Looking For Anything Specific?

Το υπέροχο μήνυμα βραβευμένης σχολικής ταινίας: Ο στίβος, τα εμπόδια της ζωής, η ισότητα…

 

 Με «φόντο» το τερέν του στίβου (στο Δημοτικό Στάδιο Ναυπλίου) και μια μικρή αθλήτρια να τρέχει σε αγώνα με εμπόδια, ένα μικρό σχολείο από την Αργολίδα με την βοήθεια ενός δραστήριου εκπαιδευτικού αλλά και μπασκετικού διαιτητή, του Νίκου Γαλάνη, στέλνει κινηματογραφικά, το μήνυμα της ισότητας των φύλων του ρόλου της γυναίκας στην κοινωνία και τα εμπόδια που συναντά για επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση. 

Η mini movie με τίτλο “Μπορείς να καταφέρεις τα πάντα, αρκεί να το πιστέψεις” ,του Δημοτικού σχολείου Αγίου Δημητρίου Αργολίδας, βραβεύτηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε, στο φεστιβάλ κινηματογράφου που διοργανώνει (PLURAL+ Youth Video Festival), με το βραβείο 2020 MediaB PLURAL+ Award! “Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό μετείχαν εκατοντάδες ταινίες, εκπροσωπήθηκαν πάνω από 70 χώρες. 

Η επιτροπή αποτελούνταν από εκπροσώπους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Συμμαχία των Πολιτισμών (UNAOC) και του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση. Είμαστε χαρούμενοι για αυτή τη διάκριση”, λέει στο SportBubble, ο 33χρονος δάσκαλος, δημιουργός και σκηνοθέτης του εγχειρήματος Νίκος Γαλάνης.



 “Αγαπημένο μου χόμπι είναι η φωτογραφία και ο κινηματογράφος.  Κάποια στιγμή αποφάσισα να εντάξω αυτή την αγαπημένη ασχολία στο σχολείο. Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και διάθεση για συμμετοχή κι αυτό ήταν κάτι που μου έδωσε το θάρρος να συνεχίσω. Από το 2015 έχουμε δημιουργήσει μικρές ταινίες σε σχολεία που εργάστηκα για το προσφυγικό ζήτημα, για τα τροχαία ατυχήματα, για το μπούλινγκ… 

Τελευταία ασχοληθήκαμε με το θέμα της ισότητας των φύλων. Στο μέλλον, εφόσον μας το επιτρέψουν οι συνθήκες θα ήθελα να ανοίξουμε το θέμα της πανδημίας και πως αυτό επηρέασε τα παιδιά αλλά και αυτό της συμπλήρωσης 200 ετών από την επανάσταση του 1821”, λέει ο κ. Γαλάνης που είναι αυτοδίδακτος στη σκηνοθεσία. 

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην βραβευμένη ταινία “Μπορείς να καταφέρεις τα πάντα, αρκεί να το πιστέψεις”, έχει η μαθήτρια ενός μικρού χωριού της Αργολίδας, Βένια Γεωργαλή, η οποία είναι και αθλήτρια του «Σ.Δ.Υ Αργολίδας», (Συλλόγου Δρομέων Υγείας). “Η Βένια είναι ένα καταπληκτικό παιδί, τα πήγε περίφημα στα γυρίσματα, είναι επίσης εξαιρετική αθλήτρια και ελπίζω τα επόμενα χρόνια να ακούσουμε ευχάριστα πράγματα για την πορεία της στον στίβο. Γενικά θέλω να αναφέρω, πως το Δημοτικό του Αγίου Δημητρίου, ένα διθέσιο σχολείο με 2 δασκάλους και 24 μόλις παιδιά συμμετείχε συνολικά με χαρά και ενθουσιασμό στο εγχείρημα”, εξηγεί ο κ.Γαλάνης. 




 Όσο για το γεγονός πως χρησιμοποίησε τον αθλητισμό ως "όχημα" προκειμένου να περάσει το μήνυμα της ισότητας λέει: “Υπήρξα κι ο ίδιος αθλητής, έπαιξα μπάσκετ και μάλιστα στη συνέχεια ασχολήθηκα με την διαιτησία. Σκέφτηκα πως η υπερπήδηση εμποδίων από μια μικρή αθλήτρια θα έστελνε εύκολα το αλληγορικό μήνυμα που θέλαμε να περάσουμε”. 

Σχετικά με το μήνυμα που θέλει να στείλει στα παιδιά που αυτή την περίοδο στερούνται της κοινωνικοποίησης τους εν μέσω πανδημίας ο κ. Γαλάνης λέει: “Ίσως είναι μια ευκαιρία για όλους να εκτιμήσουμε και να μάθουμε να εκτιμούμε αυτό που έχουμε. Απλά πράγματα, όπως μια βόλτα, μια προπόνηση, μια βόλτα με τους φίλους μας δεν είναι πάντα δεδομένα”. 

O κ.Γαλάνης είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού της Πάτρας και φέτος έχει διοριστεί στο 4ο Δημοτικό Ναυπλίου. Η τελετή απονομής των βραβείων, φέτος, για πρώτη φορά δεν πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη αλλά μεταδόθηκε διαδικτυακά λόγω της πανδημίας.




**Στην ταινία εμφανίζονται σημαντικές γυναίκες του κόσμου όπως η Amelia Earhart, η Μαρί Κιουρί, η Ίντιρα Γκάντι αλλά και Ελληνίδες όπως η Μελίνα Μερκούρη, η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, η Αμαλία Φλέμινγκ. Επίσης, η χρυσή Ολυμπιονίκης Άννα Κορακάκη (πρώτη αθλήτρια που θα παραλάβει την ολυμπιακή φλόγα από την πρωθιέρεια) και η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου (πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας).


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια