Looking For Anything Specific?

Έγινε θρύλος στο WNBA, κατηγορήθηκε για «προδοσία» και έγραψε ιστορία στο ΝΒΑ: Ποια είναι η Μπέκι Χάμον;

 




Τα Μέσα Ενημέρωσης αναφέρονται πλέον με μεγάλο σεβασμό στην Μπέκι Χάμον που πρόσφατα έγραψε ιστορία κοουτσάροντας τους Σπερς, μετά την αποβολή του Πόποβιτς στο ματς με τους Λέικερς. Η 43χρονη έγινε η πρώτη γυναίκα head coach σε αγώνα ΝΒΑ, όμως ο Τύπος δεν ήταν πάντοτε φιλικός μαζί της. Το 2008 η απόφαση της να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τα χρώματα της Ρωσίας την στιγμάτισε. 

Η Μπέκι Χάμον γεννήθηκε το 1977 στην Νότια Ντακότα. Έπαιξε στο Πανεπιστήμιο του «Colorado State Rams»  με το οποίο πέτυχε συνολικά 2.740 πόντους. Βρίσκεται στην 31η θέση κορυφαίων σκόρερ του κολεγιακού πρωταθλήματος. Η Χάμον ήταν κυρίως η αιτία για την οποία το Κολοράντο το 1999 κατάφερε να προχωρήσει μέχρι το "sweet 16" για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία του στο NCAA, ενώ ήταν η πρώτη All -American παίκτρια (με 22π. μέσο όρο) που είχε ποτέ το συγκεκριμένο κολέγιο.

Το 1999 αποδέχθηκε την πρόταση που της έγινε να αγωνιστεί στο WNBA με τους Νιου Γιορκ Λίμπερτι.  Το 2007 εντάχθηκε στους Σαν Αντόνιο Σταρς, όπου έμεινε μέχρι το τέλος της καριέρας της.  

Η Χάμον είναι «θρύλος» στο WNBA. Έβδομη σκόρερ και τέταρτη στις ασίστ στην ιστορία του πρωταθλήματος. Έχει επιλεγεί έξι φορές για το All Star, και δύο φορές στην καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος. Θυμίζουμε επίσης πως  είναι υποψήφια για την είσοδο στο Hall of Fame με την τάξη του 2021

Ταυτόχρονα με την λαμπρή καριέρα της στις ΗΠΑ έκανε διάφορα περάσματα από ομάδες της Ευρώπης. Για αρκετά χρόνια η ταλαντούχα Μπέκι μετά την ολοκλήρωση του WNBA μετακόμιζε τον χειμώνα στην «γηραιά ήπειρο» αποδεχόμενη συμφέρουσες προτάσεις. Το 2007 υπέγραψε συμβόλαιο 2 εκατομμυρίων ευρώ(!) με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. 

Ακολούθως απέκτησε ρωσικό διαβατήριο και στη συνέχεια της έγινε πρόταση να αγωνιστεί με την Εθνική Ρωσίας. Η Χάμον δεν επιλέχθηκε από την Ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ και αποφάσισε να πει «ντα» στους Ρώσους υλοποιώντας το όνειρο της να συμμετέχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2008) έστω και με το εθνόσημο της Ρωσίας , γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να δεχθεί έντονη κριτική:

 "Αυτό που έκανε δεν είναι και τόσο πατριωτικό", είπε μεταξύ άλλων η συμπατριώτισσα της άλλοτε Ομοσπονδιακή κόουτς Αν Ντόνοβαν. Ο δημόσιος διάλογος σχετικά με το θέμα συνεχίστηκε με αρκετά μεγάλη ένταση για κάποιο διάστημα. Η Χάμον απάντησε οργισμένα στην Ντόναβαν: "Δεν με ξέρεις. Δεν ξέρεις πώς μεγάλωσα. Προφανώς ορίζουμε σίγουρα τον πατριωτισμό διαφορετικά. Λατρεύω τη χώρα μου", είχε πει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη της αφήνοντας να εννοηθεί πως  οι λόγοι της απόφασης της ήταν κυρίως οικονομικοί. 

Η τακτική της έκδοσης ...διαβατηρίων στον αθλητισμό ήταν μια πρακτική που συνηθίζονταν στην Ρωσία εκείνη την εποχή. Θυμίζουμε πως ρωσικό διαβατήριο είχε αποκτήσει κι ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ Τζέι Αρ Χόλντεν, ο οποίος έπαιξε επίσης για αρκετά χρόνια στην ΤΣΣΚΑ, ενώ το 2007 βοήθησε ως μέλος της ομάδας την Εθνική Ρωσίας στην κατάκτηση του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

"Το συζήτησα με τους γονείς μου. Η μητέρα μου είχε πει πως δεν θέλει να δει ανθρώπους να αποκαλούν την κόρη της προδότρια.  Ο πατέρας μου ήταν πιο διαλλακτικός, μου είπε πως εφόσον οι ΗΠΑ δεν με επέλεξαν για τη δική τους ομάδα θα μπορούσα να κάνω αυτό που θεωρούσα σωστό", είχε δηλώσει σε συνέντευξη της στο ESPN.

Πάντως και πρόσφατα στην διάρκεια της «φούσκας» του Ορλάντο βρέθηκε στο επίκεντρο καθώς συζητήθηκε η απόφαση της να μην γονατίσει στη ανάκρουση του εθνικού ύμνου μαζί με τον Πόποβιτς. 



Πλην της ΤΣΣΚΑ η Χάμον έχει αγωνιστεί επίσης σε Βαλένθια και Σπάρτακ Μόσχας.  Στα 37 της, ολοκλήρωσε μια «γεμάτη» καριέρα 16 ετών στο επαγγελματικό μπάσκετ. Στις 23 Ιουλίου του 2014 ανακοίνωσε την απόφαση της κρεμάσει την φανέλα της. Σύντομα οι Σαν Αντόνιο Σπερς την επέλεξαν για το τεχνικό τους τιμ και κάπως έτσι έγινε η 2η γυναίκα που κάθισε σε πάγκο ομάδας του ΝΒΑ μετά την Λίζα Μπόιερ η οποία ήταν στο πλευρό του Τζον Λούκας στους Κλίβελαντ Καβαλίερς τη σεζόν 2001-2002.


Διαβάστε ακόμη: Οι "παθιασμένοι" με τις ομάδες τους stars-celebrities των γηπέδων


Πολλά έχουν ακουστεί στο παρελθόν για την στενή της σχέση με τον Τόνι Πάρκερ, όμως η διαδρομή της και η διάρκεια όλα αυτά τα χρόνια, η αντοχή της σε καταστάσεις πίεσης απέδειξε πως η Μπέκι δεν χρειάζεται τις «πλάτες» κανενός για να σταδιοδρομήσει ως κόουτς στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως τα τελευταία δυο χρόνια το όνομα της κυκλοφορεί ως υποψήφιο για διάφορους πάγκους του ΝΒΑ. Στο παρελθόν είχε περάσει από συνέντευξη στους Μπακς με αφορμή την απόλυση του Τζέισον Κιντ, ενώ δημοσιεύματα την ήθελαν επίσης υποψήφια για τους Πέισερς και τους Λέικερς. 

"Είμαι στο Σαν Αντόνιο εδώ και 13 χρόνια και αποτελώ μέλος του οργανισμού αυτού. Έχω αφιερώσει πολύ χρόνο στην ομάδα, όπως και αυτή σε μένα κάνοντάς με καλύτερη. Προσπαθώ να μη σκέφτομαι τη μεγάλη εικόνα, γιατί μπορεί να σε συνεπάρει. Θα ήθελα να είχε συνδυαστεί αυτή η στιγμή με μια νίκη", δήλωσε μετά το τέλος του(σημαδιακού για την ίδια ) αγώνα Σπερς-Λέικερς.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια