Looking For Anything Specific?

Η επιτυχία της Εθνικής Νέων, τα ευχολόγια και η έξοδος από τον «αυτόματο πιλότο»




Όταν επενδύεις σε κάτι, όταν θεωρείς πως δουλεύεις συστηματικά χρειάζεσαι κάποια στιγμή μια επιβράβευση, μια επιτυχία, ένα μετάλλιο για να πάρεις κουράγιο να συνεχίσεις. Δεν βρίσκεται όμως εκεί η ουσία. Ειδικά όταν μιλάμε για τις «μικρές» Εθνικές ομάδες. Δεν είναι στα μάτια μου καλύτερος ο Ζούγρης επειδή πήρε μετάλλιο. 

Ούτε θα έπεφτε στην εκτίμηση μου ο Ματζούκας αν βγαίναμε 7οι. Παιδιά που έδωσαν τα διαπιστευτήρια τους στην Basket League, ο Νετζήπογλου, ο Τανούλης, ο Κολοβέρος, ο Φίλλιος κ.α. αποτέλεσαν πέρσι την ομάδα της Εθνικής Νέων που βγήκε 12η. Τι θέλουμε να πούμε; Οι επιτυχίες ή οι αποτυχίες σε αυτά τα πανευρωπαϊκά δεν αποτελούν απαραίτητα «πυξίδα» για το μέλλον. Το αναπτυξιακό μπάσκετ από τον «αυτόματο πιλότο» μπήκε επιτέλους την τελευταία διετία σε ένα πλαίσιο κι αυτό είναι θετικό. 

Πρέπει να γίνουν κι άλλα. Να μεγαλώσει περισσότερο η «δεξαμένη» των νεαρών παιδιών που ασχολούνται με το άθλημα, να επιβάλει η Ομοσπονδία στις ομάδες διδαχή των βασικών (Basketball Fundamentals ) του αθλήματος, να επιβάλει την επιμόρφωση του προπονητών σε όλες τις Ακαδημίες… 

Να ενισχύσει σε συνεργασία με τον ΕΣΑΚΕ την ιδέα δημιουργίας ενός πρωταθλήματος U20 στο οποίο θα συμμετέχουν οι ομάδες της μεγάλης λίγκας (Α1) όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες. 

Αυτό που δεν μπορεί να κάνει είναι να επιβάλει στις ομάδες της Basket League να χρησιμοποιούν τους «μικρούς». 

Η προώθηση του νεαρού ταλαντούχου αθλητή δεν γίνεται ούτε με ευχολόγια, ούτε με παροτρύνσεις. Το έχουμε ακούσει άλλωστε δεκάδες φορές από φτασμένους αθλητές: «Τελικά επαγγελματικό μπάσκετ δεν παίζει αυτός που έχει ταλέντο, αυτός που είναι πιο ψηλός, αυτός που γεύτηκε επιτυχίες με μικρές εθνικές ομάδες αλλά αυτός που έχει σιδερένια θέληση κι αντέχει στις δυσκολίες». 

 Τα παιδιά της Εθνικής Νέων να χαρούν την επιτυχία τους. Το μέλλον είναι μπροστά τους κι όπως σε κάθε επαγγελματικό στίβο ήδη γνωρίζουν πως πρέπει να παλέψουν σκληρά σε ένα ανταγωνιστικό και πολλές φορές αφιλόξενο για αυτούς τοπίο (με 7 ξένους κλπ).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια