Looking For Anything Specific?

Το μπάσκετ ως μορφή θεραπείας για παιδιά

 


Θα μπορούσε ένα άθλημα όπως το μπάσκετ να χρησιμοποιηθεί ως μορφή θεραπείας για παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές; Ο Γιάννης Κυβρακίδης ήταν πεπεισμένος πως ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα άθλησης θα επιδρούσε ευεργετικά: «Έχω εργαστεί ως προπονητής μπάσκετ το διάστημα που σπούδαζα στα Γιάννενα. Εκεί αντιλήφθηκα πως το συγκεκριμένο άθλημα θα μπορούσε να αποτελέσει μια μορφή θεραπείας για παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές. Στόχος μας εξ αρχής ήταν να βοηθήσουμε τα παιδιά ώστε να βελτιώσουν δεξιότητες αλλά και τομείς της κοινωνικότητας, επικοινωνίας και συμπεριφοράς» εξηγεί για την απόφαση του να ιδρύσει την Ακαδημία: «Νους Λόγος & Άθληση». 

Ο Γιάννης Κυβρακίδης λογοθεραπευτής και δημιουργός του συγκεκριμένου προγράμματος προσθέτει: «Πριν από λίγα χρόνια πραγματοποιήθηκε μια πιλοτική έρευνα σχετικά με την επίδραση του προγράμματός σε είκοσι παιδιά  της ακαδημίας μας. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο 6o Πανελλήνιο Συνέδριο του Αυτισμού στην Λάρισα.  Στα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα παρατηρήθηκε ανάπτυξη στις δεξιότητες που αφορούν την κοινωνικότητα και την επικοινωνία σε ποσοστό άνω του 60%, ενώ στον κινητικό τομέα παρατηρήθηκε το εντυπωσιακό ποσοστό  90%».

Από το 2015 ως σήμερα στην Ακαδημία έχουν διαμορφωθεί πάνω από είκοσι διαφορετικές ομάδες για παιδιά με: Διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, κοινωνική διαταραχή της επικοινωνίας, απροσδιόριστη διαταραχή της επικοινωνίας διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, αγχώδεις διαταραχές, αναπτυξιακή διαταραχή του συντονισμού των κινήσεων, διαταραχή ροής ομιλίας (όπως τραυλισμός) κ.α. 

Οι προπονήσεις της Ακαδημίας γίνονται στο 53ο Δημοτικό Σχολείο (κοντά στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και είναι είτε ατομικές , είτε ανά γκρουπ ανάλογα με τις ανάγκες που εξυπηρετούνται.Το «Νους Λόγος & Άθληση» είναι η πρώτη ακαδημία καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα που ασχολείται μόνο με περιπτώσεις παιδιών που χρήζουν θεραπευτικής στήριξης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια