Looking For Anything Specific?

Δημοσίευση του 1928: Άρθρο του Σ. Μαυροσκούφη για το μπάσκετ!

 


1928: Η εφημερίδα «Αθλητική Εβδομάς» αφιερώνει δυο σελίδες προκειμένου να φιλοξενήσει τις απόψεις του Συμεών Μαυροσκούφη με την ιδιότητα του Διευθυντή Φυσικής Αγωγής της Χ.Α.Ν.Θ. Ο 29χρονος τότε Μαυροσκούφης ουσιαστικά προχωράει σε μια παρουσίαση του αθλήματος που είχε ήδη αρχίσει σταδιακά να αποκτά κοινό. "Η καλαθόσφαιρα είναι ίσως το μοναδικό ομαδικό παιχνίδι στο οποίο όλοι γενικώς οι παίκτες βρίσκονται σε σε κίνησιν. Έχει φάσεις πολύ ελκυστικές που κρατάν το ενδιαφέρον των θεατών και των παικτών από την αρχή μέχρι  τέλους του αγώνος αμείωτο", αναφέρει μεταξύ άλλων το μακροσκελές κείμενο. 

Σε άλλο σημείο γράφει: "Το άθλημα επινόησε ο Dr James Naismith καθηγητής του διεθνούς κολεγίου της Χ.Α.Ν. από το Σπρίνγκφιλντ Μασαχουσέτης. Ο Dr James Naismith τώρα είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιων του Κάνσας και ισόβιος επίτιμος πρόεδρος της Επιτροπής του Μπάσκετ Μπωλ της ερασιτεχνικής αθλητικής Ομοσπονδίας των Ηνωμένων Πολιτειών". Στη συνέχεια προχωράει σε ανάλυση κανονισμών του αθλήματος.

Λίγα χρόνια μετά, το 1930  ο Σ. Μαυροσκούφης αναχώρησε  με υποτροφία της Χ.Α.Ν.Θ. για σπουδές Φυσικής Αγωγής και  Παιδαγωγικής στο Ινστιτούτο JanJacquesRousseau του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Τον Ιούνιο του 1932, μαζί με τον προερχόμενο από τον Ηρακλή Γιάννη Αμπατζίογλου, συνυπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη της FIBA. 

Πηγή: Μουσείο Μπάσκετ Χ.Α.Ν.Θ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια