Ο Σωτήρης Κοκκινόπουλος ένας εκπρόσωπος της νέας γενιάς προπονητών στο μπάσκετ (κόουτς της εφηβικής ομάδας της ΧΑΝΘ και μέλος του τεχνικού τιμ της ανδρικής) καταθέτει τις απόψεις του στο "sportbubble" σχετικά με την αναπτυξιακή δομή του μπάσκετ αλλά και τις επιπλοκές που προκάλεσε η πανδημία.
Σχετικά με το μεγάλο διάστημα της διακοπής ο κ. Κοκκινόπουλος είπε:
"Πιστεύω πως μέσα στο Μάρτιο θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει μια διαδικασία επανεκκίνησης με μέτρα αντίστοιχα αυτών που λαμβάνονται τώρα. Επίσης θα μπορούσαν να είχαν εκμεταλλευτεί οργανωμένα και τα όποια ανοιχτά γήπεδα υπάρχουν, μιας και οι καιρικές συνθήκες ήταν ήδη πολύ καλύτερες. Σε γενικές γραμμές πιστεύω πως δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία ούτε στο κομμάτι της ψυχολογίας, ειδικά των νέων παιδιών που παρέμειναν κλεισμένα μέσα στο σπίτι, μπροστά σε υπολογιστές και οθόνες κινητών για 12-15 ώρες καθημερινά".
Ο τεχνικός της ΧΑΝΘ δήλωσε πως χρειάζεται νέα πνοή στο ελληνικό μπάσκετ:
"Το αναπτυξιακό μοντέλο στην Ελλάδα δεν λειτουργεί σωστά εδώ και αρκετά χρόνια. Η παραγωγή παικτών είναι πολύ μικρή πλέον, οι μικρές εθνικές μας ομάδες δεν είναι στο επίπεδο που ήταν. Για μένα, η οποιαδήποτε νέα διοίκηση της Ε.Ο.Κ. που θα προκύψει, πρέπει να δώσει μεγάλη βαρύτητα στο συγκεκριμένο θέμα. Το basketball στην Ελλάδα φυτοζωεί και πρέπει να γίνει μια πολύ δυναμική προσπάθεια για να ανακάμψει".
Σχετικά με τα ηλικιακά πρωταθλήματα ανέφερε:
"Πιστεύω ακράδαντα πως πρέπει να προστεθεί μια ακόμη χρονιά στο εφηβικό, όπως ήταν και μέχρι το 2011, αν δεν κάνω λάθος. Και οι δύο χρονιές του εφηβικού έχουν πολλές και απαιτητικές σχολικές υποχρεώσεις και τα παιδιά χάνουν πολλές προπονήσεις και ίσως και αγώνες. Τελειώνοντας το Λύκειο, απελευθερώνονται σε μεγάλο βαθμό και μπορούν να δώσουν την δέουσα βαρύτητα στο basketball και να ευχαριστηθούν την τελευταία τους εφηβική χρονιά, παίζοντας ίσως παράλληλα και στην ανδρική τους ομάδα"
Ρωτήσαμε την γνώμη του κ.Κοκκινόπουλου σχετικά με τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένα παιδί για να διακριθεί:
"Κατά την γνώμη μου πρέπει να διαθέτει:
*Αγάπη για τον αθλητισμό και το basketball ειδικότερα
*Ταλέντο.
*Διάθεση για απαιτητική προπόνηση.
*Αγάπη για το συμπαίκτη του, τους προπονητές του και το ομαδικό παιχνίδι.
*Ευφυΐα – ευστροφία"
Για τον ρόλο τον γονέων και τα λάθη που συνήθως γίνονται ανέφερε:
"Θεωρώ πως οι γονείς σε αρκετές περιπτώσεις βιάζονται. Δημιουργούν στα παιδιά τους και στους ίδιους πολύ υψηλές προσδοκίες, δυσανάλογες με το ταλέντο και τις ικανότητες των παιδιών τους. Αυτό φορτώνει στα παιδιά ένα πολύ μεγάλο βάρος και σε μεγάλο βαθμό χάνουν την παιδικότητά τους και δεν ευχαριστιούνται το παιχνίδι, δεν γεύονται τη χαρά του basketball. Αργότερα, γύρω στα 18-20 αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και πολλά από αυτά δυστυχώς σταματούν εντελώς την ενασχόλησή τους με το άθλημα"
Για την παρουσία έξι ξένων παικτών στην Α1 είπε:
"Δεν έχουμε "το καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης" εδώ και αρκετά χρόνια. Ο μέγιστος αριθμός ξένων παικτών για κάθε ομάδα θα έπρεπε να είναι οι 4. Έτσι και οι ευκαιρίες για τους νεαρούς παίκτες θα είναι σαφώς περισσότερες".
0 Σχόλια