Looking For Anything Specific?

Έρευνα- Europrobasket: Οι μισθοί σε Ευρώπη-ΝΒΑ, τα μπάτζετ και οι συγκρίσεις

 




Μια προσπάθεια καταγραφής της κατάστασης που μισθολογικά επικρατεί για τους αθλητές σε όλο τον κόσμο επιχείρησε το Europrobasket,  παραθέτοντας μεγέθη για κάθε χώρα ξεχωριστά. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία των τελευταίων 1-2 ετών. 

Είναι σαφές πως δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις με το ΝΒΑ όπου τα έσοδα του για τη σεζόν 2019-20 ανήλθαν σε 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια !  Ο μέσος όρος αποδοχών ενός παίκτης ετησίως NBA(το 2020) είναι 7,7 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Ο υψηλότερα αμειβόμενος παίκτης του ΝΒΑ την σεζόν 2019-20 ήταν ο Στέφεν Κάρι με μισθό 40,2 εκατομμύρια δολαρίων (σε αυτό δεν περιλαμβάνονται κέρδη από χορηγίες). 

Ο μέσος μισθός ενός παίκτη στη G League(η αναπτυξιακή λίγκα του ΝΒΑ) είναι 7.000 δολάρια το μήνα για διάστημα 5 μηνών που διαρκεί το πρωτάθλημα, δηλαδή 35.000 τη σεζόν και περιλαμβάνει ασφάλιση και διαμονή. Φυσικά το ποσό διαφοροποιείται και το συμβόλαια αλλάζει εάν ο παίκτης επιλεχθεί να περάσει από την αναπτυξιακή λίγκα στο ΝΒΑ ενώ υπάρχουν και κάποια μπόνους κατάκτησης στόχων.


Το Europrobasket αναφέρει την δυσκολία στον τρόπο υπολογισμών αμοιβών στην Ευρώπη: «Οι δημοσιεύσεις προϋπολογισμών βασίζονται σε φήμες και ανεπίσημες πληροφορίες και είναι δύσκολο να υπολογιστούν με ακρίβεια. Οι υπολογισμοί μας βασίζονται σε επικοινωνία που είχαμε με εκπροσώπους ομάδων, προπονητές , μάνατζερ σε όλο τον κόσμο».

Οι προϋπολογισμοί στην Ευρωλίγκα ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό.Οι ομάδες έχουν έσοδα από διάφορες πηγές. Οι πηγές αυτές σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι:

*Κρατική χρηματοδότηση 

*Τηλεοπτικά δικαιώματα

*Χορηγίες 

* Ταμειακές διευκολύνσεις του ιδιοκτήτη

*Έσοδα από πωλήσεις εισιτηρίων

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη:

Τουρκία

Ο μέσος μισθός ενός ξένου παίκτης που έρχεται να παίξει μπάσκετ στην Τουρκία κυμαίνεται μεταξύ 250-500.000 δολαρίων. Ο Σέιν Λάρκιν είναι μακράν ο πιο ακριβοπληρωμένος με συμβόλαιο 3,7 εκ.δολ. Μεγάλα συμβόλαια έχουν και οι Ντε Κολό(2,4), Βέσελι(2,2).

Ισπανία

Η μισθοί στην Ισπανία για τους επαγγελματίες καλαθοσφαιριστές είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωλίγκα. Ο μέσος μισθός ενός παίκτη στην ACB υπολογίζεται μεταξύ 250-500.000 δολαρίων. Το δημοσίευμα αναφέρει την περίπτωση του Νίκολα Μίροτιτς ως τον καλύτερα αμοιβόμενο παίκτη. 


Ρωσία

Στη VTB League ο μέσος όρος αμοιβής κυμαίνεται μεταξύ 200-450.000 δολαρίων. Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στα συμβόλαια του Αλεξέι Σβεντ(4 εκ. δολάρια), του Μάικ Τζέιμς και του Νίκολα Μιλουτίνοφ (2,5 εκ. δολ.). 

Ελλάδα

Αναφορικά με την Ελλάδα το δημοσίευμα αναφέρει πως ο μέσος μισθός ενός ξένου παίκτη στο πρωτάθλημα κυμαίνεται μεταξύ 150-350.000 δολάρια (σ.σ. πιστεύουμε πως το νούμερο αυτό για την σεζόν 2020-21 έχει πέσει αισθητά). Γίνεται αναφορά στον Κώστα Σλούκα που επέστρεψε στον Ολυμπιακό για 1,8 εκ. δολάρια αλλά και στον Καλάθη που πέρσι έπαιζε στον Παναθηναϊκό για μεγαλύτερο συμβόλαιο. 

Ιταλία

Ο μέσος μισθός στην Serie A κυμαίνεται μεταξύ 180-350.000 δολάρια. Καλύτερα αμειβόμενος παίκτης είναι ο Σέρχι Ροντρίγκεζ της Αρμάνι(περίπου 2 εκ. δολάρια). 

Ισραήλ

Στο Ισραήλ ο προυπολογισμός της Μακάμπι για τη σεζόν 2019-20 ήταν της τάξης των 26,5 εκ. δολαρίων. Ο μέσος μισθός στο Ισραήλ είναι 80-250.000 δολάρια. Ο Σκότι Ουίλμπεκιν είναι από τους πιο ακριβοπληρωμένους (1,7 εκ.)

Γαλλία

Σχετικά με την Γαλλία αναφέρει πως η LNB Pro A είναι από τις πιο ασφαλείς επιλογές για έναν αθλητή καθώς οι συμβάσεις είναι εγγυημένες από την γαλλική κυβέρνηση κάτι που σημαίνει πως εκμηδενίζεται το ενδεχόμενο απώλειας χρημάτων από αθέτηση συμφωνίας. Στην Γαλλία υπάρχει κανονισμός που επιτρέπει στις ομάδες την διάθεση μόνο του 30% του προυπολογισμού τους σε μισθούς αθλητών. Η αμοιβή των παικτών είναι μεταξύ 80-200.000 για μια σεζόν.

Γερμανία

Ο μέσος μισθός στην Γερμανία (BBL) είναι μεταξύ 100-350.000 δολάρια. Ο κορυφαίος μισθός για τη σεζόν 2019/20 ήταν αυτός του Γκρέγκ Μονρόε(1 εκ. δολάρια, Μπάγερν). 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια