο  Μιχάλης Βέλλος που είχε επαγγελματικά συναλλαγές με την Γιουγκοσλαβία, πρότεινε συνεργασία με τον τότε προπονητή της Παρτιζάν, έναν ανερχόμενο κόουτς, τον Ντούσαν Ίβκοβιτς", θυμάται  ο βετεράνος καλαθοσφαιριστής του Άρη, Διονύσης Ανανιάδης.

Ο επί σειρά ετών πρόεδρος της ΟΔΚΕ, διηγήθηκε πως η πρόταση στον Βέλλο για τον Ίβκοβιτς έγινε από τον Άτσα Νίκολιτς σε μια συνάντηση που ήταν παρών και ο ίδιος.

 Ο Ίβκοβιτς αρνείται την αρχική πρόταση των «κίτρινων» ακολουθεί όμως ένα συμβάν που θα τον κάνει να αλλάξει γνώμη. Ο γιος του είχε αναπνευστικά προβλήματα(βρογχίτιδα)  ,έπαθε κρίση άσθματος και χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο. Οι γιατροί συμβουλεύουν τον Ίβκοβιτς να μετακομίσει με την οικογένεια του σε μέρος με διαφορετικό κλίμα. Ο Άρης επιμένει, ο Ίβκοβιτς το ξανασκέφτεται και το dealκλείνει. Έρχεται τον Σεπτέμβριο του 1980 ,επιλέγει ένα σπίτι με ξηρό κλίμα, λίγο έξω από την Θεσσαλονίκη, στο Κρυονέρι, κοντά στο δάσος του Σειχ Σου  και κάπως έτσι ξεκινάει η …Ελληνική του περιπέτεια.

Η σχέση με τον Γκάλη και η εκ των έσω αμφισβήτηση

Οι τότε παίκτες του Άρη θυμούνται πως ο Ίβκοβιτς ήταν ο πρώτος που καθιέρωσε τις διπλές προπονήσεις. Ο ίδιος αρνείται πως ήταν δύσκολη η συνύπαρξη του με τον Νίκο Γκάλη. Θεωρεί ότι την διετία που εργάσθηκε στον Άρη το κυρίως πρόβλημα ήταν η εκ των έσω αμφισβήτηση του από παράγοντες της ίδιας της ομάδας! "Οι άνθρωποι του ήθελαν να χάσουμε το πρωτάθλημα", δήλωσε σε συνέντευξη του στον Βαγγέλη Ιωάννου στην ΕΡΤ. 

Την σεζόν 1981-82 ο Άρης ισοβαθμεί με τον Παναθηναϊκό στην βαθμολογία και διεκδικεί το πρωτάθλημα. Όλα θα κρίνονταν στο μεταξύ τους ματς, δυο αγωνιστικές πριν το τέλος. Ο Άρης θα χάσει εύκολα με 96-75. Ο Γκάλης σε εκείνο το ματς δεν τα πήγε καλά. Η διοίκηση του Άρη βγάζει ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί τον Νικ για την απόδοση του! Ο ίδιος απαντάει με συνέντευξη και αποχωρεί για την Αμερική. Ο περίγυρος του Νικ θεωρεί υπεύθυνο για την στοχοποίηση  τον Ντούντα.  

Στο μεταξύ, με την ολοκλήρωση της 2ης σεζόν στον Άρη  ο Ίβκοβιτς χωρίς να έχει θέσει οικονομικό θέμα για την παραμονή του στην ομάδα(έτσι υποστήριζε τουλάχιστον ο ίδιος) διαβάζει στις εφημερίδες πως η διοίκηση του Άρη αναζητά τον αντικαταστάτη του επειδή  ζητούσε τα διπλά! Στο μεταξύ την διοίκηση του Ερασιτέχνη Άρη αναλαμβάνει ο Βαγγέλης Μελισσάρης που δεν έχει κανένα δίαυλο επικοινωνίας με τον Ντούντα(όπως είχε ο προκάτοχος του Μίμης Σουλιάδης). Αντίθετα ο Μελισσάρης δηλώνει «ιωαννιδικός» και υποστηρίζει δημόσια πως η αύξηση που ζήτησε ο Ίβκοβιτς ήταν εξωπραγματική.Κάπως έτσι, σχετικά άδοξα θα έκλεινε ο πρώτος κύκλος της συνεργασίας του με ομάδα της χώρας μας.



Ο ΠΑΟΚ, ο Φασούλας και οι άλλοι

Προβλήματα στις σχέσεις του με παίκτες  κατά καιρούς είχε και στον ΠΑΟΚ. Αξέχαστες θα μείνουν οι «διαφωνίες» με τον Παναγιώτη Φασούλα, τον Κλιφ Λέβιγκστον, τον Πιτ Παπαχρόνη (που βαριόταν την θεωρία πριν τα ματς) αλλά και το δημόσιο ξέσπασμα που είχε για τον Νίκο Μπουντούρη. 

Στις 11 Μαρτίου του 1993 ο ΠΑΟΚ κέρδιζε εύκολα την Ορτέζ στην Γαλλία με 103-86. Ο Φασούλας ήταν εξαιρετικός όμως ο χρόνος συμμετοχής του δεν ήταν μεγάλος. Όταν ο «Πάνι» ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τους λόγους που δεν έπαιξε πολύ απάντησε: «Ρωτήστε τον σοφό». Ο χαρακτηρισμός «σοφός» θα ακολουθεί τον Ντούντα σε όλη του την προπονητική πορεία. 

Με τον Κλιφ Λέβιγκστον τα έβαλε με αφορμή την μανία του αμερικανού NBAer  να κατεβάζει λίτρα τις κόκα κόλες! "Δεν με άφηνε να πιω. Μου ζήτησε να σταματήσω και με ενημέρωσε για αυτή την απαίτηση κι ο μάνατζερ μου. Του είπα "να με κρίνεις για την απόδοση μου. Δεν μπορούσα να το καταλάβω", εξήγησε ο Λέβιγκστον.

 Όσο για τον Μπουντούρη; "Κι εγώ όταν ήμουν στη Σερβία και πήρα το πρώτο μου Ζάσταβα αισθανόμουν πως ήμουν ο καλύτερος του κόσμου. Έχασα τα μυαλά μου. Ο μικρός νομίζει ξαφνικά πως έγινε κάποιος", είχε πει μετά από ένα ματς αναφερόμενος στον 19χρονο τότε πλέι μέικερ του ΠΑΟΚ θέλοντας προφανώς να του "ξυπνήσει" τον εγωισμό. Ο Μπουντούρης πέρασε δύσκολα το πρώτο διάστημα, πληγώθηκε, ήθελε να επιστρέψει στον Βόλο και να σταματήσει το μπάσκετ, όμως στην πορεία «λάτρεψε» τον Ντούντα. 

"Προσωπικά πενθώ μια απώλεια. Έναν άνθρωπο που με την διαδρομή του με δίδαξε, με ενέπνευσε και μου έμαθε να πολεμώ. Με έκανε να πιστέψω στην δικαιοσύνη, στην αξιοκρατία και στην σκληρή δουλειά. Δεν ήταν μόνο τα τρία χρόνια που ήμουν παίκτης του. Είναι τα σχεδόν 30 χρόνια που λειτουργούσε και θα συνεχίσει να λειτουργεί ως δεύτερο πατρικό πρότυπο για μένα", έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό ο Ν. Μπουντούρης. Παρομοίως, ο πιτσιρικάς τότε Γιώργος Βαλαβανίδης επίσης έγραψε: "Για μένα ήσουν ο 2ος πατέρας μου θυμάμαι κάθε σου λέξη κάθε σου συμβουλή τι και αν έφυγες σήμερα...οι αξίες που μου δίδαξες παραμένουν αναλλοίωτες και αθάνατες".

Από τον πρώτο χρόνο στον ΠΑΟΚ ενημερώνονται και για την ...τρέλα που έχει με τα περιστέρια. "Βρε Αντώνη, να με βοηθήσεις να φτιάξω ένα κοτέτσι για τα τα περιστέρια να μην έχω πρόβλημα με άδειες και τέτοια", είχε πει κάποια στιγμή στον μετέπειτα πρόεδρο του ΤΑΠ ΠΑΟΚ Αντώνη Τσαλόπουλο, ο οποίος τον είχε βοηθήσει σε αρκετές προσωπικές του υποθέσεις. Αυτό το πάθος που είχε με τα περιστέρια σύμφωνα με δηλώσεις γιατρών από την Σερβία, του στοίχισε και την ζωή, καθώς η μόλυνση που υπέστη προέρχονταν από τα συμπαθή πτηνά. 

Η απώλεια της Ευρωλίγκα στο Final-4 της Αθήνας θα δοκιμάσει σχέσεις και φιλίες του στον ΠΑΟΚ. Ο κουμπάρος του Τάκης Πανελούδης κάνει ό,τι μπορεί για να τον κρατήσει όμως τα οικονομικά δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί,ο Νίκος Βεζυρτζής στριμώχνεται οικονομικά και η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του από τη Θεσσαλονίκη έχει αρχίσει. 

"Τάκη, μετά από πολλά χρόνια θα καταλάβουμε τι είχαμε και τι φτιάξαμε εδώ με αυτή την ομάδα. Θα το θυμόμαστε και θα νοσταλγούμε", είχε πει στον Τάκη Πανελούδη το καλοκαίρι του 1993. Ο Ίβκοβιτς δεν θα εργαστεί ποτέ ξανά για ομάδα της Θεσσαλονίκης.



Η τελευταία του επίσκεψη στη συμπρωτεύουσα καταγράφηκε τον Ιούλιο του 2016 λίγο μετά την ανακοίνωση αποχώρησης του από την ενεργό δράση. Επισκέπτεται το Μουσείο Μπάσκετ της ΧΑΝΘ συνοδευόμενος από τους Κώστα Μπογατσιώτη ,Λάκη Τσάβα, Σταύρο Χωλόπουλο και Νίκο Αμπατζά. Αργότερα θα προστεθούν στην παρέα ο Διονύσης Ανανιάδης , κι ο Γιωργής Μπουσβάρος. Το μπασκετικό παρεάκι, συνέφαγε στο εστιατόριο του Λευτέρη Κακιούση στο κέντρο της πόλης με τον Ίβκοβιτς να ...διηγείται παλιές ιστορίες σε ασπρόμαυρο και…κιτρινόμαυρο φόντο. 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια