Looking For Anything Specific?

Έρευνα: Στην Ελλάδα το σκληρότερο lockdown στα τμήματα υποδομής του αθλητισμού

 


Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα διενήργησε και δημοσίευσε στην ιστοσελίδα itsports.gr o Ιωάννης Τσουμπρής Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής Προπονητής καλαθοσφαίρισης και Ειδικής Καλαθοσφαιρικής Αγωγής. 

Ο κ. Τσουμπρής είναι ο δημιουργός της δράσης "Τζάμπολ Αγάπης" με την οποία το sportbubble είχε ασχοληθεί στο παρελθόν. Το συμπέρασμα από την έρευνα είναι πως μόνο στην Ελλάδα το lock dowvn στις αναπτυξιακές ηλικίες είναι καθολικό. Δεν υπάρχει ευελιξία, ούτε διαβαθμίσεις ανάλογα με την περιοχή , το επιδημιολογικό φορτίο, τις ηλικίες, δεν υπάρχει καν πρόβλεψη για άθληση σε εξωτερικό χώρο, για αριθμό συμμετεχόντων... Τίποτα. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι (δυστυχώς) άσπρο-μαύρο.

Ας δούμε όμως το αποτέλεσμα της αξιόλογης αυτής έρευνας:

"...Η περιπέτεια με τον COVID-19 δημιούργησε προβλήματα άθλησης των νέων αθλητών σε όλο τον κόσμο. Οι αναπτυξιακές ηλικίες στα ομαδικά σπορ και οι προπονητές τους, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την αναστολή κάθε ομαδικής προπόνησης. Αποφασίστηκε και η διακοπή, όπου είχαν ξεκινήσει, των πρωταθλημάτων και των τουρνουά.

Απέναντι στην πανδημία του COVID-19, τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο ερασιτεχνικός ομαδικός αθλητισμός και η διδασκαλία των σπορ στις αναπτυξιακές ηλικίες, μπήκαν σε μερική ή ολική αναστολή περισσότερο από όλες τις άλλες δραστηριότητες.

Λόγω της προπονητικής μου ειδικότητας και ως υπεύθυνος των αναπτυξιακών ηλικιών καλαθοσφαίρισης της ΕΣΚΑΝΑ, θα εκφραστώ περισσότερο για το μπάσκετ στις επόμενες γραμμές αυτού του κειμένου. Με την αμέριστη συμπαράσταση και τη συνεργασία της προπονητικής αναπτυξιακής ομάδας, με καλές προθέσεις και με ευθύνη απέναντι στο άθλημα που αγαπάμε, θα αναφερθώ στην αναγκαιότητα για την “Ελευθερία των Καλαθιών”.

ΣΟΥΗΔΙΑ 

Στην σκανδιναβική χώρα της Σουηδίας, τα παιδιά  που είναι γεννημένα το 2004 και μικρότερα, προπονούνται κανονικά με τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Όπου είναι διαθέσιμες μεγάλες προπονητικές αρένες μπορούν να βρίσκονται στον προπονητικό χώρο μέχρι 30 παιδιά. Όταν προπονούνται σε μικρότερα σχολικά κυρίως γυμναστήρια, εκεί τα παιδιά μπορούν να είναι μέχρι 15 στον ίδιο χώρο. Κάνουν κανονικά προπόνηση με σωματικές επαφές.

Η διαδικασία διαφοροποιείται για τα μεγαλύτερα παιδιά που είναι γεννημένα το 2002 και 2003. Σε αυτά επιτρέπεται μόνο η ατομική προπόνηση χωρίς σωματικές επαφές. Για μεγαλύτερους ηλικιακά αθλητές και αθλήτριες, η προπόνηση πραγματοποιείται κανονικά εφόσον η ομάδα τους ανήκει στα επαγγελματικά πρωταθλήματα.

ΑΓΓΛΙΑ

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η κατάσταση διαφοροποιείται ανά γεωγραφική περιοχή (Σκωτία, Ουαλία κλπ.). Τα πρωταθλήματα των αναπτυξιακών ηλικιών έχουν ανασταλεί και ενδεχομένως να μην ξεκινήσουν ποτέ για την τρέχουσα περίοδο. Μέχρι σήμερα, όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπαν, οι αθλητές των ομαδικών αθλημάτων, αθλούνταν σε ανοικτούς χώρους μέχρι 6 συμμετέχοντες και με αυστηρά γεωγραφικά κριτήρια δηλ. κάτι σαν αθλητική “φούσκα” της γειτονιάς. 

Στην Αγγλία πάντως, από αύριο Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021, επιστρέφουν με νέα απόφαση, κανονικά στις ατομικές προπονήσεις για τα ανοικτά γήπεδα για τις ηλικίες U18.  Θα επιστρέψουν αν όλα πάνε καλά με την πανδημία και στα κλειστά γήπεδα στις 12 Απριλίου 2021.

 Φυσικά με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ευθύνης και 6 αθλητές σε κάθε μπασκέτα. Για τα μικρότερα παιδιά αναμένονται αποφάσεις με το δεδομένο ότι παίζουν ήδη μπάσκετ στις ώρες της σχολικής γυμναστικής τους. Ο συντονιστής των πρωταθλημάτων καλαθοσφαίρισης για τις αναπτυξιακές ηλικίες, ο Rob Fairly, μου τόνισε ότι η χρονιά θεωρείται χαμένη πλέον όσον αφορά τα πρωταθλήματα. Προσανατολίζονται τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν οι αναπτυξιακές ηλικίες με τις ίδιες κατηγορίες που δεν πραγματοποιήθηκαν φέτος, ελπίζοντας ότι η πανδημία θα περιοριστεί και δεν θα υπάρχουν άλλες διακοπές.

ΓΑΛΛΙΑ

Στη Γαλλία, ο Goran Radonjic ως διευθυντής διεθνών σχέσεων της Γαλλικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, που συνεργάζεται με τους συντονιστές των αναπτυξιακών ηλικιών στα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, μου ανέφερε τα εξής: «Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε συζητήσει το θέμα της “χαμένης ηλικίας» για τα παιδιά που τελειώνουν τη διδασκαλία στο εφηβικό τμήμα. Ελπίζουμε ότι οι διεθνείς ευρωπαϊκοί αγώνες θα πραγματοποιηθούν αυτό το καλοκαίρι. Είμαστε σε αναμονή των σχετικών αποφάσεων από τη FIBA. Για το λόγο αυτό, έχουμε οργανώσει εθνικά camp καλαθοσφαίρισης στις κατηγορίες των αναπτυξιακών ηλικιών και διοργανώνουμε αγώνες για αυτά τα επιλεγμένα παιδιά μόνο αναμεταξύ τους, καθώς η κατάσταση της υγείας εμποδίζει τις διεθνείς συναντήσεις και μετακινήσεις για φιλικά παιχνίδια εκτός Γαλλίας”.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Στη Σλοβενία τα παιδιά παρέμειναν μετά τα Χριστούγεννα και για 2 περίπου μήνες στο σπίτι. Ο σύνδεσμος προπονητών της Σλοβενίας φρόντισε με 9 προπονητές του και δημιούργησε μία σειρά διαδικτυακής διδασκαλίας. Πρόσφερε στους νέους παίκτες την ευκαιρία να προπονηθούν από απόσταση.

Ο στόχος της άσκησης μέσα από τα βίντεο, ήταν να διατηρηθεί η φυσική κατάσταση, ιδιαίτερα η δύναμη, η κινητικότητα, η αντοχή και ο συντονισμός.

Επιπλέον, προσφέρθηκε σε νέους παίκτες εκπαίδευση για χαλάρωση, κινητικότητα και ηρεμία, καθώς και διάφορες διαλέξεις για τη διατροφή, την πρόληψη τραυματισμών, την εκμάθηση επιδέσμων μεμονωμένων αρθρώσεων και τη σωματική προετοιμασία.

Τα παιδιά επέστρεψαν στα σχολεία και εξετάζεται η επιστροφή με μέτρα ασφαλείας στα γήπεδα. Αποφάσεις θα παρθούν την Παρασκευή 2 Απριλίου 2021.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στη Γερμανία ανάλογα με την κατάσταση της επιδημίας σε κάθε ομοσπονδιακό κρατίδιο, υπάρχουν και διαφορετικές αποφάσεις για τις προπονήσεις των παιδιών. Ο συντονιστής των αναπτυξιακών ηλικιών ο Uwe Albersmeyer, με ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη κάποια κεντρική κατεύθυνση για την πλήρη επιστροφή των παιδιών στην προπονητική διαδικασία. Το lockdown είναι αυστηρό και δεν έχουν κάποια εικόνα για το καλαθοσφαιρικό μέλλον των παιδιών. Υπάρχει μία κεντρική υποστηρικτική διαδικτυακή προσπάθεια για την ατομική εκγύμναση των παιδιών στο σπίτι.

Αναζητούν και άλλες λύσεις για το μέλλον, αναμένοντας την οριστική βελτίωση της κατάστασης. Σε κάποια κρατίδια, οι προπονήσεις δεν απαγορεύτηκαν ποτέ στα ανοικτά γήπεδα. Μόνο από το χειμωνιάτικο καιρό διακόπηκαν οι προπονήσεις και πλέον με την ανοιξιάτικη βελτίωση, υπάρχει επαναφορά στην προπονητική δραστηριότητα. Τα παιδιά που προπονούνται στο ανοικτό γήπεδο, απασχολούνται μόνο με ατομική τεχνική, δεν υπάρχει παιχνίδι καμίας μορφής με σωματική επαφή. Σε μία προπόνηση με διάρκεια μίας ώρας, ασχολούνται με ball handling και βελτίωση της εκτελεστικής ικανότητας και διατήρηση της φυσικής κατάστασης. Στο ανοικτό γήπεδο μπορούν να βρίσκονται μέχρι 10 παιδιά και ως την ηλικία των 12 ετών. Στις μεγαλύτερες ηλικίες επιτρέπονται μόνο 5 παιδιά και ένας προπονητής σε κάθε προπονητική ώρα.

Από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου αποφασίστηκε η οριστική ματαίωση όλων των πρωταθλημάτων στις αναπτυξιακές ηλικίες. Όσον αφορά τα κλιμάκια των εθνικών ομάδων δεν υπάρχει κάποια απόφαση για τις μελλοντικές υποχρεώσεις. Δεν υπάρχει άγχος στην προπονητική δουλειά, δεδομένου πολλών διαφορετικών παραγόντων σε σχέση με την Ελλάδα. Εκεί, τα παιδιά που τελειώνουν το εφηβικό έχουν και το πρωτάθλημα Νέων U20 να αγωνιστούν, συν τη δυνατότητα που έχουν για δεύτερο δελτίο σε άλλο σύλλογο διαφορετικής κατηγορίας.



 ΙΤΑΛΙΑ

Στην Ιταλία, σύμφωνα με τις αποφάσεις των ειδικών ιατρών και παιδιάτρων, μπορούν να επιστρέφουν από τις αρχές Φεβρουαρίου, ακόμη και στα κλειστά γήπεδα, τα τμήματα των αναπτυξιακών ηλικιών μέχρι το μίνι μπάσκετ, σύμφωνα με τους παρακάτω όρους (πηγή: Πρωτόκολλα Ιταλικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης):

**Χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο της γεωγραφικής περιοχής.

**Όλα τα παιδιά και οι προπονητές ελέγχονται με εβδομαδιαίο rapid test

**Τα παιδιά πριν την επιστροφή στους προπονητικούς χώρους, υποβάλλονται σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο.

**Οι προπονητές φορούν συνέχεια μάσκα.

Τα παιδιά αλλάζουν παπούτσια όταν εισέρχονται στο γήπεδο. **Επιτρέπεται μόνο ατομική προσέλευση με μάσκα.

**Επιτρέπεται μόνο η ατομική τεχνική εξάσκηση χωρίς επαφές και με αποστάσεις 2 μέτρων μεταξύ των παιδιών, εντός και εκτός του αγωνιστικού χώρου.

**Δεν λειτουργούν αποδυτήρια.

**Σε κάθε προπόνηση εντός του αγωνιστικού χώρου επιτρέπονται **12 παιδιά. μοιρασμένα σε 6 και με έναν προπονητή σε κάθε καλάθι.

**Μπορούν να συμμετέχουν επιπλέον 4 παιδιά εκτός του αγωνιστικού χώρου, με άσκηση ατομικής βελτίωσης, με αποστάσεις 2 μέτρων και αλλάζουν κυκλικά με τους συμμετέχοντες στα καλάθια.

**Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν πιστοποιητικό συμμετοχής στην προπόνηση το οποίο κατατίθεται στον προπονητή. Ο προπονητής με τη σειρά του ενημερώνει τη διαδικτυακή πλατφόρμα με τα ιατρικά δεδομένα των συμμετεχόντων, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης των γονέων τους.

**Σε κάθε παιδί γίνεται θερμομέτρηση πριν την είσοδο του στο γήπεδο. Μέγιστη επιτρεπόμενη θερμοκρασία 37,5 βαθμοί.

**Σε κάθε υλικό γίνεται απολύμανση, πριν και μετά την προπόνηση.

Όλοι οι αγώνες μικρών ηλικιών, αναστέλλονται έως ότου υπάρξουν νέες νομοθετικές διατάξεις.

Για τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά τμήματα, σύμφωνα και με το ιατρικό πρωτόκολλο του Φεβρουαρίου 2021, μπορούν να διεξάγονται αγώνες για τα παιδιά αυτά αλλά σύμφωνα με τις παρακάτω προϋποθέσεις:

**Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν εβδομαδιαίο αρνητικό τεστ. Όσοι έχουν περάσει COVID-19 προσκομίζουν ιατρικό πιστοποιητικό πλήρης αποθεραπείας.

**Δεν επιτρέπονται οι θεατές στο γήπεδο. Πιθανή μελλοντική ύπαρξη θεατών θα ρυθμιστεί με νέο πρωτόκολλο.

**Οι προπονητές και οι συνοδοί φορούν μάσκες καθώς και οι διαιτητές και η γραμματεία.

 ΒΕΛΓΙΟ

Στο Βέλγιο συνεχίζονται οι προπονήσεις σε κλειστούς χώρους για παιδιά έως 14 ετών. Μπορούν να παρευρίσκονται έως 10 παιδιά στο γήπεδο χωρισμένα σε δύο τμήματα των 5 αθλητών ανά καλάθι.

Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να αθλούνται μόνο σε ανοικτούς αθλητικούς χώρους. Μέχρι 12 παιδιά χωρισμένα σε δύο τμήματα των 6 παιδιών ανά καλάθι.

Τα πρωταθλήματα των αναπτυξιακών ηλικιών είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα πραγματοποιηθούν, δεδομένου ότι ολοκληρώνεται ημερολογιακά κάθε όριο επανέναρξης των.

Κάθε προπόνηση έχει μόνο ατομική εξάσκηση διάρκειας 75 λεπτών.

Ήδη διατρέξαμε πολλούς μήνες με πλήρη αναστολή των ομαδικών προπονητικών διαδικασιών. Η δυνατότητά της προπονητικής επιστροφής, ταυτόχρονα με την εκπαιδευτική διαδικασία, χαρακτηρίζεται και από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας ως μία απόφαση που θα επιτρέψει:

**Να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να συνεχίσουν στο επόμενο επίπεδο.

**Να επανακτήσουν την παιδική ευημερία.

**Να έχουν πάλι κοινωνική και ψυχολογική ευημερία.

**Να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με το πως να διατηρήσουν τον εαυτό τους και τους άλλους ασφαλείς και υγιής.

**Να υπάρξουν γενικότερα οφέλη για την κοινωνία, όπως η δυνατότητα στους γονείς να εργάζονται απρόσκοπτα, ενώ θα έχουν τη χαρά να δουν και πάλι τα παιδιά τους να αθλούνται έστω και σε ανοικτούς χώρους.


Η “Ελευθερία των Καλαθιών” είναι για τους ανθρώπους της αναπτυξιακής καλαθοσφαίρισης πιο αναγκαία από ποτέ. Είναι μία απόφαση που θα επιστρέψει να επανακκινηθεί η προπονητική δραστηριότητα με συγκεκριμένο σχέδιο.

Ένα σχέδιο που θα τους δώσει στους συλλόγους τη βούληση να θέσουν τους επόμενους αθλητικούς στόχους και να καθοδηγηθούν σωστά για να τους πραγματοποιήσουν.

Πρώτα χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό που οι ειδικοί επιστήμονες μας έχουν προειδοποιήσει:

“Όσο περισσότερο αναγκάστηκαν οι νεαροί αθλητές να απέχουν και να μείνουν μέσα στο σπίτι, τόσο πιο σταδιακή και προσεκτική πρέπει να είναι η επιστροφή στον προπονητικό χώρο”.

Στη συνέχεια σε δεύτερο στάδιο, πρέπει να παρθούν αποφάσεις για τα παιδιά που τελειώνουν την εφηβική αναπτυξιακή ηλικία χωρίς ικανή προπονητική εξέλιξη και αγωνιστική δράση τις τελευταίες δύο περιόδους.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πλησιάζει ο Απρίλιος. Οι καιρικές συνθήκες δείχνουν μια εικόνα για ανοιξιάτικες ημέρες, προετοιμάζοντας το δρόμο για ένα ακόμη όμορφο ελληνικό καλοκαίρι.

Συζητιέται έντονα για τις επόμενες ημέρες, η σταδιακή επιστροφή στη σχολική δια ζώσης εκπαίδευση, για τα μεγαλύτερα παιδιά αρχικά και στη συνέχεια για τις μικρότερες ηλικίες. Καλύτεροι σύμμαχοι για αυτή την επανεκκίνηση, είναι οι βελτιωμένες καιρικές συνθήκες και τα εβδομαδιαία rapid test που θα είναι διαθέσιμα και για τους δύο επόμενους  μήνες.

Η “Ελευθερία των Καλαθιών” προτείνει τη σχεδιασμένη επιστροφή στα ανοικτά γήπεδα.

Με συνετή προπονητική καθοδήγηση για ατομική προπόνηση, ώστε η επόμενη περίοδος (Απρίλιος – Μάϊος – Ιούνιος και Ιούλιος) να είναι το πρώτο σκαλοπάτι μίας ανοδικής πορείας στην μετά-καραντίνα εποχή.

Για να μπορέσουμε τον Σεπτέμβριο να ανέβουμε το επόμενο σκαλοπάτι, πάλι σε ανοικτά γήπεδα, με πλήρη επιστροφή στα κλειστά γήπεδα, αν όλα πάνε καλά, από τον Νοέμβριο του 2021. Τότε θα πραγματοποιηθεί και η επιστροφή στο αγωνιστικό μέρος.

 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, να ανοίξουν όλα τα ανοικτά γήπεδα για τις ακαδημίες καλαθοσφαίρισης και τα αγωνιστικά τμήματα των αναπτυξιακών ηλικιών, την ίδια ημέρα που θα ανοίξει κάθε αντίστοιχη σχολική βαθμίδα.

**Κάθε τμήμα θα προπονείται για μία ώρα. Έτσι θα υπάρχουν διαθέσιμες περισσότερες προπονητικές ώρες.

**Κάθε τμήμα θα προπονείται με μέγιστο αριθμό τα 12 παιδιά. Σε κάθε μπασκέτα θα προπονούνται πάντα τα ίδια 6 παιδιά, με περιεχόμενο τα βασικά στοιχεία της ατομικής τεχνικής χειρισμού μπάλας και της εκτελεστικής ικανότητας.

**Τα στοιχεία της φυσικής κατάστασης, των διατάσεων και της ισορροπίας, θα εντάσσονται μέσα στο πρόγραμμα της ατομικής προπόνησης.

**Κάθε τμήμα θα επανέλθει σταδιακά στις προπονήσεις. Την πρώτη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν δύο προπονήσεις. Από τη δεύτερη εβδομάδα οι προπονήσεις θα γίνουν τρεις και θα παραμείνουν σε αυτό τον αριθμό έως το πέρας της σχολικής χρονιάς.

**Σε κάθε προπόνηση θα υπάρχουν πάντοτε διαθέσιμα στο σύλλογο και στον προπονητή τα αποτελέσματα των εβδομαδιαίων σχολικών rapid test.

**Ο προπονητής θα φοράει μάσκα προστασίας σε όλη τη διάρκεια της προπόνησης.

**Θα υπάρχει ατομική προσέλευση και αποχώρηση. Το επόμενο προπονητικό τμήμα θα ξεκινάει προπόνηση 15 λεπτά μετά την αποχώρηση του προηγούμενου τμήματος.

**Κάθε παιδί θα συμμετέχει με τη δική του προσωπική μπάλα. Όταν αυτό δεν θα είναι εφικτό, οι διαθέσιμες μπάλες του συλλόγου θα απολυμαίνονται για την επόμενη χρήση τους από άλλα παιδιά. Οποιοδήποτε άλλο υλικό θα είναι καθαρά ατομικό (π.χ. σχοινάκια, αλτηράκια).

**Με το πέρας των σχολικών υποχρεώσεων και σε συνάρτηση με τη θετική εξέλιξη της πανδημίας, θα ξεκινήσουν οι πρώτες προπονήσεις με επαφή. Σε κάθε καλάθι οι ίδιοι 6 παίκτες θα μπορούν να παίξουν παιχνίδια 3 εναντίον 3, χωρίς χρήση σκρην αλλά με πάσα-κίνηση και παιχνίδι ένας εναντίον ενός.

**Καλοκαιρινά camp με περιεχόμενα ατομικής τεχνικής, σε καθημερινή εξάσκηση, θα μπορέσουν να διοργανωθούν στις καλοκαιρινές διακοπές. Πάλι όμως θα τηρούνται μέτρα ατομικής προπόνησης και τα παιδιά που παίζουν στο διπλό θα είναι μέλη του ίδιου προπονητικού γκρουπ.

**Σε περιπτώσεις time out στη διαδικασία της προπόνησης, τα παιδιά θα κρατούν τις μεταξύ τους αποστάσεις και θα πίνουν νερό από δικό τους αποκλειστικά μπουκάλι.

**Αν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα από τα rapid test, οι προπονήσεις του συγκεκριμένου τμήματος θα αναβάλλονται για 2 εβδομάδες.

**Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου τα παιδιά θα ακολουθήσουν πρόγραμμα ατομικής εκγύμνασης και θα επανέλθουν στα ανοικτά γήπεδα με το άνοιγμα των σχολείων.

**Με την έναρξή της σχολικής χρονιάς θα αξιολογηθεί η κατάσταση ώστε να ξεκινήσει η προπονητική διαδικασία του 5 εναντίον 5 στα μεγαλύτερα παιδιά και τα πρωταθλήματα των αναπτυξιακών ηλικιών της επόμενης περιόδου. Να δημιουργηθούν τουρνουά ηλικιακής κατηγορίας U21.

 Η “Ελευθερία των Καλαθιών” είναι κομμάτι της κοινωνικής αθλητικής ελευθερίας.

Για να μπορέσουμε να σκεφτούμε και πάλι ομαδικά, πέραν του εαυτού μας, να δράσουμε κοινωνικά χωρίς να κατευθυνόμαστε, από τον εξαναγκασμό των μη τηρούμενων πια μέτρων, σε άλλες καταστάσεις: πλατείες και πεζοδρόμια γεμάτα κόσμο, αυτοσχέδιες προπονήσεις σε πάρκα και πλατείες, ή ομαδικές προπονήσεις σε ανοικτούς χώρους συγκαλυμμένες από “πέπλα μυστηρίου”…

Η αθλητική ηγεσία είναι μπροστά σε μία κρίσιμη απόφαση.

Να δώσει το “πράσινο φως” στον κάθε νεαρό άνθρωπο, να επιστρέψει παράλληλα με το σχολείο του και στην αθλητική ομαδική δραστηριότητα. Να του επιτρέψει, μέσα από την αθλητική εκπαίδευση, να είναι και πάλι μέλος μιας ομάδας και άνθρωπος κοινωνικός.

Η αθλητική ομαδική πράξη ως κοινωνική ελευθερία δεν επιτρέπεται να χάσει άλλο χρόνο.

Ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά, τους νέους αθλητές και αθλήτριες που έχουν περισσότερο ανάγκη από ποτέ και την ψυχολογική ελευθερία του αθλητισμού. Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο σχετικό άρθρο:

Ο κορωνοϊός και η καραντίνα επηρέασαν αρνητικά την ψυχολογία των παιδιών – Έρευνα με συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών

Η ημέρα της “Ελευθερίας των Καλαθιών” πρέπει να έρθει το συντομότερο δυνατό.

Για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της καραντίνας στα νέα παιδιά.

Για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους, ελαχιστοποιώντας μέσα τους την επίδραση από τους φόβους τους, τις ανασφάλειες, τα άγχη τους για το μέλλον κλπ.

Η “Ελευθερία των Καλαθιών” θα επανακαθορίσει το επίπεδο της ηθικής ελευθερίας της πολιτείας μας.

Πάμε λοιπόν κύριοι υπεύθυνοι, πάμε μαζί με ευθύνη και κοινή προσπάθεια να αγωνιστούμε σε κάθε ανοικτό αθλητικό χώρο, για κάθε άθλημα, για μία σωστή επαναφορά της ζωής των παιδιών μας και γενικότερα όλων των ανθρώπων του αθλητισμού.

Με εκτίμηση και με πνεύμα συνεργασίας". 

Συγχαρητήρια στον κ. Τσουμπρή για την ολοκληρωμένη μελέτη


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Τι λέτε; Σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ η πρότασή σας, "... με πλήρη επιστροφή στα κλειστά γήπεδα, αν όλα πάνε καλά, από τον Νοέμβριο του 2021" θα κλείσουν πολλές δεκάδες σύλλογοι, που οι εγκαταστάσεις τους είναι μόνο κλειστοί χώροι, πχ πολεμικές τέχνες, μαχητικά αθλήματα, χορός κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή