Looking For Anything Specific?

Έτρεξε όλο τον κόσμο σε 674 ημέρες- Η απίθανη ιστορία του Νικ Μπάτερ που μετείχε σε 196 μαραθώνιους!

Πέρασαν τρία χρόνια από την ημέρα που ένας Βρετανός δρομέας, με σπουδές στα οικονομικά, πρώην υπάλληλος τραπέζης , έθεσε σε …εφαρμογή ένα φιλόδοξο πλάνο: Να τρέξει (σαν άλλος «Φόρεστ Γκαμπ») σε όλο τον κόσμο! 

Ο Νικ Μπάτερ τα κατάφερε μετά από 674 ημέρες κι αφού χρειάστηκε να τρέξει σε 196 μαραθώνιους σε όλο τον πλανήτη! Μπήκε στο βιβλίο «Γκίνες» ως ο μοναδικός που έχει καταφέρει παγκοσμίως κάτι τέτοιο. Ήταν Απρίλιος του 2016 όταν ο 26χρονος Νικ γνώρισε τρέχοντας σε έναν μαραθώνιο κοντά στην έρημο της Σαχάρας τον 51χρονο τότε Κέβιν Γουέμπερ. Έγιναν φίλοι κι εκεί ο Μπάτερ ενημερώθηκε για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε ο φίλος του καθώς είχε διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη. Οι γιατροί του έδιναν δυο χρόνια ζωής. 

 Ο Νικ ένοιωσε την ανάγκη να κάνει κάτι για αυτό και μετά από λίγους μήνες ανακοίνωσε την απόφαση του να συγκεντρώσει ένα ποσό της τάξης των 250.000 λιρών ώστε να τα διαθέσει σε έρευνα για την θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Όταν πληροφορήθηκε πως ουδείς άλλος στον κόσμο είχε προηγουμένως αποφασίσει να γυρίσει τον κόσμο τρέχοντας σκέφτηκε: "Έχουμε στείλει άνθρωπο στο φεγγάρι και δεν έχουμε ακόμη καταφέρει κάτι τέτοιο;"

 Το ταξίδι του ξεκίνησε τον Γενάρη του 2018 , πριν από τρία χρόνια από το Τορόντο του Καναδά. "Προετοιμάστηκα οργανωτικά, επικοινώνησα με πρεσβείες σε όλο τον κόσμο, με ανθρώπους που θα είχα ως συνοδούς όμως ειλικρινά, τίποτα δεν σε μπορείς να προετοιμάσεις σε απόλυτο βαθμό όταν μιλάμε για ένα τέτοιο εγχείρημα. Τα απρόοπτα που συνάντησα πολλά…", εξομολογήθηκε. 

Τον χτύπησαν, τον λήστεψαν, τον δάγκωσαν σκυλιά!

 Σε αυτές τις 674 ημέρες ο Μπάτερ βίωσε απίστευτες καταστάσεις: Αντιμετώπισε 22 φορές τροφική δηλητηρίαση από νερό ή τρόφιμα που κατανάλωσε σε διάφορες περιοχές. Στο Λάγος της Νιγηρίας του δέχθηκε επίθεση και τραυματίστηκε από ομάδα αγνώστων. Στην Κεντρική Αφρική είχε ατύχημα με αυτοκίνητο. Στην Τυνησία δέχθηκε επίθεση από αγέλη σκύλων και χρειάστηκε να του χορηγηθεί αντιλυσσικός ορός. Σε έναν συνοριακό έλεγχο μεταξύ Ομάν και Υεμένης ανακάλυψε πως οδηγός του έκανε λαθρεμπόριο χρησιμοποιώντας τον έμμεσα χωρίς ευτυχώς να τους ανακαλύψουν! 

Το αποκορύφωμα όλων; Στο νησί Σαμόα της Πολυνησίας υπέστη μια μικρή καρδιακή προσβολή. Μετά από λίγες ημέρες νοσηλείας , πήρε το αεροπλάνο για τη Νέα Ζηλανδία και συνέχισε την… ρουτίνα του. 





Τα βατράχια, το ηφαίστειο, οι προεδρικές γνωριμίες 

Ο ίδιος πάντως ανέφερε πως υπήρχαν και όμορφες στιγμές: "Συνάντησα πανέμορφα ζώα στη Ναμίμπια, έτρεξα γύρω από ένα ενεργό ηφαίστειο στην Γουατεμάλα, φοβερό τοπίο… Στη Λιβερία έτρεξα σε ένα πανέμορφο δάσος με βατράχια. Για μίλια και μίλια το μόνο που άκουγα ήταν ο ήχος από τα βατράχια…Στο Κονγκό συνάντησα και μίλησα με τον πρόεδρο της Ζάμπια, στη Σλοβενία γνώρισα τον πρωθυπουργό της χώρας που έτυχε να είναι καλός δρομέας". 



 Το 2019 έχοντας στο πλευρό του τον καλό του φίλο Κέβν Βέμπερ τερμάτισε στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Η υπόσχεση είχε εκπληρωθεί συγκεντρώνοντας μέσω της ιστοσελίδας JustGiving περισσότερα από 250.000 λίρες. Μετά από αυτήν την εμπειρία ο Μπάτερ έκανε μια σειρά από ομιλίες σε όλο τον κόσμο ανταποκρινόμενος σε προσκλήσεις από σχολεία και πανεπιστήμια ενώ έγραψε κι ένα βιβλίο στο οποίο εξιστορεί τα βιώματα του, το Running The World.

Πηγές: bbc, Guardian

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια