Looking For Anything Specific?

Ζημιές και χρέη λόγω Covid-19 στον αθλητισμό- Η καταγραφή τους θα συνεχιστεί και το 2021

 


Η πανδημία COVID-19 προκάλεσε τη μεγαλύτερη αναστάτωση που έχει προκληθεί ποτέ στο παγκόσμιο αθλητικό ημερολόγιο μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Από την αρχή της πανδημίας, σε όλον τον πλανήτη, αθλητικές εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί. Ακόμα κι αν παρατηρείται μια διστακτική «επανεκκίνηση» των αγώνων σε ορισμένα αθλήματα, το οικονομικό πλήγμα στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού είναι δυσβάσταχτο.

Σύμφωνα με την Deloitte, το αγγλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου έχει πληγεί σημαντικά από την πανδημία. Σύμφωνα με τα εμπορικά δεδομένα των ομάδων της πρώτης κατηγορίας, οι μεγάλες μειώσεις στα έσοδα οφείλονται στα εισιτήρια και την απουσία των θεατών.

Η Manchester United αντιμετωπίζει χρέος που αγγίζει τις 474,1 εκατ. λίρες, αυξημένο, δηλαδή, κατά 133%, ενώ η ζημιά που σημειώθηκε τη σεζόν 2019-2020 ισούται με 23,2 εκατ. λίρες.

Κατά συνέπεια της οικονομικής κρίσης που υφίσταται η κορυφαία ομάδα της Premier League λόγω της πανδημίας, οι αναβληθείσες πληρωμές των παιχτών αγγίζουν τις 80 εκατ. λίρες.

Η Deloitte πιστεύει ότι οι ομάδες της Premier League πρέπει να πορευτούν με ανώτατο όριο μισθού το 70% των εσόδων, ώστε να διασφαλίσουν την οικονομική επιβίωσή τους.

Σε αυτό το σημείο ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε πως τα έσοδα της Premier από τα τηλεοπτικά δικαιώματα παραμένουν τα υψηλότερα παγκοσμίως και πως παρά την κρίση του κορονοϊού και την "γκρίνια" για την πτώση, ο τζίρος των ομάδων είναι πάρα πολύ μεγάλος. 



Επαγγελματικές αθλητικές εκδηλώσεις χωρίς θεατές φαίνεται να είναι ο κανόνας που θα επικρατεί στο άμεσο μέλλον του επαγγελματικού αθλητισμού. Το πως αυτό θα συνεχίζει να επηρεάζει την οικονομική βιωσιμότητα των συλλόγων και το πως θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι οπαδοί στη νέα πραγματικότητα, δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί.

Σύμφωνα με τη Guardian «ο αθλητισμός της ελίτ θα τη βγάλει καθαρή στο τέλος», αλλά η τρέχουσα κρίση δεν παύει να αποτελεί μια καλή αφορμή για επανεξέταση της αθλητικής δομής, για μια βαθιά ανασκόπηση.

Πίσω από το φως της δημοσιότητας και των οικονομικών συμφερόντων, τι είναι στην ουσία του ο αθλητισμός; Αν ρίξουμε μια ματιά προς τη βάση αυτής της δομής, βρίσκεται το ερασιτεχνικό και ψυχαγωγικό άθλημα. Και αυτός είναι ο αθλητισμός που θα συνεχιστεί, ανεξαρτήτως των συνθηκών. Η ανάγκη για συμμετοχή και υποστήριξη που πηγάζουν από τη βαθιά αγάπη για τον αθλητισμό, θα συνεχίσουν να υπάρχουν πάντα και παντού.

Πηγή: ert.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια