Looking For Anything Specific?

Ελευθερώστε την Έλενα: Κύμα συμπαράστασης για την διάσημη αθλήτρια του μπάσκετ

 


Η Ελένα Λεβτσένκο δεν είναι μια …οποιαδήποτε αθλήτρια. Θεωρείται από τις κορυφαίες παίκτριες του μπάσκετ παγκοσμίως, είναι το αστέρι της Εθνικής Λευκορωσίας με θητεία στο WNBA(Atlanda Dream), με παρουσία σε πρωταθλήματα της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Κίνας, με δεκάδες τίτλους και ατομικές διακρίσεις στο ενεργητικό της.

Η είδηση της σύλληψης της στο αεροδρόμιο του Μινσκ από τις αρχές της Λευκορωσίας δεν θα μπορούσε παρά να προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Η Έλενα(γεννημένη το 1983 στην πόλη Γκόμελ) κατηγορήθηκε από τις Αρχές πως στις 27 Σεπτεμβρίου συμμετείχε σε διαδήλωση κατά του Προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο κι ενώ η εκτελεστική επιτροπή της πόλης του Μινσκ δεν είχε δώσει σχετική άδεια για πορεία διαμαρτυρίας! 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά η Λεβτσένκο εθεάθη στην επίμαχη διαδήλωση να κρατάει πανό κατά του Λουκασένκο. Η Έλενα είχε αρκετές φορές αναφερθεί στο θέμα της βίας κατακρίνοντας κυβερνητικούς χειρισμούς, εξέφρασε δημόσια το αίτημά της για δίκαιες εκλογές ενώ ήταν μέλος της Ελεύθερης Ένωσης Αθλητών της Λευκορωσίας υπογράφοντας ανοιχτή επιστολή προς τις αρχές και τις δυνάμεις ασφαλείας. Όπως έγινε γνωστό το δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή της για διάστημα 15 ημερών

Η είδηση της σύλληψης της όπως ήταν επόμενο έχει κάνει τον γύρο του κόσμου. Δεκάδες συναθλήτριες της από όλο τον κόσμο εξέφρασαν δημόσια την δυσαρέσκεια τους για το συμβάν. Ο λογαριασμός της FIBA  στο instagram έχει κατακλυστεί από εκατοντάδες μηνύματα. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ζητηθεί ήδη συνάντηση από την Ένωση Αθλητών με τον ΓΓ της FIBA Ανδρέα Ζαγκλή. Επιστολές από αθλήτριες έχουν σταλεί και στο WNBA ζητώντας παρέμβαση και δημόσια καταδίκη τέτοιων πρακτικών. Την αλληλεγγύη τους έχουν επίσης δείξει εκατοντάδες αθλητές (μεταξύ των οποίων ο ΝΒΑer Ενές Καντέρ) ενώ  ομάδες ποδοσφαίρου και χάντμπολ της Λευκορωσίας αντέδρασαν απέχοντας από αγωνιστικές τους υποχρεώσεις.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια