Looking For Anything Specific?

Οι ποδοσφαιριστές που "σκοράρουν" εκτός γηπέδων: Στη "μάχη" κατά της φτώχειας, της βίας και του ρατσισμού

 




Παρακολουθώντας το αγαπημένο μας ποδόσφαιρο, πολλές φορές ξεχνάμε πως οι πρωταγωνιστές στο χορτάρι μπορεί να είναι ταλέντα και αθλητές υψηλού επιπέδου αλλά, πάνω από όλα είναι άνθρωποι σαν κι εμάς. Παντού υπήρχαν και θα υπάρχουν δυσάρεστες εξαιρέσεις, γιατί και η… μπαλίτσα μία μικρή κοινωνία είναι η οποία δεν είναι πάντα αγγελικά και ιδανικά πλασμένη.

Όμως, υπάρχουν και αυτές οι πολύ ευχάριστες εξαιρέσεις που επαναφέρουν την πίστη μας στην ανθρωπότητα και την ανθρωπιά. Κάποιες από τις πολλές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών οι οποίοι έχουν εμπράκτως βοηθήσει τον διπλανό τους με ποικίλους τρόπους, αθλητές με κοινωνική ευαισθησία, αθλητές που είναι "κάτι παραπάνω από αθλητές".

Στην παρακάτω λίστα θα κάνουμε ειδική μνεία σε παίκτες, ποδοσφαιριστές και ποδοσφαιρίστριες που αποτελούν υποδείγματα συνανθρώπου και οι οποίοι απέδειξαν πως έχουν την διάθεση και την ικανότητα να "τρέξουν" καμπάνιες και δράσεις αποσκοπώντας στην κοινωνική δικαιοσύνη

Μάρκους Ράσφορντ 

Μία από τις εξέχουσες περιπτώσεις είναι ο 23χρονος επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάρκους Ράσφορντ. Ένας τραυματισμός στην πλάτη και το lockdown που ακολούθησε του έδωσαν την ευκαιρία να εμπλακεί ενεργά σε καμπάνια κατά της παιδικής φτώχειας στον Ηνωμένο Βασίλειο. Η καμπάνια του Άγγλου διεθνή είχε τέτοιου μεγέθους επιρροή που κατάφερε να αλλάξει και την πολιτική που ακολουθούσε η κυβέρνηση.

Το ζήτημα των δωρεάν γευμάτων στα σχολεία ήταν συνεχώς κεντρικό θέμα συζήτησης στο νησί τους τελευταίους μήνες και ο Ράσφορντ χρησιμοποιώντας το Twitter προσπάθησε να μοιράσει το μήνυμα του σε όλους. Βρισκόμενος σε διάλογο για τις επικείμενες αλλαγές στα δωρεάν γεύματα, επέστρεψε στις αγωνιστικές του υποχρεώσεις όντας σημείο αναφοράς για τους «μπέμπηδες», οι οποίοι βρίσκονται στην κορυφή της βαθμολογίας. 

Το γεγονός πως συνδυάζει τις εμφανίσεις του, κάνοντας την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διεκδικήτρια του τίτλου, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει την ενεργή προσφορά του με δωρεάν γεύματα και το ότι εν τέλει η Βρετανική κυβέρνηση δεν κατάργησε τη δωρεάν σίτιση, είναι από τα σημαντικότερα γκολ που έχουν δεχθεί οι υπέρμαχοι του «κοίτα την δουλειά σου». Τέτοιους αθλητές θέλουμε, πραγματικά πρότυπα.

Ραχίμ Στέρλινγκ

Ο αστέρας της Μάντσεστερ Σίτι, τρέχει μια καμπάνια κοινωνικής δικαιοσύνης μέσω τηλεοπτικής διαφήμισης, με χορηγό την Gillette, στην οποία τίθεται εναντίον σε κάθε μορφή προκατάληψης. Η διαφήμιση αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα μίας μακράς περιόδου κατά την οποία ο Ραχίμ Στέρλινγκ μιλάει ανοικτά για θέματα γύρω από τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία.

Συγκεκριμένα, για τον τρόπο τον οποίο, μέρος των μέσων μαζικής ενημέρωσης, φέρονται στους μαύρους παίκτες (κάτι το οποίο έχει βιώσει και ο ίδιος). Όλα τα παραπάνω δεν τον εμπόδισαν να πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις και να κερδίσει το βραβείο του Ποδοσφαιριστή της Χρονιάς για το 2019.

Μέγκαν Ραπίνο 

Λίγοι είναι οι αθλητές και οι αθλήτριες που μπορούν να ισχυριστούν πως έχουν «ακουστεί» με τις ενέργειες ακτιβισμού τους όπως η Μέγκαν Ραπίνο. Η Αμερικανίδα εξτρέμ κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο και σε όλη την διάρκεια της διοργάνωσης καθόταν στο γόνατο κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ δεν τον τραγουδούσε, δείχνοντας αλληλεγγύη στις διαμαρτυρίες του Κόλιν Κάπερνικ κατά της αστυνομικής βαρβαρότητας στις ΗΠΑ.

Η Ραπίνο έχει επίσης μιλήσει ανοικτά για τα δικαιώματα των γκέι, λεσβιών, μπαϊσέξουαλ και τρανσέξουαλ. Κάνοντας μία καθοριστική κίνηση κόντρα στον γενικότερο τρόπο διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ. Είχε ξεκαθαρίσει πως η ίδια και οι συμπαίκτριές της δεν θα πήγαιναν στον Λευκό Οίκο έτσι ώστε να τιμηθούν για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κανένα από τα παραπάνω δεν στάθηκε εμπόδιο στο να συνεχίσει με επιτυχίες την καριέρα της. Συνέχισε να κατακτά τρόπαια, ήταν αρχηγός της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ η οποία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο, πήρε την Χρυσή Μπάλα και το βραβείο FIFA’s The Best για το 2019.

Χουάν Μάτα

Το 2017 ο Ισπανός μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν αρωγός στην έναρξη της φιλανθρωπικής ενέργειας Common Goal (Κοινός Στόχος), στην οποία ποδοσφαιριστές έδιναν το 1% (ή και παραπάνω) από τους παχυλούς μισθούς τους για να συνδράμουν σε διάφορες κοινωφελείς πράξεις ανά τον κόσμο. Από τότε και μετά, το συγκεκριμένο κίνημα έχει μεγαλώσει και συμμετέχουν προσωπικότητες όπως ο Γιούργκεν Κλοπ, η Μέγκαν Ραπίνο, ο Πάουλο Ντιμπάλα, η Νόρτζελαντ ως σύλλογος ακόμα και κολοσσοί όπως η EA Sports (δημιουργοί του FIFA) και η Banco Santander (χορηγός εταιρία του Τσάμπιονς Λιγκ). Οι αδιάκοπες προσπάθειες του Χουάν Μάτα με το Common Goal, δεν τον έχουμε εμποδίσει από το να είναι σημαντικό μέλος της ομάδας του, η οποία βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας. Ίσως οι μέρες που έλαμπε στο γήπεδο σιγά σιγά να τελειώνουν αλλά οι μέρες που θα λάμπει έξω από αυτό μόλις άρχισαν!

Τζόρνταν Χέντερσον

Ο αρχηγός της Λίβερπουλ έχει αποδείξει επανειλημμένα την προθυμία να παίρνει θέση σε κοινωνικά ζητήματα. Είτε με το να υποστηρίζει το Rainbow Laces, καμπάνια η οποία σχεδιάστηκε για την συμπερίληψη των δικαιωμάτων των γκέι, λεσβιών, μπαϊσέξουαλ και τρανσέξουαλ στο ποδόσφαιρο, είτε με το να είναι από τους «μπροστάρηδες» για την καμπάνια #PlayersTogether, με την οποία οι ποδοσφαιριστές μάζεψαν χρήματα στηρίζοντας το αγγλικό Εθνικό Σύστημα Υγείας κατά την έξαρση του COVID-19. Οι φιλανθρωπικές ενέργειες του Χέντερσον έρχονται να υπερτονίσουν και τα κατορθώματα του με την Λίβερπουλ εντός γηπέδου, με τις κατακτήσεις του Τσάμπιονς Λιγκ και Πρέμιερ Λιγκ τα τελευταία δύο χρόνια.

Κάρλι Λόιντ

Η διαφορά μεταξύ της εθνικής ανδρών των ΗΠΑ και της αντίστοιχης των γυναικών σε επίπεδο φήμης και διαφημιστικής αξίας είναι σαν να συγκρίνουμε την Τσάρλτον με την Μπαρτσελόνα. Και αυτό συμβαίνει παρόλο που η γυναικεία ομάδα όχι μόνο είναι υπερδύναμη και κατακτά τρόπαια συνεχώς αλλά, αποφέρει και τα μεγαλύτερα έσοδα στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Η ομοσπονδία των ΗΠΑ, πληρώνει παραπάνω χρήματα στους άντρες κάθε φορά που αγωνίζονται με το εθνόσημο. Η Κάρλι Λόιντ, όπως είναι λογικό, θεωρεί πως κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο και δίνει τον αγώνα της για το Equal Play (Ίσο Παιχνίδι). Δεν πρόκειται απλά για μία καμπάνια που τρέχει στα κοινωνικά δίκτυα, καθώς η Λόιντ μαζί με 27 ακόμα συμπαίκτριες της έκαναν μήνυση στην αμερικανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Οι δικαστές πήραν απόφαση θετική για την ομοσπονδία, αλλά η «σταυροφορία» της Λόιντ δεν την απέσπασε από τα αγωνιστικά της καθήκοντα.

Διαβάστε τη συνέχεια του αφιερώματος(Ηλίας Αποστολόπουλος)  στο www.repress.gr 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια