Στις αρχές του έτους η είδηση πως η Μπαρτσελόνα επρόκειτο να ταξιδέψει με λεωφορείο στην Ουέσκα για το εκτός έδρας παιχνίδι της προκειμένου να εξοικονομήσει 30.000 ευρώ δεν εξέπληξε όσους γνώριζαν την καθημερινότητα της ομάδας.
Τους τελευταίους μήνες η διοίκηση των "μπλαουγκράνα" προσπαθεί να κόψει κάθε περιττή κίνηση που αυξάνει το κόστος σε μια προσπάθεια να βάλει μια τάξη στο οικονομικό ...χάος που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Μόνο που ο ασθενής δεν είναι δυνατόν να "σωθεί" με ασπιρίνες. Φαίνεται πως χρειάζονται δραστικότερα μέτρα.
Όπως έγινε γνωστό από στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν η Μπάρτσα έχει παθητικό 1,173 δισ. ευρώ και βραχυπρόθεσμα χρέη ύψους 730 εκατομμύρια ευρώ . Αυτά προκύπτουν ως εξής: 265 εκατ. χρέη σε πιστωτικά ιδρύματα, 164 εκατ. χρέη σε αθλητές – υπαλλήλους και 300,5 εκατ. σε άλλες υποχρεώσεις.
Οι λόγοι για τους οποίους η Μπαρτσελόνα έφτασε σε αυτό το σημείο είναι κυρίως δυο:
1. Η αύξηση του μεταγραφικού κόστους
2. Η αύξηση του λειτουργικού κόστους σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις (υστέρηση εσόδων από εισιτήρια) λόγο covid. Αξίζει να αναφέρουμε πως η Μπαρτσελόνα έχει το υψηλότερο μισθολογικό κόστος αθλητικού συλλόγου παγκοσμίως!
Όπως είχε πρόσφατα αποκαλύψει η εφημερίδα La Vanguardia της Βαρκελώνης, το κομβικό σημείο που αποτέλεσε αφορμή για να ξεφύγει ο έλεγχος ήταν η σεζόν 2017-18. Η Μπαρτσελόνα εκείνη τη χρονιά πουλάει τον Νεϊμάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν έναντι 222 εκατομμυρίων ευρώ. Ακολούθως ο διοικητικός επικεφαλής της ομάδας Γιόσεπ Μπαρτομέου προχωράει σε μια σειρά δαπανηρών μεταγραφών ( αρχικά Κουτίνιο, Ντεμπελέ και μετά Γκριεζμάν) που επιβαρύνουν τα οικονομικά της ομάδας. Την ίδια στιγμή η Μπαρτσελόνα τα τελευταία χρόνια αδυνατεί να εξαργυρώσει την παρουσία αυτού του γαλαξία αστέρων με κάποιο ευρωπαϊκό τίτλο.
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία τα οφειλόμενα για μεταγραφές είναι 126 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι για τον Φιλίπε Κοουτίνιο στη Λίβερπουλ (29 εκατ. ευρώ), ενώ ακολουθούν τα 16 για τον Φρένκι Ντε Γιονγκ στον Άγιαξ, τα περίπου 10 για τον Μάλκολμ (στη Ζενίτ πλέον) στην Μπορντό και τα 9,6 για τον Φρανσίσκο Τρινκάο στη Μπράγκα.
Οι παίκτες έχουν στην πραγματικότητα παραχωρήσει 122 εκατομμύρια ευρώ σε μισθούς για τη σεζόν 2019-2020, αλλά η συμφωνία προβλέπει ότι ο σύλλογος θα τους πληρώσει τις επόμενες σεζόν, κατανέμοντάς τους σε πάνω από 4 ετήσιες προσόδους, ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξης των συμβολαίων τους. Για παράδειγμα ο Λιόνελ Μέσι συμφώνησε να λάβει τα οφειλόμενα, χωρισμένα σε τέσσερα τμήματα, έως το 2025.
Το σχέδιο προϋπολογισμού της Μπαρτσελόνα για την περίοδο 2020-2021, που εγκρίθηκε από την απερχόμενη διοίκηση, προβλέπει έσοδα 791 εκατομμυρίων ευρώ. Ένας στόχος που, σύμφωνα με τις πηγές που ανέφερε η εφημερίδα, «μοιάζει μια χίμαιρα».
0 Σχόλια